Sigaranın Zararları ve Bırakma Yolları

Sigara ilk olarak 18. yüzyılda Avrupa’ya İspanya yoluyla Amerika Kıtası’ndan geldiği bilinmektedir. Sigara sağlığa zararlıdır, bunu herkes biliyor fakat bırakmak bu kadar kolay değil. Sigara içtiğiniz anda, vücudunuz etkilenmeye başlar. Nabzınız yükselir, daha hızlı nefes alıp vermeye başlarsınız. Kan dolaşımınız yavaşlar. Sigara içinde yaklaşık 3.700 zehirli madde barındıran bir karışımdır. Bunların büyük bir bölümü kanserojendir.

Sponsor Bağlantılar

Peki bu zararları biliyoruz tehlikenin farkındayız ama hala bu alışkanlıktan neden vazgeçemiyoruz. Sigaranın içinde bulunan nikotin dopamin salınımına yol açar. Dopamin vücutta mutluluk, rahatlama hissi verir. Buda sigarayı bırakmayı zorlaştıran etkenlerden biridir. Sinirlendiğimizde kendimizi yatıştırmak için hemen bir sigara yakarız ve rahatlamaya başlarız. İşte bu durum insanı yanıltır evet sinirimiz yatışıyor ya organlarımız? Sigara tüketimine bağlı olarak, midede asit salgılanması artar, mide yanmaları ve ülser başlar. Sigara bağımlılarında pankreas kanseri çok sıklıkla ortaya çıkar, büyük ölçüde ölümle sonuçlanır. Sigaranın ihtiva ettiği kanserojen maddeler, idrarla dışarı atılır ancak bu maddelerin vücuttaki varlığı mesane kanserine yol açar. Sigara yüzünden oluşan yüksek kan basıncı ise böbreklere büyük zarar verir. Günde 1 paket sigara içenler 20 yıl içerisinde vücudunda 7kg. katran depolamaktadır.

Sigara yol açtığı ölümcül hastalıkların yanı sıra, sosyal hayatımızıda olumsuz etkiler. İnsan hayatına veya sosyal yapısına hiçbir faydası olmayan Sigara, bütçemize ve hepsinden önemlisi sağlığımıza ciddi
zararlar vermektedir.Hayatımızı kendi ellerimizle mahvediyoruz artık buna bir son verelim.

Sigarayı nasıl bırakabiliriz?

Tabiki aklınıza sigarayı getirecek bütün durumlardan kaçınamazsınız.Unutmayınki bu etkiler yalnızca bir kaç hafta sürmektedir.Bu süre için sizi oyalayacak bir şeyler bulabilirsiniz.

Sık sık sigarayı bırakma nedenlerinizi gözden geçirin ve bırakmış olmakla neler kazandığınızı düşünün.

Bir sigaradan bir şey olmaz demeyin,bir sigara kolayca iki ve üç olur,sonra herşey eski halinde döner.

Alternatif şeyler kullanın, sigara içmek aklınıza geldiğinde su veya meyve suyu için, birşeyler yiyin.
Sigarayı azaltmak bırakmak demek değildir. Bu nedenle bırakmak için kendinize bir tarih belirleyin.

Asla kendinizi sigaraya esir etmeyin bunu bırakmak elinizde, inat edin ve bu inadınızı ısrarla sürdürün, asla bırakmayın.

Sonuç olarak sigarayı bıraktığınız anda vücut kendi kendini tamir etmeye başlar. On yıl içinde vücut hiç sigara içmemiş gibi olur. Ancak, sigarayı bırakmak için kanser ya da kalp hastası olmayı beklerseniz, vücudunuzun kendini tamir etmesi için pek fazla vakti olamayacaktır. Ne yazık ki, bu hastalıklar çoğunlukla öldürücüdür. Sigarayı bırakmanız için daha iyi bir sebep olamaz.