Yeni kuşakların beni anlamaları çok zor. Yolculuklarımızda otobüsün içi göz gözü görmez olurdu sigara dumanından. Düşünebiliyor musunuz bir otobüsün içinde 15-20 kişinin aynı anda sigara içtiğini. Bir şey söyleyemezdiniz o insanlara. Çünkü sigara içmeleri yasal bir haktı onların.En acı vereni de 30 dakikalık mola olur mola da içmezlerdi de otobüse binence hep birden anlaşmışlarcasına sigaralarını yakarlardı. O günler gerilerde kaldı artık. Şu an sigara yasağı gayet iyi ve dumansız hava sahası uygulaması da harika. Emeği geçenlere şükranlarımı sunarım.
Sigara ile tanışması 17. yüzyıldır bu milletin. Tanışır tanışmaz da 4. Murat tarafından yasaklanmıştır. Ne acıdır ki yasaklar çiğnenmiş ve insanlar kendilerine eziyet veren sigarayı kullanmayı gizli de olsa devam ettirmişlerdir. O ve sonraki dönemin İslam alimleri de sigara konusunda mekruh demişler ama haram diyememişlerdir. Bunun sebebini o dönemde sigaranın zararı tam anlaşılamadığı olsa gerek. Sigaranın zararı bu denli bilinseydi her halde haram derlerdi. Bugün gerek Hayrettin Karaman gerekse Fethullah Gülen Hocaeefendi sigara haramdır demektedir. Hocaefendi ölüme götüren onca hastalığa sigaranın sebebiyet verdiği bilindiği halde hala sigaraya devam etmek bir çeşit intihardır yani tedrici intihardır diyerek sigaranın haramlığını açıkça ifade etmektedir. Sebeplerini de şöyle sıralamaktadır.
“İslam, israfın her çeşidini yasaklamıştır. Gereksiz olarak musluktan akıtılan su, ihtiyaç fazlası yakılan elektrik israf olduğu gibi, zamanı boşa harcamak ve sağlığı bozacak davranışlara dalmak da israftır. Sigaraya verilen para tamamen israf olduğu için haramdır; dahası çoluk çocuğun rızkından kesilerek verildiğinden kul hakkını da ihlal sayılır. Sigaranın sağlığa zarar verdiği konusunda artık kimsenin bir şüphesi ve tereddüdü olamaz. Sigara içenlerin çevrelerine de önemli ölçüde zararları vardır, devamlı sigara içenin yakınında olanlar da onlara yakın zarar görmektedirler. Sigara onu kullanmayanlar için tiksindirici kokusu ve rahatsız edici dumanı ile de eziyet vericidir. Binâenaleyh, Resûl-ü Ekrem (sallallahu aleyhi ve sellem) Efendimiz üzerinde soğan ve sarımsak kokusu bulunan bir adamı Cennetü’l-Baki’den çıkarmış; mü’minleri soğan ve sarımsak kokusu ile cemaate katılmamaları konusunda uyarmıştır. Malumdur ki, rahatsız etme bakımından sigaranın kokusu soğan ve sarımsağın kokusundan daha hafif değildir; sigaranın kokusunun başkalarını rahatsız ettiği şüphesizdir. Son yıllarda yapılan araştırmalarda, kendisi doğrudan sigara içmemekle birlikte sigara içilen mahallerde bulunduğu için duman soluyan, pasif sigara içicilerinin de akciğer kanseri hususunda büyük bir risk altında bulundukları tesbit edilmiştir.”
Sayın Fethullah Gülen Hocaefendi çok açık bir şekilde sigaranın haramlığını ifade etmektedir.
Prof. Dr. Hayrettin Karaman da ”Sigara içmelerinin sıhhatlerine zararlı olacağı, doktor tarafından kendilerine bildirilen kimseler ile çoluk çocuğun nafakasından keserek sigara içenlere “sigara içmek” haramdır.” diyerek son noktayı koymuştur.
HERKES SİGARAYI BIRAKABİLİR
47 yıldır aralıksız sigara içen hem de günde 4 paket içen Erzincan’ın tanınmış eşraflarından Ekrem Büyükfırat’ı ziyaret ettim. Ziyaret etmekteki amacım bu dünya’da sigarayı bırakmayacak bir kişi söyleyin denildiğinde onun adının söyleniyor olması. Böyle anılan Ekrem Büyükfırat’ı ziyaret etmek ve düşüncelerini almak istedim. Bizi işyerinde kabul etti.
