Familya : Betulaceae
Latince : Corylus avellana
Türkçe : ADİ FINDIK (Orman Fındığı)
Tüm Avrupa, Kafkaslar ve ülkemizde Kuzey Anadolu ve Marmara BölgesVnde doğal olarak bulunur. Sahil kesimlerinden 1600 m. rakıma kadar çıkmakla birlikte optimal gelişimini 800 m. rakıma kadar yapar.
Adi Fındık (Orman Fındığı) Toprak ve Besin İsteği
Serin, gevşek, derin ve besince zengin killi topraklarda iyi yetişir. Asitti toprakları sevmez, kireçten etkilenmez. Yüksek rakım ve bol yağış alan yerlerde toprağın periyodik olarak 200 kg./ da. olacak şekilde 4 yılda bir kireçlenmesi gerekir.
Adi Fındık (Orman Fındığı) Donlara Duyarlılık
Şiddetli geç onlardan zarar görür.
Adi Fındık (Orman Fındığı) Sıcaklık ve Nem İsteği
Ilıman ve nemli iklimlerden hoşlanır. Kurak iklimi sevmez.
Adi Fındık (Orman Fındığı) Tohum Özellikleri
Tohum toplama zamanı Ağustos, 1 kg. daki tohum sayısı 600 adet ve ortalama çimlenme % 70’dir. Tohumların 1-8 adedi bir aradadır ve her meyvede 1 adet yumurta biçimli ve kahve renkli tohum bulunur. Tohum kabukları kahverengi ve serttir.
Adi Fındık (Orman Fındığı) Tepe Şekli
Yaygın bir tepe yapar. Çok dallıdır ve tepe çapı 3-5 m.dir.
Adi Fındık (Orman Fındığı) Makaslama ve Budama
Budamaya yatkındır. Budamaya Ekim ayında başlanıp tozlaşmadan önce bitirilmesi gerekir.
Adi Fındık (Orman Fındığı) Büyüme ve Boylanma
Hızlı büyür. Maksimum 7 m. boy yapar.
Adi Fındık (Orman Fındığı) Kök Yapısı
Yayvan, derine gitmeyen, geniş, saçak kök sistemi geliştirir.
Adi Fındık (Orman Fındığı) Işık İsteği
Yarıgölge bitkisidir.
Adi Fındık (Orman Fındığı) Meyve ve Çiçek
1-4 cm. büyük, nus meyveler çan biçiminde kadehle çevrili olup 1-8 adedi bir arada bulunur. Sarı-yeşil renkli, silindirik erkek kedicikler yapraklanmadan önce ortaya çıkar. Dişi çiçekler ise tomurcuk içinde bulunur.
Adi Fındık (Orman Fındığı) Yaprak ve Sürgün
Yaz yeşil yaprakları kısa saplı, yumurta biçimli ve 5-10 cm. uzun, sivri uçlu, yaprak tabanı yürek biçiminde, kenarları çift sıra kaba dişli, üst yüzü koyu yeşil renkte, seyrek tüylü veya çıplak, alt yüzü açık yeşildir. Genç sürgünler tüylüdür. Kuvvetli kök ve kütük sürgünü verir.
Adi Fındık (Orman Fındığı) Üretim Şekli
En az iki yıllık kök sürgününü ayırma yolu ile üretilir. Kültür çeşitlerinde tohum kullanılmaz. Sonbaharda fazla kurutulmamış tohumlar 700 gr. / m2 olarak ekilebilir (çıkan fidanlar ham olup aynı bireyi temsil etmez). Genç sürgünlerin daldırılması yolu ile üretilebilir. Çelikte başarı düşüktür, kültür formları dilcikti yarma aşı ile üretilir.
Adi Fındık (Orman Fındığı) Diğer Özellikler
Kent iklimine, endüstriyel yörelere ve rüzgara dayanıklıdır. Toprakların tutulmasında, rüzgar şeritlerinde, ıslak ve turbamsı topraklı yerlerin yeşillendirilmesinde kullanılır, Odunu yakacak, sepet, hasır, makara ve ressam kalemi yapımında kullanılır. Meyveleri lezzetlidir. Kalbe ve kolesterole iyi gelir. Yağ, şekerleme, sabun, ilaç ve kozmetik sanayiinde kullanılır. Günde 100 gr. yenmesi çok faydalıdır.