Gevrek SöğütFamilya : Salicaceae
Latince : Salix fragilis
Türkçe  : GEVREK SÖĞÜT

Sponsor Bağlantılar

Gevrek Söğüt Doğal Yayılış ve Rakım
Avrupa’nın doğal türüdür. Buradan Kuzey Amerika ve Avrupa’ya yayılmıştır. Batı Sibirya’nın doğusu ve İran’ın güney bölgelerinde yetişir. Yurdumuzda Marmara, Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgeleri’nde yetişir.

Gevrek Söğüt Toprak ve Besin İsteği
Akarsu ve göl kenarlarındaki ıslak toprakları sever. Alçak vadilerde ve taş yatakları civarında bol miktarda bulunur. Rutubetli ve kumlu balçık topraklan sever.

Gevrek Söğüt Donlara Duyarlılık
Donlara dayanıklıdır.

Gevrek Söğüt Sıcaklık ve Nem İsteği
Kara içi iklimlerin ağacıdır. Ilık ve nemli ortaları sevmekle birlikte soğuk iklim şartlarına da dayanır.

Gevrek Söğüt Tohum Özellikleri
Meyve içinde çok sayıda küçük, pamuksu püskül veya kanatları olan tohum bulunur. Tohum Temmuz-Ağustos aylarında olgunlaşır.

Gevrek Söğüt Tepe Şekli
Yuvarlak bir tepe şekli geliştirir.

Gevrek Söğüt Makaslama ve Budama
Budamaya yatkındır.

Gevrek Söğüt Büyüme ve Boylanma
Hızlı büyür. Maksimum 20 m. boy yapar.

Gevrek Söğüt Kök Yapısı
Serbestçe yayılan kökler geliştirir.

Gevrek Söğüt Işık İsteği
Gölge ağacıdır.

Gevrek Söğüt Meyve ve Çiçek
Meyveleri 4-5 mm. uzun, sapsız, dar konik ve kapsül meyve durumunda ve çok sayıda olup Haziran ayında olgunlaşır. Çiçekleri monoik, erkek kedicikler 2-5 cm. uzun ve sarımsı, dişi çiçekler yeşil ve 10 cm. büyüklüğündedir. Fazla miktarda sarımsı tüylerle kaplı olan çiçekler yapraklanma ile birlikte Mayıs ayında görülür.

Gevrek Söğüt Yaprak ve Sürgün
Yaz yeşili yaprakları 7-13 cm. uzun, 1.5-3 cm. geniş, mızrak biçimli, üst yüzü parlak ve sarımsı-yeşil, alt yüzü mavimsi renkli ve tüysüz, sivri uçîu, asimetrik, kenarları keskin testere dişli veya sıklıkla 4-6 adet beze dişlidir. Sürgünler sarımsı kahve veya zeytin yeşili renkte, gevrek ve kolayca kırılabilir yapıdadır.

Gevrek Söğüt Üretim Şekli
Tohumları çimlenme güçlerini çabuk yitirdiklerinden tohumla üretimi tercih edilmez. İlkbaharda yeşil çelikle kolayca üretilebilir.

Gevrek Söğüt Diğer Özellikler
Park ve bahçelerde soliter olarak kullanılır. Baltalık tesisine elverişli olan bu tür, nehir  kenarlarının ve su baskınlarına uğrayan yerlerin tahkiminde kullanılır. Kirli havaya ve | rüzgara dayanıklıdır. Odunu pembemsi renkli, yumuşak, hafif ve kolay işlenir yapıdadır.