Mühendisliğin birçok alanından biri olan Elektrik Mühendisliği, elektrik, elektronik ve elektromanyetizm konularında eğitim ve uygulamalı öğrenim sunar. Mutfağımızdan uzay gemisine kadar birçok alanda işe yarayan ve günlük hayatta çok kullandığımız cihazlar bu bölümün temel konuları arasına giriyor.Temel olarak elektrik ve elektronik sistemlerini anlamaya, tasarlamaya ve üretmeye yönelik bir eğitim programı diyebiliriz. Tabii bu bölümün konuları arasında günümüzün popüler gelişmeleri de yer alabilir, örneğin nanoteknoloji gibi.

Sponsor Bağlantılar

Diğer bütün mühendislik alanlarında olduğu gibi burada da temel dersleri matematik ve fizik oluşturuyor ve öğrencileri elektrik mühendisliğine hazırlıyor. Genel olarak elektrik mühendisliği bölümü mezunları, endüstrinin en önemli noktalarında çalışıyorlar. Örnek vermek gerekirse, bilgisayar tasarımı, iletişim teknolojileri, e-ticaret ve nanoteknoloji popüler alanlar arasında yer alıyor.

Kazanılan yetenekler

Elektrik mühendisliği, öncelikle öğrencilerin diğer mühendislik alanlarında da kullanacağı bazı yetenekler kazanmasına ön ayak olur ve bununla birlikte farklı sektörlerde kullanabilecekleri pratik yetenekler de edinebilirler. Bu eğitim programını takiben, öğrenciler uzman bilgileri kullanarak problem çözme yeteneklerini geliştirirler. Ayrıca takım olarak yapılan çalışmalara dayanarak öğrencilerin kişilerarası iletişimine de katkıda bulunan elektrik mühendisliği eğitimi, efektif iletişim, zaman ve kaynak yönetimi, risk yönetimi gibi alanlarda da öğrencileri geliştirir.

Aynı şekilde müşteri ihtiyaçlarını tespit etmek ve çözüm bulmak gibi konularda da bu bölümün mezunlarının bilgisi olduğunu gözlemlemek mümkün. Tüm bu yetenekleri kazanan elektrik mühendisliği mezunlarını, geniş bir alanda iş bulma fırsatı bekler, örneğin finans, IT ve Yönetim gibi. Çünkü eğitim hayatları boyunca öğrencilerin numerik, problem çözme ve IT gibi yetenekleri gelişir.

Mezun olduktan sonra

Elektrik mühendisliği bölümünü tamamlayan öğrenciler için eğitim hayatı sonlanmak zorunda değil. Dileyen mezunlar, lisans diplomalarının üzerine farklı eğitim fırsatlarını değerlendirerek başka diplomalar da ekleyebilirler. Mesela, MRes, MPhil, EngD ve PhD bunlardan bazıları. Eğitim sürecine devam etmek öğrencinin hem teknik bilgisini derinleştireceği gibi hem de analitik ve yönetim becerilerinin gelişmesine de katkıda bulunur.

Tabii lisans eğitimini bitirdikten sonra direkt olarak iş hayatına atılmak da mümkün. Elektrik mühendislerinin genel olarak başvurabileceği pozisyonlar, otomotiv mühendisliği, IT, iletişim, üretim, kalite yönetimi olabilir.

Hangi üniversite?

Mühendislik çok popüler bir alan olduğundan yurtdışından birçok eğitim kurumu elektrik mühendisliği eğitimi sunar. Ancak üniversite seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli şey, üniversitenin pratik bilgileri size sağlayabilecek gerekli donanıma ve laboratuarlara sahip olması. İngiltere’nin Brunel Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümüne sahip ve Londra’nın en iyi üniversiteleri arasında.

Elektrik Mühendisliği Eğitimi için bakınız:
http://www.hotcourses-turkey.com/study/training-degrees/international/electrical-engineering-courses/cgory/g5-3/sin/ct/programs.html?campaign=1996