Dağ KaraağacıFamilya : Ulmaceae
Latince : Ulmus montana (U. glabra, U. scabra)
Türkçe  : DAĞ KARAAĞACI

Sponsor Bağlantılar

Dağ Karaağacı Doğal Yayılış ve Rakım
Vatanı Güneydoğu Asya ve Batı Asya’dır. Yurdumuzda çok geniş yayılış alanına sahiptir. Özelikle Batı Karadeniz ve Marmara sahillerinde ormanlık mıntıkalarda diğer yapraklı türler ile karışık olarak bulunur. 1400 m. rakıma kadar çıkar.

Dağ Karaağacı Toprak ve Besin İsteği
Nemli ve gölgeli yamaçlarda, vadilerde, gevşek, humuslu, serin ve geçirgen killi kumlu, kalkerli topraklarda yetişir. Balçıklı, taşlı, tuzlu topraklar ve sahil arazide yetiştirmeye uygundur. pH – 6.5-7.5 optimaldir.

 
Dağ Karaağacı Donlara Duyarlılık
Donlardan ender olarak zarar görür.

Dağ Karaağacı Sıcaklık ve Nem İsteği
Isı isteği bakımından kanaatkardır. Ilıman, nemli, güneşli ve dumanlı yerleri sever. Soğuk İklim şartlarına dayanıklıdır.

Dağ Karaağacı Tohum Özellikleri
Tohumlar 2 cm. çaplı, eliptik daire biçimli, kanatlan tüysüz ve ucu hafifçe yarık olup tohum kanadın ortasındadır.

Dağ Karaağacı Tepe Şekli
Geniş yuvarlak bir tepe yapar. Tepe çapı 10-15 m.dir.

Dağ Karaağacı Makaslama ve Budama
Vejetasyon devresi dışında budanabilir. Budamaya karşı hassas bir tür olup budanan kesit yüzeyleri mantar zararlarına karşı aşı macunu ile kapatılmalıdır.  

Dağ Karaağacı Büyüme ve Boylanma
Hızlı büyür. Maksimum 30-40 m. boy yapar.

Dağ Karaağacı Kök Yapısı
Derin kök sistemi geliştirir. Kök sürgünü verme yeteneği yoktur.

Dağ Karaağacı Işık İsteği
Işık-yarıgölge ağacıdır.

Dağ Karaağacı Meyve ve Çiçek
Mayıs-Haziran ayında olgunlaşan meyveleri geniş, çevrel kanatlı, tüysüz, yumurta ya da elips biçiminde olup kanadın ortasında bulunur. Şubat-Mart ayında yapraklanma­dan önce açan çiçekleri hermafrodit, sarımsı-yeşil renkli, bir çok çiçeğin bir araya gelmesi ife meydana gelmiş topluluk kuruluşunda ve kısa saplıdır.

Dağ Karaağacı Yaprak ve Sürgün
Yaz yeşili yapraklan çok kısa saplı, 6-10 cm. uzun, 7-11 cm. geniş, geniş oval biçimli ve üst tarafta üç küçük toplu, kenarları keskin dişli, üst yüzü koyu yeşil ve pürüzlü, alt yüzü ise tüylüdür. Yapraklarının en geniş yeri orta kısmı olup yapraklar sert değildir. Sürgünler zeytin yeşili veya kırmızı kahve renkli ve kaba tüylüdür. Lentiseller gözle görülebilecek kadar büyük ve bol sayıdadır. Kuvvetli kütük sürgünü verir.

Dağ Karaağacı Üretim Şekli
Genel üretim şekli tohumdur. Tohumlar çimlenme güçlerini çabuk yitirdiklerinden toplanır toplanmaz hemen ekilmelidir. Daldırma ve kök parçaları ile de üretilebilir.

Dağ Karaağacı Diğer Özellikler
Kirli havaya, rüzgara ve deniz soğuğuna dayanıklıdır. İyi bir park ve aile ağacıdır. Soliter veya gruplamalarda kullanılır. Odunu mobilya yapımı için çok uygundur. Gövdesi gümüşigri renkte olup uzun yıllar çatlamadan, düz ve parlak kalır. Su baskınlarına dayanıklı olup 500 yıl kadar yaşayabilirler.