Familya : Oleaceae
Latince : Syringa vulgaris
Türkçe : ADİ LEYLAK (Yaban Leylağı)
Adi Leylak (Yaban Leylağı) Doğal Yayılış ve Rakım
Batı Asya, Güney Avrupa ve Türkiye’nin her yerinde doğal olarak yetişir.
Adi Leylak (Yaban Leylağı) Toprak ve Besin İsteği
Toprak isteği bakımından kanaatkardır. Derin, serin, iyi drenajlı ve gübreli toprakları sever. Hafif asidik, nötral topraklar ile kalkerli, kumlu, balçıklı topraklarda yetişebilir.
Adi Leylak (Yaban Leylağı) Donlara Duyarlılık
Donlara dayanıklıdır.
Adi Leylak (Yaban Leylağı) Sıcaklık ve Nem İsteği
Serin ve rutubetli yerlerde optimal gelişim gösterir. Yazın bol su İster. Soğuklara dayanıklı olup karasal iklime kolaylıkla uyum sağlar.
Adi Leylak (Yaban Leylağı) Tohum Özellikleri
Kanatlı tohumları Ağustos ayında olgunlaşır.
Adi Leylak (Yaban Leylağı) Tepe Şekli
Süpürgemsi bir tepe yapar. Tepe çapı 4 m.dir.
Adi Leylak (Yaban Leylağı) Makaslama ve Budama
Her yıl bol çiçek vermesi isteniyorsa, çiçeklenmeden sonra solan çiçek sürgünleri kesilerek uzaklaştırılmalıdır. Çok fazla büyümüş leylaklar toprak seviyesinin 10 cm. üzerinden kesilerek gençleştirilebilir.
Adi Leylak (Yaban Leylağı) Büyüme ve Boylanma
Orta hızda büyür. Maksimum 6-7 m. boy yapar.
Adi Leylak (Yaban Leylağı) Kök Yapısı
Kökleri yayvandır.
Adi Leylak (Yaban Leylağı) Işık İsteği
Işık bitkisidir.
Adi Leylak (Yaban Leylağı) Meyve ve Çiçek
Lokulusid kapsül durumunda olan meyve, uzunca, yumurtamsı ve gaga gibi serttir. Hermafrodit çiçekleri her yıl, bol miktarda Mayıs-Haziran ayında açar. Çiçekler mor ve leylak renkli ve kokulu olup son sürgünlerin ucundadır. Çiçek kurulan 20 cm. uzun ve çok gösterişlidir. Değişik renkli, yalın veya katmerli çiçekleri olan melezleri vardır.
Adi Leylak (Yaban Leylağı) Yaprak ve Sürgün
Yapraklar karşılıklı, 5-12 cm. uzun, yürek biçimli, yaprak tabanı yarı kesik, ucu sivri, kenarları dalgalı veya düz, üst yüzü koyu yeşil, alt yüzü mat yeşil ve tüysüzdür. Yaprağını geç döker. Genç sürgünler boz ya da zeytin yeşili renkli ve çubuğumsu olup ü-zerinde dikey lentiseller vardır.
Adi Leylak (Yaban Leylağı) Üretim Şekli
İlkbaharda katlanmalı ekimle, yaz başı yeşil çelikle, sonbaharda camekanda sert çelikle, daldırma, kök çeliği, kalem aşısı ve sürgün ayırma ile üretilir.
Adi Leylak (Yaban Leylağı) Diğer Özellikler
Rüzgar perdesi, çit bitkisi veya soliter olarak kullanılır. Kirli hava şartlarına dayanıklıdır. Çit tesisinde istenilen yüksekliğe göre 50-120 cm. aralıklarla dikimi uygundur.