Familya : Saxsifragaceae
Latince : Hydrangea macrophylla “Hortensia”
Türkçe : BÜYÜK ÇİÇEKLİ ORTANCA

Sponsor Bağlantılar

Büyük Çiçekli Ortanca Doğal Yayılış ve Rakım
Vatanı Çin ve Japonya’dır. Yurdumuzun ılıman kesimlerinde yetiştirilmektedir.

Büyük Çiçekli Ortanca Toprak ve Besin İsteği
Nemli, asidik, zengin ve balçıklı toprakları sever. Kirece karşı hassastır. Tuzlu topraklar ve sahil arazide yetiştirmeye uygundur. Toprağına bol gübre verilmeli ve vejetasyon döneminde bol sulanmalıdır.
Büyük Çiçekli Ortanca Donlara Duyarlılık
Donlara duyarlıdır. Genç bireyler ilkbahar donlarından zarar görür. Vejetasyon döne­mi dışında -10 ° C sıcaklıklara kadar dayanır.

Büyük Çiçekli Ortanca Sıcaklık ve Nem İsteği
Deniz İklimli yerleri sever. Soğuğa karşı mutedil derecede hassas olup, sıcaklığa dayanır. Ancak çok sıcak ve kurak yerlerde gelişimi pek iyi olmaz.

Büyük Çiçekli Ortanca Tohum Özellikleri
Çiçekleri çoğunlukla üreyimsizdir.

Büyük Çiçekli Ortanca Tepe Şekli
Ovalimsi, yuvarlak bir tepe yapar.

Büyük Çiçekli Ortanca Makaslama ve Budama
Budamaya son derece yatkındır. Gövde budaması çiçeklenmeden önce, Mart ayında yapılır. Yazın, kuru sürgün ve çiçekler haftada bir makaslanarak alınır.

Büyük Çiçekli Ortanca Büyüme ve Boylanma
Hızlı büyür. Maksimum 2 m. boy yapar.

Büyük Çiçekli Ortanca Kök Yapısı
Az uzayan, sık ve yüzeysel kök sistemi geliştirir.

Büyük Çiçekli Ortanca

Büyük Çiçekli Ortanca Işık İsteği
Işık-yarıgölge bitkisidir.

Büyük Çiçekli Ortanca Meyve ve Çiçek
Meyve kuru kapsül meyve durumundadır. Hermafrodit çiçekleri sürgünlerin ucunda, şemsiyemsî bileşik salkım kuruluşunda toplanmış, çiçek kurulları 10-20 cm. uzun, yazın açan çiçekleri beyaz, pembe, karmen kırmızısı, mavi, koyu mavi ve kırmızı renkte olup park ve bahçelerde yetiştirilen birçok alt türü ve formu vardır.

Büyük Çiçekli Ortanca Yaprak ve Sürgün
Yaz yeşili yaprakları karşılıklı dizilişte, 5-19 cm. uzun, yumurta biçiminde, ince ve etlimsi, tüysüz, kenarları kaba dişli, ucu sivri ve 1-4 cm. saplıdır. Sürgünlerin beyaz renkli, geniş bir özü vardır. Çıplak veya tüylü olabilir.

Büyük Çiçekli Ortanca Üretim Şekli
Çelikle üretim esastır. İlkbaharda yumuşak çelikle, yazın yarı olgun odun çelikleri ile camekanda ve kışın sert çelikle sera şartlarında üretilir. Köklenme problemi yoktur.

Büyük Çiçekli Ortanca Diğer Özellikler
Güzel ve dekoratif çiçeklerinden dolayı park ve bahçelerde makbul saylan bir süs bit­kisidir. Kap içinde de yetiştirilir. Ortancaların toprak pH’ını değiştirerek çiçeklerinin rengini değiştirmek mümkündür. pH’ı % 2’lik alüminyum sülfat ile düşürerek çiçek rengi pembeden maviye, ilkbahar veya sonbaharda toprağa verilen kireçtaşı ile çiçek rengi maviden pembeye dönüştürülebilmektedir.