Familya : Salicaceae
Latince : Salix alba
Türkçe : AK SÖĞÜT
Ak Söğüt Doğal Yayılış ve Rakım
Kuzey Afrika, Avrupa ve Asya ile ülkemizde hemen hemen tüm bölgelerimizde doğal olarak yetişir. 1200 m. rakıma kadar çıkar.
Ak Söğüt Toprak ve Besin İsteği
Akarsu boylarında, derin ve nemli topraklarda iyi yetişir. Kumsal topraklarda, çayırlıklarda hatta kuru yetişme yerlerinde ve kireci olan kumlu-killi topraklarda da yetişir.
Ak Söğüt Donlara Duyarlılık
Ekstrem donlara duyarlıdır.
Ak Söğüt Sıcaklık ve Nem İsteği
Genel olarak yetiştiği yerlerin nem oranı fazla olmakla birlikte değişik iklim şartlarına ayak uydurur. Deniz soğuğuna dayanıklıdır.
Ak Söğüt Tohum Özellikleri
Tohumlar çok küçük olup diplerinde uçmaya yarayan tüy demetleri vardır. Tohumlar Haziran ayında olgunlaşır.
Ak Söğüt Tepe Şekli
Yuvarlak bir tepe yapar. Tepe çapı 10-12 m.dir.
Ak Söğüt Makaslama ve Budama
Budamaya yatkındır. Fazla dallanan topluluklarda doğal budanma da görülür.
Ak Söğüt Büyüme ve Boylanma
Hızlı büyür. Maksimum 25-30 m. boy yapar. Büyüme yavaşlayınca hastalıklara karşı hassasiyeti artar.
Ak Söğüt Kök Yapısı
Sık, ince ve uzun bir kök sistemi geliştirir. Kolay ve oldukça istilacı kök yapabilme özelliğine sahiptir.
Ak Söğüt Işık İsteği
Işık ağacıdır.
Ak Söğüt Meyve ve Çiçek
Meyve kapsül meyve olup sırt tarafından yarılarak açılır. Dioik çiçekleri Nisan-Mayıs’ ta görülür. Dişi ve erkek çiçekler başak kuruluşunda bir araya toplanmış durumdadır. Erkek çiçekler baharda oluşur. Dişi başaklardan daha uzun ve iki evciklidir. Çiçeklen-me yapraklanma ile birlikte olur.
Ak Söğüt Yaprak ve Sürgün
Yaz yeşili yaprakları 6-10 cm. uzun, 1-3 cm. geniş, kama biçimli kenarları çok ince dişli, üst yüzleri gri-mavi yeşil, alt yüzleri gri-beyaz tüylüdür. Sürgünler oldukça ince ve elastik olup önceleri tüylü, sonraları tüysüzdür. Yaprak sapı 6-12 mm.dir.
Ak Söğüt Üretim Şekli
Tohumlar çimlenme güçlerini çabuk yitirdiklerinden tohum ekimi tercih edilmez. Sert çelikler ile Kasım-Şubat’ta, açık ve korunaklı yerlerde; yarı odun çeliklerle Haziran-Ağustos’ta camekanlarda üretilir.
Ak Söğüt Diğer Özellikler
Rüzgara ve hayvan yemelerine dayanıklıdır. Öncü bir tür olup su taşkınlarına 1-2 ay; dayanabilir. Park ve bahçelerde grup veya soliter olarak kullanılır, ismini, genç sürgün ve yapraklarının beyaz tüylerle kaplı oluşundan alır.