Ben sigarayı bıraktım. Ben bıraktıysam herkes bırakabilir diyen Büyükfırat “Şu an inanın tükrüğümün kıymetini yeni anladım. Tat alma duygumu yeni fark ettim. Sigarayı bırakmak için beyni hazırlamak lazım. Beyin neye kuruluyorsa onu yapar. 47 yıllık tiryakiydim. Herkes bir an önce bu mereti atmalı. Sigarayı bıraktıktan sonra cildimin yenilendiğini fark ettim. Hem maddi hem de manevi olarak rahatladım. Bunun mutluluğunu yaşıyorum. En son günde 4 paket bitiriyordum. Sigara içilmeyen yerlerde sigara içtim. İnsanların hakkına girdim. Herkesten helallik istiyorum. Çünkü bu bir kul hakkıdır. Özellikle de hanımımla helalleştim. Etrafımdaki insanlara zarar verdiğim için pişmanım. Onları zehirlediğimin farkına şimdi vardım. Ben sigarayı bıraktıktan sonra 7 kişi sigarayı bıraktı.” diyerek herkesi sigara bırakmaya davet etti.
Sigara bütün kötü alışkanlıkların da anası durumunda, uzak duralım.
bence sigara alkolden bile zararli
Sigaranın içinde çok zararlı şeyler var mesela sigara içen birine kolonya iç desen içmez ama sigarayı içiyor halbuki sigara içmek kolonya içmekten daha zararlı.
sigarayı bırakmak gerçekten zor birşeydir hepimiz farkındayız yalnız şöyle düşünmek lazım farzedinki rahatsızlandınız ve doktora gitiniz size akciğer kanserisiniz diye söyledi ozaman dahamı iyi olur iş işten geçmiş olacak bıraksanda fayda etmez yani kansere yakalanmadan önce hgepinizi sigarayı bırakmaya davet ediyorum
çok doğru söylemiş hasan abi tebrik ederim çok iyi bir yorum yapmış
Ahmet bey sigaraya yapılan zamların sırf içenleri kurtarmak için olduğuna gerçekten inanıyormusunuz? Gereğinden fazla bir iyi niyet sahibisiniz.
(Sigaraya haram diyenler Alimler : Surunbilali, Mesîri, ed-Dürü’l-müntekâ sahibi; Salim es-Senhûrî, Ibrahim el-Lekânî, Muhamed b. Abdülkerim, Halid b. Ahmed, Ibn Hamdûn; Necmedin el-Gazî, Kalyûbî, Ibn Alân; Ahmed el-Behûtî (el-Mevsû’âtü’l fıkhıye, Kuveyt X/101 -102)
Mısır Diyanet İşleri Başkanlığının sigara ile ilgili fetvası: fetva kurulu
25 cemaziyel evel 1420 (5 Eylül 1999) yılında sigaranın haram olduğuna dair fetva yayınlamışlardır.
Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığının sigara konusundaki fetvası şöyledir:Sigara içmenin gırtlak ve akciğer kanseri başta olmak üzere bir çok hastalıklara yol açtığını, mütehasıslarca belirtilmiştir. Dinimiz kişinin kendisine ve başkasına zarar vermesini, eza etmesini ve israf etmesini haram kılmıştır.
Sigaranın zararını bilmeyen yoktur herhalde. Yine de içiliyor. Zam gibi çeşitli önleme amaçlı müdahaleler de etkilemiyor sigara satışlarını. Geçtiğimiz günlerde bir üniversiteli tanıdığım, bir paketi 8 TL olan sigaradan içtiğini söyledi gülerek “Ayda en az 240 TL’mi sigaraya harcıyorum. Yani bir kredi, burs parasını sigaraya veriyorum” dedi.
Bu arada benim bildiğim “İçki, kötülüklerin anasıdır” denir ama…
Harika bir yazı. Sigara içen biri ile evli olan bir bayanın halini lütfen düşünün. Prof. Dr. Orhan Kural, okulumuzda verdiği bir seminerde sigara içen bir öğrenciyi sahneye çıkartarak kül tabağını yalamak ister misin diyerek acı manzarayı bütün açıklığıyla ifade etmişti.
Sigarayı herkez bırakabilir?
İÇMEYENLER BİLMEZ ABI KEVSERİ GEÇMEYENLER BİLMEZ ÇARKI ÇEMBERİ;
Siz bir Erzincan ziyareti ile sigaradan kurtulmaya çözüm bulmuşsunuz. Fakat bütün dünya tıbı hala bunun yolarını arıyor. Bu işin irade ile ilgili olmadığını bilim ve teknik dergisinden başlayıp alışkanlık yapan madelerin etkilerini kobaylar üzerinde inceleyen bilim adamların raporlarına kadar her yerde bulabilirsiniz. Tamamen vücut yapısındaki kimyasalarla ilgili olduğu için her vücudun sigarayı terk etmeye karşı reaksiyonu farklıdır. Her kezin sigarayı bırakmayı arzu etmesi ve çaba harcaması gereklidir. Ama ben bırakamıyorum diyene de Ekrem amca’yı örnek göstermek insafsızlıktır. Ekrem amca zaten 47 yıl içmiş, bıraktıda ne oldu.
