Familya : Taxodiaceae
Latince : Taxus baccata
Türkçe : ADİ PORSUK

Sponsor Bağlantılar

Adi Porsuk Doğal Yayılış ve Rakım
Kuzey ve Orta Avrupa, Akdeniz ülkeleri ve Kafkasya’da doğal olarak yetişir. Ülkemiz- i de en çok Istranca ve Karadeniz Ormanlan’nda kayın, göknar ve ladin meşçereleri arasında dağınık olarak bulunur. Marmara, Ege Bölgeleri’nde ve Hatay-Amanos Dağları’nda yayılış gösterir. 1400 m  rakıma kadar çıkar.

Adi Porsuk Toprak ve Besin İsteği
Besince zengin, taze, serin, kumlu balçık ve kil topraklarda İyi yetişir. Kuru asidik topraklar ve ağır killi topraklar da yetişmesi için uygundur. pH = 6.0-6.5’dur.

Adi Porsuk Donlara Duyarlılık
Donlara dayanıklıdır. -25 D C sıcaklıklara kadar dayanır. Daha düşük sıcaklık derecelerinde zarar görse bile bunları atlatır.

Adi Porsuk Sıcaklık ve Nem İsteği
Ihman deniz ikliminde ve bol güneşli yerlerde yetişir. Yüksek hava nemi ister. Soğuk hava ve sıcaklığa dayanıklıdır.

Adi Porsuk Tohum Özellikleri
Meyve içinde 3-4 mm. büyüklüğünde, bir adet sert tohum bulunur. Tohum olgunlukta kahve renklidir. Tohum toplama zamanı Eylül-Ekim, 1000 T.A. 60 gr. olup çimlenme yavaştır.

Adi Porsuk Tepe Şekli
Yuvarlak bir tepe yapar. Tepe çapı 10-15 m.dir.

Adi Porsuk Makaslama ve Budama
Makaslama ve budamaya yatkındır.

Adi Porsuk Büyüme ve Boylanma
Çok yavaş büyür. Maksimum 15-20 m. boy yapar.

Adi Porsuk Kök Yapısı
Derin kök sistemi geliştirir.

Adi Porsuk Işık İsteği
Gölge ağacıdır.

Adi Porsuk Meyve ve Çiçek
Meyve sert kabuklu, etli, sarı ya da kırmızımsı renkli, tatlı bir örtü ile çevrilidir. Sonbaharda olgunlaşan meyvelerin tadı hoştur, zehirsizdir ve yenir. Mart-Nisan ayında açan çiçekleri İki evciklidir. Erkek çiçekler yaprak dibinde tek olarak bulunur. Dişi çiçekler ise yaprak sapı dibinde bulunur.

Adi Porsuk Yaprak ve Sürgün
Herdem yeşil yapraklan, mızrak biçiminde ve yassı, ucu sivri, yumuşak, üst yüzü koyu yeşil ve parlak, alt yüzü açık mat yeşil renkte ve stoma bantları belirsiz olup reçine kanalları yoktur. Yaprakları Taxin adı verilen zehirli bir alkolit içerir. Genç sürgünler yeşil renklidir. Sık ve esnek dallıdır, yere kadar dallanır. Kuvvetli kütük sürgünü verir.

Adi Porsuk Üretim Şekli
Tohum, çelik ve aşı ile üretilir. Üretimin çelikle yapılması uygundur. Yaz sonunda toplanan tohumlar hemen ekilir ya da sülfürik asit muamelesi veya +4 ° C’ de 3 aylık soğuk katlamanın ardından ılık suda şişirilerek ilkbaharda ekilir ve böylece tohumdaki uyuklama da giderilmiş olur. Yaz sonu yarı olgun odun çelikleri ile gölgeli camekanlarda veya sera şartlarında ya da açık alanda, geç sonbaharda olgun ve ağacın üst kısımlarından alınan terminal çeliklerle üretilir. Kültivarları aşı ile üretilir.

Adi Porsuk Diğer Özellikler
Kent iklimine, rüzgara ve kışa dayanıklıdır. Park ve bahçelerin gözde süs bitkilerin-dendir. Grup, soliter veya çit tesisinde kullanılır. 1000 yıl kadar yaşayabilen türün, T.b. fastiglata ve T.b.f. aurae adlı varyeteleri park ve bahçelerde aranan çok değerli peyzaj elemanlarıdır.

Adi Porsuk