Hayatta her insana bir bazen de birden fazla yetenek verilmiştir. Fakat bir yetenek sadece bir insana verilmemiştir. Ne kadar çok bilirseniz bilin sizden daha çok bilen ya da o konuda daha doğru fikirleri olan birileri olabilir.
Bugün en büyük başarılara sahip insanları o konudaki başarının tek sahibi oldukları için değil İLKi oldukları için konuşur, takdir ederiz. Ama kendilerinden sonra onun daha iyisini yapan hep olmuştur. Çok bilmek daha çok şey öğrenmek gerektiğini bilmekten ibarettir. Mesela Sokrates “Bildiğim tek şey hiçbir şey bilmediğim” der. İmam-ı Azam Hz. ise “Bilmediklerimi ayaklarımın altına alsam başım arşa değer” diyerek üstünlüğünü bir kenara bırakıp ondan da üstün olanların çıkacaklarını anlatmış olur bize.
Bütün bu söylediklerimizden anlaşılacağı üzere, insanlar ben yapamam demeden başarmak için çalışmalı ve fakat unutmamalı ki, her zaman daha iyisini yapacak biri çıkabilir.
O zaman doğru olan başka insanların da fikirlerine değer vermektir…
(Rukiye Semra)
İnsanlar eşit doğarlar. Allah herkese de akıl vermiştir. Bunun yanında mantık ve düşünce de. Kimisi hep öğrenmeye açtır. Kendine yarayacak her güzelliği beynine yerleştirmek ister. Bilir mükemmel insan olmanın zor olduğu ve bunun için de hep çabalar. Kimisi de aklını olgun bir meyve gibi görür. Artık dalından kopmuştur ve en iyidir. Oysa yeni bir bilgi işlemedikçe o olgun beyin çürümeye an be an adaydır. İnsan, hiç bir zaman oldum dememelidir. Çünkü kendinden başkaları da vardır şu hayatta. Kibir, gurur, bencillik, benmerkezcilik insanı ham ve yalnız bırakır. Ben her şeye yeterim, her şeyi bilirim, her şeyi en iyi ben yaparım diyen insanlar hep yanılmıştır. Başkalarının beynine, eline ve gücüne bir gün ihtiyacımız olabilir. El uzatmadığımız anda kaybedebiliriz. Bükemediğin bileği öpeceksin derler atalar. Güçlü bileklerimiz olması için uğraşacağız. Büküldüğü zaman neden böyle oldu demeyeceğiz. Yerimizde sayarsak kendimizden üstün ellere sadece bakmak ve onları alkışlamakla yetiniriz. Onları tebrik etmek için el uzatmakla işe başlayabiliriz. Gerisi mutlaka gelir. Yeter ki “El Elden Üstündür” sözünü unutmayalım.
(Aysel Aksümer)
hic güzel degildi talha sana katılıyorum
hic guzel degil
olm bence hic iyi olmamis ben projemi yapamadım
olm bak git
güzel
ben besıktan ayrılcam
daha detaylı anlatırmısınız
kendimizin zorlukla yaptığı işi başkalarının yapamayacağını düşünmemeli yaptığımız işi bir başkasınında yapabileceğini umut etmeliyiz
Rukiye Hanım’ın yorumu en iyi yorum olarak seçilmiştir. Yorum yazarak katkı sağlayan herkese teşekür ederiz.
İnsanlar eşit doğarlar. Alah herkese de akıl vermiştir. Bunun yanında mantık ve düşünce de. Kimisi hep öğrenmeye açtır. Kendine yarayacak her güzeliği beynine yerleştirmek ister. Bilir mükemel insan olmanın zor olduğu ve bunun için de hep çabalar. Kimisi de aklını olgun bir meyve gibi görür. Artık dalından kopmuştur ve en iyidir. Oysa yeni bir bilgi işlemedikçe o olgun beyin çürümeye an be an adaydır. İnsan, hiç bir zaman oldum dememelidir. Çünkü kendinden başkaları da vardır şu hayata. Kibir, gurur, bencilik, benmerkezcilik insanı ham ve yalnız bırakır. Ben her şeye yeterim, her şeyi bilirim, her şeyi en iyi ben yaparım diyen insanlar hep yanılmıştır. Başkalarının beynine, eline ve gücüne bir gün ihtiyacımız olabilir. El uzatmadığımız anda kaybedebiliriz. Bükemediğin bileği öpeceksin derler atalar. Güçlü bileklerimiz olması için uğraşacağız. Büküldüğü zaman neden böyle oldu demeyeceğiz. Yerimizde sayarsak kendimizden üstün elere sadece bakmak ve onları alkışlamakla yetiniriz. Onları tebrik etmek için el uzatmakla işe başlayabiliriz. Gerisi mutlaka gelir. Yeter ki “El Elden Üstündür” sözünü unutmayalım.
Hayata her insana bir bazen de birden fazla yetenek verilmiştir. Fakat bir yetenek sadece bir insana verilmemiştir. Ne kadar çok bilirseniz bilin sizden daha çok bilen ya da o konuda daha doğru fikirleri olan birileri olabilir.
Bugün en büyük başarılara sahip insanları o konudaki başarının tek sahibi oldukları için değil İLKi oldukları için konuşur, takdir ederiz. Ama kendilerinden sonra onun daha iyisini yapan hep olmuştur. Çok bilmek daha çok şey öğrenmek gerektiğini bilmekten ibaretir. Mesela Sokrates “Bildiğim tek şey hiçbir şey bilmediğim” der. İmam-ı Azam Hz. ise “Bilmediklerimi ayaklarımın altına alsam başım arşa değer” diyerek üstünlüğünü bir kenara bırakıp ondan da üstün olanların çıkacaklarını anlatmış olur bize.
Bütün bu söylediklerimizden anlaşılacağı üzere, insanlar ben yapamam demeden başarmak için çalışmalı ve fakat unutmamalı ki, her zaman daha iyisini yapacak biri çıkabilir.
O zaman doğru olan başka insanların da fikirlerine değer vermektir…
el elin eşeğini ararken kendini sıkmadan öylesine arar budurumelele çarea rarken aynen böyledir,
yani insan insandan üstündür yani bir insan diğerinden diğeri diğerinden daha çalışkan daha bilgili daha zeki olabilir
bir işi sadece bir kişi iyi yapabilir diye bir kural yoktur. muhakak o işi kendinden emin konuşanlardan daha iyi yapabilecek birileri vardır..
hünerin sınırı olmaz;bir şeyin en iyisini yaptığına inanan bir kimse unutmamalıdır ki; aynı şeyi kendisindendaha hünerli bir şekilde yapacak bulunur
birlik ve beraberlikle herşey başarılır
Sanat görecelidir.
Ya yazardir ya okur.