Yeni Makale - İnternetin Özgün Makale Portalı, makaleler, edebiyat, atasözleri, hava durumu, harita, resimler, msn, messenger, 29 ekim şiirleri, 29 ekim resimleri






Atatürk'ün Samsun'a Çıkışı Yazdır e-Posta
Kullanıcı Değerlendirmesi: / 633
ZayıfEn iyi 
steve tarafından yazıldı.   
Cuma, 10 Ekim 2008 10:42
Reklamlar
Atatürk'ün Samsun'a Çıkışı19 Mayıs 1919 tarihi, Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihindeki dönüm noktalarından biridir. Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı tarih olan 19 Mayıs aynı zamanda “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanmaktadır.Atatürk gençlerden sık sık bahsederken, yaş sınırı dışında fikri olarak gençliği yani, fikirde yeniliği ifade etmiştir. O’nun şu sözü çok anlamlıdır:“Genç fikirli demek, doğruyu gören ve anlayan gerçek fikirli demektir.”

 

Atatürk’ün gençliğe armağan ettiği ve “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanan 19 Mayıs tarihinin önemini anlayabilmek için Atatürk’ün 16-19 Mayıs 1919 tarihleri arasında gerçekleştirdiği İstanbul-Samsun yolculuğunu hatırlamamız gerekir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihindeki önemli olaylardan biri Atatürk’ün Samsun’a ayak basışıdır. Türk Milleti Birinci Dünya Savaşı sonrasında kötüleşen koşullar içinde kurtuluş çareleri ararken büyük bir lider Mustafa Kemal Atatürk ortaya çıktı ve Samsun’a ayak basarak “Kurtuluş” yolunu açtı. Dolayısıyla Atatürk’ün 16-19 Mayıs 1919 İstanbul’dan başlayan yolculuğu bir kurtuluş dönemini simgeler.

Atatürk'ün Samsun'a ÇıkışıSamsun işgal kuvvetleri için önemli noktalardan biriydi. Stratejik bakımdan büyük öneme sahipti ve Karadeniz’den Orta Anadolu’ya açılan en rahat ve güvenilir bir kapıydı. İngilizler 9 Mart 1919 tarihinde Samsun’a askerî birlik çıkarmışlardı. Buna tepki olarak Türk Makinalı Tüfek birliğinden Hamdi adındaki bir teğmenin askerlerini alarak dağa çıkması dikkatleri bu bölgeye çekti ve İngiliz Yüksek Komiserliği’nin de Türk halkının silâhlandığı konusundaki şikayetleri üzerine bu bölgeye güvenilir bir kumandanın olağanüstü yetkilerle gönderilmesine karar verildi. Bu kumandan Mustafa Kemal Atatürk’tü ve Atatürk uzun zamandan beri ülkenin içinde bulunduğu bu umutsuz duruma üzülüyor ve birşeyler yapmak için Anadolu’ya geçmek istiyordu. Bu O’nun için bulunmaz fırsattı.

Atatürk beraberindeki kişilerle beraber 16 Mayıs 1919 Cuma günü öğleden sonra “Bandırma” adındaki eski bir vapurla Galata rıhtımından ayrılır.18 Mayıs 1919 Pazartesi günü beklenen yolculuğun sonuna gelinir.

Atatürk, İstanbul’dan başlayan ve Samsun’da sona eren yolculuk esnasında görevli bir askerdi ve giyimi de buna uygundu ancak Samsun’a ayak bastığı günden birkaç gün sonra asker değil, sivil olarak hareket edecekti.

Atatürk'ün Samsun'a ÇıkışıAtatürk’ün Samsun’a çıkışında gördüğü manzara pek parlak değildi. Şehirde İngiliz işgal kuvvetleri vardı.Halk kendisini koruyamayacak durumdaydı. Atatürk bugün müze haline getirilen Hıntıka Palas’ta kaldıkları süre içinde hep bu sorunları düşündü, yolculukta geçirdiği uykusuz geceler sona ermemişti; şimdi de burada uykusuz geceler başlıyordu. Ama, O’nda ve O’nun gibi düşünenlerde bu azim oldukça hiçbir engel aşılmaz değildi.

Bu yolculuk Türk Milleti için bir dönüm noktası oldu ve kurtuluşun başlangıcıydı. Millî Mücadele’yi başlatmak üzere Samsun’da Anadolu topraklarına bastığı 19 Mayıs 1919 tarihinin önemi nedeniyle de 19 Mayıs’ı Türk gençliğine armağan etti. Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi gençlik kavramı genel anlamda fikirlerdeki yeniliği anlatmaktadır.

Atatürk’ün şu sözleri hepimiz için bir rehber olmalıdır:“Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız, bu kâfidir”demiştir. Atatürk’ü anlamak, yaşadıklarını ve fikirlerini bilmekle mümkündür.


Tags: Atatürk  Samsun  Çıkış  

Sitemizde yer alan makalelerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.

iletişim: yenimakale@gmail.com

Yorumlar (350)
  • nilüfer  - çok güzel
    sevgili ulu önderimizin yaptıkları ile gurur duyuyoruz .
  • kerem
    llllllllllllllll
  • kerem  - atatürk
    ben atatürkü çook seviyorum
  • Anonim
    çok güzeldi ama önemli yerleri sona yazılmış
  • kerem
    evet
  • esra
    ben atatürkü çoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooook seviyorum
  • Anonim
    ben atatürkü çok seviyorum
  • dilan  - atatürk
    atatürkü çok seviyoruz onu hiç unutmayacağız
  • ece
    zeynep sen yazsaydın o zaman çok iyi anlatılmamısmıssss...
  • kemal  - atatürkün samsuna çıkışı
    Atatürk'ün hayatını öğrenmek istemekte ilgileniyoruz genellikle atatürkün samsuna çıkışını öğrenmek istemişizdir.Bu nedenle zorluk çekiyoruz yorumlayacağım şey bu kadar
  • rabia  - mal ca
    ya bu çok dersimi nasi yapim anam çizgi çekti 3 tane 3 cümlemi yazim ne malca
  • ceren
    rabia sen herkesden daha malsın
  • rabia
    keşke sizde olsaydınız sakın unutmayın sizi çooooooooooook seviyoruzzzzzzzzzzzzzz
  • Anonim
    atatürkü hiç unutmuyacagız
  • ayşenur
    atatürk unutulmayan aşk o kalbimizde o bizim büyük aşkımız
Yorum yaz
Your Contact Details:
Yorumlar:
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):S
:!::?::idea::arrow:
Son Güncelleme: Çarşamba, 28 Nisan 2010 16:11
 

Grubumuza Katılın!

Reklamlar

Paylaşım Kategorileri

    * Arama Motorları
    * Arkadaşlık
    * Bilgi
    * Bilgisayar
    * Bitkiler
    * Biyografi
    * Burçlar
    * Dilbilgisi
    * Dinler
    * Dosyalar
    * Edebiyat
    * Eğitim
    * Eğlence
    * Ekonomi
    * Genel
    * Güzel Sözler
    * Harita
    * Hava Durumu
    * Hayvanlar
    * Hikayeler
    * Hukuk
    * İlginç
    * Linkler
    * Makale
    * MSN
    * Oyun
    * Özel Günler
    * Resimler
    * Sağlık
    * Siyaset
    * Sorular
    * Spor
    * Şiirler
    * Tarih
    * Teknoloji
    * Turizm
    * Video
    * Yaşam
    * Yazarlar
    * Yurtlar

Bizi takip edin
makale