Akdeniz DefnesiFamilya : Lauraceae
Latince : Laurus nobilis
Türkçe  : AKDENİZ DEFNESİ

Sponsor Bağlantılar

Akdeniz Defnesi Doğal Yayılış ve Rakım
Balkanlar ve tüm Akdeniz kıyılarında, ülkemizde Akdeniz, Ege ve Marmara çevresinde, Karadeniz Bölgesi’nin ılıman yörelerinde yayılış gösterir. 1200 m. ye kadar çıkar.

Akdeniz Defnesi Toprak ve Besin İsteği
İyi drenajlı, kireçli, humuslu, serin ve taze topraklarda iyi yetişir. Ancak kuru, kurak ve taşlı topraklarda da yetişebilir.

Akdeniz Defnesi Donlara Duyarlılık
Donlara duyarlıdır. -5 C sıcaklıklara kadar dayanır. Daha düşük derecelerde yapraklarını dökse bile geç ilkbaharda ve yazın yeniden yapraklanır.

Akdeniz Defnesi Sıcaklık ve Nem İsteği
Sıcak ve kuru Akdeniz İkliminde ve güneşli yerlerde iyi yetişir. Ancak aşırı sıcaklarda gölgeli yerleri tercih eder. Deniz soğuğu ve kuru rüzgarlardan hoşlanmaz.

Akdeniz Defnesi Tohum Özellikleri
Meyve İçinde 3-5 mm. büyüklüğünde bir adet sert tohum bulunur.

Akdeniz Defnesi Tepe Şekli
Yuvarlak ya da dikine oval bir tepe yapar. Tepe çapı 4 m.dir.

Akdeniz Defnesi Makaslama ve Budama
Budamaya yatkındır. Budama kışın yapılmalıdır. İstenilen form ve şekil verilebilir.

Akdeniz Defnesi Büyüme ve Boylanma
Yavaş büyür. Maksimum 10 m. boy yapar.

Akdeniz Defnesi Kök Yapısı
Yayvan köklüdür.

Akdeniz Defnesi Işık İsteği
Yarıgölge ağacıdır.

Akdeniz Defnesi Meyve ve Çiçek
Meyve 0.5-1 cm. çapında, yumurta biçimli, üzümsü meyve durumundadır, önceleri koyu yeşil, olgunlukta mavimsi siyah renklidir. Meyve Kasım-Aralık ayında olgunlaşır. Çiçekler dioik, tozlaşma entomogamdır. Çiçekler hafif kokulu, yaprakların koltuklarında, demet görünüşünde ve bileşik şemsiye kuruluşundadır. Çiçekler ilkbaharda açar. Erkek çiçekler sarımsıdır ve stamenlerin içerdiği nektaryumlar böcekleri cezbetmektedir. Dişi çiçekler ise beyazımsı renktedir.

Akdeniz Defnesi Yaprak ve Sürgün
Hep yeşil yaprakları 5-10 cm. uzun, kısa saplı, derimsi ve sert uçlu, kenarları hafifçe dalgalı, üst yüzü koyu yeşil, alt yüzü mat yeşil, tüysüz ve almaçlı diziliştedir. Yapraklar kopardıklarında hoş ve aromatik bir koku verir, iyi sürgün verir. Sürgünler tüysüz olup kırmızı renktedir.

Akdeniz Defnesi Üretim Şekli
Tohum ekimi ile Ocak-Şubat aylarında, ilkbaharda yumuşak çelikle serada ve yaz aylarında yan olgun çeliklerle veya daldırma ile üretilir.

Akdeniz Defnesi Diğer Özellikler
Yeşil çit ve perde tesisinde, grup kompozisyonlarında, soliter ve mimari plastik obje olarak kullanılır. Tıbbî değeri vardır. Kentlerin kirli havasına dayanıklıdır. Mitolojik dönemlerde barış ve zaferin simgesi sayılmıştır.