Otobüs, cafe vs.. yerlerde yasak uygulanması çok güzel. İnsanları rahatsız etmeye hiç bir bağımlının hakı yok. Ayrıca dinimiz de aşırı gidilince her şey zararlıdır deniyor diye, fakir bir kadın veya adam çocuklarından gizlice çocukluğundan beri dayanamadığı muzu yiyerek çocuklarının nafakasını muza yatırmış öğle ise muz haramdır diyemezsiniz. Sadece bu eylemde zayıflık vardır. O da büyük ihtimale hem çocukları hem de Alah tarafından afa uğrayacaktır. 2011 yılına gelinceye kadar hiç bir yetkili kurum sigaraya haramı sorusuna evet demedi. Fakat bundan sonra belki de diyanet der. Çünkü diyanetin üzerinde etkili olan, Alahın değil ama bazı kesimlerin baskısı bu yönde. İmamı Rabaniyi duymuşsanız, Bininci yılın mücedidi diye anılan zamanın da neredeyse islamın kabesi haline gelmiş o güne kader gelen alimlerin en güçlüsü olarak atfedilmiştir. Sigaradan nefret ediyor. Meclisinde içirmediği gibi, rahatsız olduğu içenleri meclisine bile almıyor. Ama sigara haramı diye soranlara, haşa öyle bir hüküm yoktur diyor. Yani nefsi arzuları öyle istiyor diye haram olmayana haram demiyor. Çünkü azabı büyük. Bence bilmediği konularda fetva vermek sağlığa sigara içmekten daha zararlı tedaviside yok. Bİlmediği konularda fetva verenler derhal bu alışkanlıklarını bırakmalılar. İlede insanlara faydalı olmak istiyorlarsa, dünyevi etkinlikler yapsınlar. Örneğin hasta kabul edebileceğimiz tiryakilerin ödediği paralardan hükümetin elde etiği vergileri, sigarayı bırakmak veya sigara kaynaklı hastalıklardan kurtulmak için gerekli tıbi araştırmalara harcanması için hükümetin gerçekten samimi olup olmadığını gösterecek politikalara yönlendirilecek eylemlere girişsinler. Sizce düşmüş bir tiryakinin kontrolsüzce harcadığı sigara parasının vergisini böyle bir olayda kulanmak varken, fetvacı amcaların bu parayı kendi çocuklarının eğitim masraflarında kulanıyor olmaları ne kadar helal.
Ve lâ tekûlû limâ tesıfu elsinetukumul kezibe hâzâ halâlun ve hâzâ harâmun li tefterû alâlâhil kezib(kezibe), inelezîne yefterûne alâlâhil kezibe lâ yuflihûn(yuflihûne).
ve lâ tekûlû : ve söylemeyin
limâ : şey sebebiyle, ile
tesıfu
(vasefe) : vasıflandırır
: (vasıflandırdı, nitelendirdi)
elsinetu-kum : sizin diliniz
el kezibe : yalan
hâzâ : bu
halâlun : helâl
ve hâzâ : ve bu
harâmun : haram
li tefterû : iftira etmeniz için
alâlâh (alâ alâhi) : Alah’a
el kezibe : yalan
ine elezîne : muhakak o kimseler
yefterûne : iftira ediyorlar
alâlâh (alâ alâhi) : Alah’a
el kezibe : yalan
lâ yuflihûne : felâha, kurtuluşa ermezler (eremezler)
Sade dilinizin yalan tavsıfile şu halâl, şu haram demeyin ki yalanı Alaha iftira etmiş olursunuz, şüphe yok ki yalanı Alaha iftirâ edenler felâh bulmazlar.
(Orijinal Metin; Yazır,E, Hamdi)
Sadece dilerinizin yalan yere nitelemesi ile: «şu helaldır, şu haramdır.» demeyin ki, yalanı Alah’a iftira etmiş olursunuz. Şüphe yok ki, yalanı Alah’a iftira edenler kurtuluşa eremezler.
(Sadeleştirilmiş metin; Yazır, E, Hamdi)
Çalışmalarınızda başarılar dileğiyle…