Araceae familyasındandır. Amerika’nın tropik bölgelerinde doğal olarak yaşar. 250’den fazla türü vardır. Herdem yeşil bitkilerdir. Bazı türleri tırmanıcı bazıları boylu bitkilerdir.

Dekoratif yaprak ve çiçekleriyle sera ve salonlarda çok kullanılmaktadır. Ayrıca çiçeklerinden kesme çi­çek olarak da faydalanılmaktadır.Önemli çiçekleri Anthurium andreanum kırmızı ve beyaz büyük çiçekli; Anthurium scher-zerianum kırmızı küçük çiçeklidir. Bazı türler ise yaprak özelliği için yetiştirilmektedir. Anthurium crystallinum yeşil yapraklı, Anthurium magnificum beyaz-yeşil yapraklı, Anthurium veitchii yeşil yapraklı türlerdir.

Sponsor Bağlantılar

Antnurium’lar nemli, sıcak ve gölge alanlardan hoşlanırlar. Kış aylarında en düşük sıcaklık 16CC, yaz aylarında optimum sıcaklık ise 21 -27°C arasında olmalıdır. Saksı toprağı ise geçirgen ve bitki besin maddelerince zengin olmalıdır. Peat ve sphagnum yosunu harca ilave edilmelidir. En iyi toprak harcı, mineral maddelerce zengin bahçe toprağı, yarı çürümüş yaprak ve gübre karışımı, torf, az miktarda dişli nehir kumu, bir miktar saksı kırığı ve çam ağaçlarının ibrelerinin ilavesiyle hazırlanır.

anthurium, flamingo çiçeği

Sulama suyunun kireçsiz olması gerekir, eğer imkan bulunabilirse en iyisi yağmur suyu ile sulamaktır.Aksi taktirde yapraklarda kahverengi lekeler görülür. Salonlarda hava nisbi nemi düşük olduğundan sık sık yapraklara kireçsiz su püskürtülmesi gerekir. Sulama Mart ayından Kasım ayına kadar bol verilir. Kış aylarında verilen su miktarı azaltılır ancak hiçbir zaman top­rak kuru bir hale getirilemez.Üretimi tohumla veya ana bitkinin yanında meydana gelen sürgünlerin, köklendikten sonra ayrılmasıyla olur.

Tohumlar ilkbaharda kum ve sphagnum yosununa ekilirler. Tohum ekilen kasalarda sıcaklık 27°C ve yüksek nem olmalıdır. Bunu temin için de kasaların üzeri bir camla kapatılır.Mart ayında ana bitkinin yanında meydana gelerek kök oluşturan yavru bitkiler, keskin bir bıçakla alınarak yara yerleri odun kömürü tozuna batırılır ve daha önce belirtilmiş olan harç içine dikilir. Saksı değiştirme Mart ayında ve 2-3 yılda bir yapılır. Değiştirme esnasında köklerin zedelenmemesine dikkat edilmelidir. Zedelenen köklere, odun kömürü tozu serpilerek çürümeleri önlenir. Çiçek alınırken bitki üzerinde çiçeğin olmasına dikkat edilmelidir. Zira bu devrede bitkiler ışık, ısı ve nem değişikliklerine en az duyarlı durumdadırlar.