Familya : Oleaceae
Latince : Ligustrum vulgare
Türkçe : ADİ KURTBAĞRI

Sponsor Bağlantılar

Adi Kurtbağrı Doğal Yayılış ve Rakım
Avrupa, Kuzey Afrika, Batı Asya ve ülkemizde Karadeniz kıyı şeridi ile iç bölgelerde doğal olarak yayılış gösterir.

Adi Kurtbağrı Toprak ve Besin İsteği
Besince zengin, çoğunlukla kireçli, ılıman ve humuslu topraklarda iyi gelişir. Ağır killi, çakıllı, kurak, kumlu ve kuru topraklar ile tuzlu topraklar ve sahil arazide yetiştirmeye uygundur.

Adi Kurtbağrı Donlara Duyarlılık
Donlara dayanıklıdır.

Adi Kurtbağrı Sıcaklık ve Nem İsteği
Ilıman iklimli yerlerde optimal gelişim gösterir. Ancak soğuk iklim şartlarına ve kurak­lığa dayanıklıdır.

Adi Kurtbağrı Tohum Özellikleri
Kahve renkli tohumlar yarı küre görünümlü, ucu sivri ve 2-3 mm. büyüklüğündedir. Meyve içinde cilalı görünüşlü, 2 adet tohum bulunur. Ağustos-Eylül ayında olgunlaşan tohumların çimlenme yüzdesi düşük olup 1000 T.A. 20 gr.dır.

Adi Kurtbağrı Tepe Şekli
Sık görümlü çalı durumundadır. Tepe çapı 3-4 m.dir.

Adi Kurtbağrı Makaslama ve Budama
Makaslama ve budamaya son derece yatkındır. Canlı çit oluşturmaya uygundur. Ma­kaslanarak kolayca şekil verilebilir. Erken ilkbaharda veya çiçeklenmeden sonra, yaz sonu budanması uygundur.

Adi Kurtbağrı Büyüme ve Boylanma
Hızlı büyür. Maksimum 4-5 m. boy yapar.

Adi Kurtbağrı Kök Yapısı
Yaygın kök sistemi geliştirir.

Adi Kurtbağrı Işık İsteği
Işık-gölge bitkisidir. Işık ortamlarda çiçek ve meyve verimi artar.

Adi Kurtbağrı Meyve ve Çiçek
Ekim-Aralık aylarında olgunlaşan meyveleri sürgün uçlarında, bezelye büyüklüğünde, üzümsü meyve durumunda, olgunlukta parlak siyah renkli ve bol miktardadır. Haziran-Temmuz ayında açan çiçekleri hermafrodit, beyaz ve keskin kokulu, 4-6 cm. bü­yüklüğünde ve tüpümsü olup salkımımsı kurullar oluşturur.

Adi Kurtbağrı Yaprak ve Sürgün
Yaz yeşili veya sıcak İklimlerde yarı hep yeşil yapraklar 4-6 cm. uzun, ters oval biçimli, uçları sivri veya küt, kenarları düz ve yumuşak, üst yüzü koyu, alt yüzü açık yeşil renkli ve tüysüzdür. Genç sürgünler yumuşak yeşil renkli ve tüysüzdür.

Adi Kurtbağrı Üretim Şekli
Tohumla üretim esastır. Tohumlar toplandıktan hemen sonra sonbaharda ekilebileceği gibi, rutubetli kumda + 4° C de 2-3 aylık soğuk katlamadan sonra erken ilk­baharda da ekilir. Yeşil çeliklerle erken ilkbaharda, yarı olgun odun çeliklerle yazın camekanda, sonbaharda sert çelikle ısıtmalı sera ortamında üretilir.

Adi Kurtbağrı Diğer Özellikler
Kirli hava şartlarına, kent iklimine ve endüstriyel yörelere dayanıklıdır. Canlı çit tesisinde ve erozyon önlemede kullanılır. Su baskınlarına dayanıksızdır. Gövde üzerinde parlak lentiseller vardır. Sonbaharda yapraklar morumsu bir renk alır ama gösterişsizdir.

adi kurtbağrı