1849-1871 yılları arasında çıkan dergiler genellikle seçkinler tarafından yayınlanmış ve yine aynı kesime hitap etmiştir. 1872 yılında ise Ahmet Mithat Efendi’nin yayınlanmaya başladığı Dağarcık ile bu durum değişerek alışılagelen yapı bir nebze de olsa kırılmıştır. Dağarcık kolay okunan yazıları, vakit geçirtmeye olanak tanıyan konuları ile kısa zamanda geniş bir kitlenin beğenisini kazanmış, aranan bir dergi haline gelmiştir. “Duvardan Bir Seda” adlı bir makale yayınlayan Ahmet Mithat, Basiret’te çıkan imzasız bir yazıda İslam aleyhinde yayın yapmakla suçlandı. Ahmet Mithat Basiret’e gönderdiği cevabî yazıda bunu reddettiyse de Bab-ı Meşihat tarafından suçlu bulunarak Rodos’a sürüldü[3].
Osmanlı kadın dergileri incelendiğinde, bu dergilerin toplumun çok çeşitli katmanlarında yaşamlarını sürdürmekte olan bütün Osmanlı kadınlarına seslenmek gibi bir genel eğilim taşıdıkları gözlenmektedir. 1869-1927 yılları arasında eski harflerle yayınlanmış olan 38 kadın dergisinin her biri, o dönemin kendisine özgü deyimiyle “bila-tefrik-i cins ve mezhep”, bütün Osmanlı kadınlarına hitap ettiği iddiasını taşır. Ancak buna rağmen, Osmanlı uyruğu olan gayrimüslim bir kadın yazarın imzasıyla yayınlanmış yazılara pek rastlanmaz. Aynı şekilde, dergi sayfalarında Müslüman kadın yazarlar dönem dönem alevlenen “tesettür” ve “milli kıyafet” tartışmalarına karşılık örneğin, “sonbahar şapka modelleri” gibi yalnızca gayrimüslim Osmanlı uyruklarına mensup kadınlara yönelik olarak hazırlanmış tek bir yazıya bile rastlamak mümkün değildir[4].
Osmanlı kadın dergilerinde yazıları yayınlanan eğitimli Müslüman Osmanlı kadın yazarların, kadın okuyucularına hitaben kaleme aldıkları ve onlara diğer kadın gruplarını anlattıkları “biz ve onlar” şeklinde özetlenebilen bu yazılar, bu yazarların çeşitli sınıfsal kökenlerden gelen kadınları hiçbir şekilde kendilerine denk ya da eşit statüde görmediklerinin göstergesidir[5].
[1]Bülent VARLIK; “Tanzimat ve Meşrutiyet Dergileri”, T.C.T.A., İletişim Yayınları, İstanbul 1985, s.112.
[2] Dündar AKÜNAL; “İlk Türk Dergisi: Mecmua-i Fünun”, T.C.T.A., İletişim Yayınları, İstanbul 1985, s.117.
[3] İlhan YERLİKAYA; Basiret Gazetesi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen-Edebiyat fakültesi Yay., Van 1994, s.69
[4] Yavuz Selim KARAKIŞLA; “Kadın Dergilerinde (1869-1927) Osmanlı Hanımları ve Hizmetçi Kadınlar”, Toplumsal Tarih, Mart 1999, S.63, s.15. Karakışla’nın bu makalesinde konu ile ilgili olmayan ancak terminolojik olarak düzeltilmesi gereken bir hata vardır ki, Osmanlı İmparatorluğu’nde yaşayan gayrimüslimler için sürekli “azınlık” teriminin kullanılmasıdır. Bu terimin Osmanlı uyruğu olan Gayrimüslim halk için kullanılmasını sakıncalı bulmaktayız. Çünkü Osmanlı Hukukunda “azınlık” terimi yer almamaktadır. Bu yüzden de yazarın makalesinden yapılan alıntılarda azınlık teriminin geçtiği kelimeleri aynen almak yerine doğru şekliyle kullanmayı uygun buldum. (M.Demireğer)
[5] KARAKIŞLA; “Kadın Dergilerinde (1869-1927) Osmanlı Hanımları ve Hizmetçi Kadınlar”,s.22.
Yaxşı melumatlar aldım.Eləlhüsus "Vakayi-i Tibiye" h**qınsda .Çox sağ olun.
Bakı,24.07.2013 s.00:53.