1. İdareniz altındakiler veya halk yanınıza korkarak gelmemeli; sizinle rahat bir şekilde konuşabilmeli.

2. Şahsi yakınlık veya tesir altında kalarak kimselere görev vermeyin.

Sponsor Bağlantılar

3. İhtiyaç sahipleriyle görüşmek için mutlaka ayrı bir zaman ayırın. Mazluma yardımcı ol.

4. Birilerini gammazlayanların sözlerine inanmayın; işin aslını araştırın.

5. Yaptığınız sözleşmelere, verdiğiniz sözlere uyun.

6. İdareniz altındakilere, halka merhametle muamele edin. Halk, senin hakkında iyi düşünüyorsa; onların, idarenden memnun olduğunu bil.

7. Yaptığın hatalardan dolayı nasıl ki Allah’tan bağışlanma istiyorsan sen de hata yapanları bağışlamayı tercih et. Bağışlamak üstünlüktür.

8. İnsanların kusurlarını bağışladığından dolayı pişmanlığa düşme; ceza verdiğin zaman da sevinme. Öfkeli olma; öfke delilikten bir kısımdır. Ceza vermede aceleci olma. Öfken geçene kadar da bir karar verme.

9. İnsanların kusurlarını görüp gözeten kişilere fırsat ve yüz verme; bunları kendinden uzak tut.

10. Ayıpları, kusurları imkanın ölçüsünde ört ki Allah’da senin ayıplarını, kusurlarını örtsün.

11. Doğru kişilerle, iyi insanlarla dost ol. Hayır dile, hayrı gözet, hayırı amaçla; yaptığın hayır olsun. İyileri ve iyilikleri öv; öv ki iyiler ve iyilikler yayılsın.

12. İnsanların seni övmelerine izin verme; övülmen, seni yanlışa götürür. Kendini beğenme, beğenip de büyüklenmeye, kibirlenmeye kalkma. Kendini beğenmek ilerlemeye, gelişmeye engel olur. Kendini beğenen, kusurlarını göremez.

13. İyilik edenle (çalışanla), kötülük edeni bir tutma; aksi takdirde iyilik eden (çalışan)  iyilikten vazgeçer. Adaleti gözet. İyiliği emret, iyilikle muamele et; kötülüklere engel ol.

14. İdaren altındakilere öyle muamele et ki; idaren altında olmaktan memnuniyet duysunlar ve seni sevsinler. İnsanları çağırdığın zaman sevinerek, isteyerek gelsinler. Sert davranma; yumuşak ol.

15. Görev vereceğin kişiler şerefli, üstün karakterli, anlayışlı, mantıklı, dürüst, temiz, kendi mefaatini düşünmeyen, milletini sevenlerden olsun.

16. Kişisel menfaatlerini millet menfaatinin önüne geçirenlere güvenme, görev verme.

17. Görev verdiğin kişileri görüp gözet; onları kontrol et; kendilerine yardımcı ol, destekle.

18. Aşağı tabakadaki insanları daha bir itinayla görüp gözet; aciz durumda olanlara yardımcı ol.

19. Seni eleştirenlere tahammül et, sabret; onlardan yüz çevirme. Halkın taleperini dikkate al.

20. Bir yardımda bulunduğun zaman onu başa kakma, onun sözünü etme; yaptığın yardımı iyilikle yap. Yaptığın, yediğin, içtiğin helalinden olsun.

21. Bugünün işini yarına bırakma; yarın yapılacak başka işler olur. Her gün yapılacak başka bir iş vardır. Yaptığın işin sonunu / sonuçlarını düşün.

22. Düşmanın seninle barışmak istiyorsa, barış; barışta huzur ve esenlik, rahatlık vardır. Ancak tedbiri de elden bırakma.

23. Mallar ve makamlar kalıcı değildir. An be an ölüme yaklaşmaktasın; yaptıklarını ve yapacaklarını ölç – tart. Yaptıklarının hesabını vereceksin. Allah’In hesaba çekmesi, insanların hesaba çekmesinden daha zordur. Öyle bir hayat yaşa ki; doğduğunda sen ağlıyordun, etrafındakiler gülüyordu. Öldüğünde sen gül, etrafındakiler ağlasın. İnsanlar, ölümüne sevinmesin.

24. Cimrilik yapma. Korkağı dinleme. Söyleyene bakma, söylenene bak.

25. Bilgeye değer ver; bilgeye / bilene danış. Acele etme.

26. Verdiğim öğütlere uymak için kendini zorla.

Kaynak:

– Hz. Ali’nin Liderlik Sırları, (Adem Özbay, Ömer Faruk Reca),  Tutku Yayınevi, Ankara, 2009
– İmam Ali’den Yöneticilere, (Mükerrem Mete),  Semerkand Yayınları, İstanbul, 2011

Hazırlayan:
Feridun Eser