Teknoloji transferinin başarılı biçimde gerçekleşmesini sağlayacak örgütler oluşturulmalıdır. Yeni teknoloji kullanımı yatırım tutarı ne olursa olsun vergilerden yatırım indirimi yapılarak teşvik edilmeli. KOBİ’lere verilen krediler artırılmalı.
Finansman seçenekleri artırılmalı leasing teşvik edilmeli ve risk sermaye sektörü kurulmalıdır, desteklenmeli. Girişimciler ve girişimciliği destekleyen kuruluşların oluşturduğu platformlar/ girişimci ağları kurulmalı ve bu platformlar aracılığıyla koordinasyon sağlanmalı. Girişimciliğin desteklendiği bir kültürel ortamın yaratılması için topluma olan katkısı ve ekonomik büyümedeki önemli rolünün anlatılması gerekmektedir.
Teknolojik girişimcilik başta olmak üzere her tür girişimcilik performansı düzenli olarak ülke çapında ölçülmeli ve uluslararası ekonomilerle karşılaştırmalıdır. Dış ticaret mevzuatına teknoloji ihracatı için yeni eklemeler yapılmalıdır. Eğitime yapılan yatırım artırılmalı, girişimci eğitim merkezlerine destek verilmeli. Özellikle üniversite öğrencileri girişimcilik alanında devlet tarafından cesaretlendirilmeli ve bir kariyer seçeneği olarak değerlendirilmelidir. Millet olarak tüketime değil üretimi arttırmaya ar-ge’ye yönelmeliyiz. Çıkış yolumuz inanıyorum ki girişimcilik ve yeni ürünler geliştirmededir.
Herkese sağlıklı, mutlu ve yenilik dolu günler diliyorum.
UĞUR AĞIRGÖL tarafından “Makale Yarışması” için yazılmıştır…