C vitamini içeren yapısı sayesinde normal bir boyuttaki brokoli dahi iki günlük C vitamini gereksinimini karşılamaya yetmektedir. Günlük A vitaminin ise %15’ini sağlar ve önemli bir antioksidan kaynağıdır. Beta karoten ve lif kaynağı da olduğu için bağırsakta sindirimde önemli bir rol oynayan flora mikroorganizması için kolaylık sağlamaktadır.
İçerdiği sulforafen maddesi ile kadınların meme kanseri, erkeklerinse prostat kanseri riskini azaltan brokoli, ayrıca prostat kanserinin tedavi edilmesinde de rol oynamaktadır. Yapısnda bulunan sulforafen, vücutta kansere karşı kalkan görevi gören enzimleri uyararak harekete geçirmeyi başarır.
Hormonlardaki dengesizlik, kanser oluşumu için gerekli koşulların doğmasına neden olan başlıca etmenlerden biridir. Ancak indol ve indol türevleri içeren brokolinin yapısında yer alan dihidrotestosteron hormonu, hormonlarda meydana gelen bozukluk sonucu prostata yakalanan bir erkeğin vücudunda prostatın ilerlemesini ve yayılmasını önlemektedir. Yani, kanser olmadan önce tüketildiği zaman kansere kalkan olan brokoli, prostat kanseri sırasında ise yayılımı önleyici olmaktadır.
Quercetin adındaki doğal bir antibiyotiğin kaynağı olan brokoli, bu antibiyotik sayesinde prostat içi iltihaplanmalara iyi gelmektedir. İçerdiği bir diğer antibiyotik olan saracon A1 ise, quercetinden daha etkili olup idrar yolları ve prostat içi enfeksiyonlarına karşı etkilidir. Ayrıca vücuda bağışıklık kazandırır.
Yapısında yer alan saracon V1 maddesi ise kolaylıkla idrara çıkmayı ve büyümüş bulunan prostatın küçülmesini sağlamaktadır. Dihidrotestosteron dengesini kurarak, prostat için gereken miktardaki testosteronları temin eder.
Erkeklerde orta yaşlarda rastlanan ve hızlı yaşlanmaya neden olan östrojen hormonu birikmesinin brokolide bulunan di- indolyl- mentan sayesinde ortadan kalkması ile östrojen metabolizması düzene girer. Ayrıca östrojen hormonunda dengesizlik olması sonucu iktidarsızlıkla karşılaşan erkekler, brokoli kürü ile tekrar düzenli bir cinsel yaşama kavuşur.
Kadınlarda ise oldukça sık rastlanan meme kanseri, brokoli tüketimiyle büyük oranda engellenmektedir. Ayrıca içerdiği Di- Indolyl- Methan ile östrojen metabolizmasının düzenli faaliyet görmesini sağlayarak menopozun etkilerini en aza indirgemektedir. Az miktar su ile brokoliyi beş dakika haşlayarak elde edilen sıvı, tüketilmesiyle beraber vücudun östrojen dengesi kurulur. İçerdiği diüretik maddeler ile tansiyonu yüksek olan hastalara iyi gelen brokoli, lifli yapısı sayesinde de kötü kolestrolü, glokozu bağırsakların emmesini geciktirerek şeker hastalarının seker seviyesini düşürür. Ayrıca lifli yapısı, diğer lifli besinlere oranla bağırsaklarda meydana gelen zehirleri daha fazla emer. Kalsiyum bakımından zengin bir besin maddesi olduğu için, menapoz dönemindeki kadınlarda kemikleri kuvvetlendirmek için takviye görevi gören brokoli, aynı zamanda tüketen herkeste kemiklerin olgunlaşmasına yardımcı olmaktadır.