HİDROLİK SİSTEMLER

Sponsor Bağlantılar

 

Tandem Pump

Endüstride insanların işlerine yarayan, işlerin yapımını sağlayan makine, takım, araç ve gereçlerin hepsinin bir sistemi, yapısı, çalışma şekli vardır. Sıkıştırılmış akışkanın enerjisinden faydalanarak iş yapmaya yarayan ünitelerin hepsine hidrolik sistemler denir. Sıkıştırılmış akışkanlardaki iş yapabilme kabiliyetine hidrolik enerji denir. Hidrolik enerji, hidrolik akışkanlardaki potansiyel enerji, hidrostatik enerji ve hidrodinamik enerjiden meydana gelmiş olup bu üç enerjinin hepsine birden hidrolik enerji denir.

Vane Pump

Hidrolik sistemin deposunda bulunan hidrolik akışkan pompa tarafından emilerek sisteme gönderilir. Hidrolik sistemde bulunan hidrolik devre elemanları tarafından kontrol ve yönlendirilmesi yapılan akışkan devresini tamamlayarak tekrar depoya (tanka) döner. Bu arada hidrolik sistem de istenilen fonksiyonu yerine getirmiş olur. Hidrolik sistemlerin hepsi de hidrolik enerjiyi harekete dönüştürürler. Çeşitli hidrolik devre elemanları ile bir hidrolik sistemden;
 
1)      Doğrusal hareket
2)      Dairesel hareket
3)      Açısal hareket elde edilebilmektedir.

Hidrolik sistemlerden doğrusal hareket elde etmek için tek ve çift etkili hidrolik silindirler kullanılır. Dairesel hareket elde etmek için hidrolik motorlar , – açısal hareket elde etmek için de salınımlı motorlar kullanılır. Bir hidrolik sistemi üç ana grupta ele alınır.
 
1) Hidrolik enerji üretim grubu: Hidrolik tankı, elektrik motoru, hidrolik pompa, emniyet valfı, emiş borusu, dönüş borusu, manometre ve basınç hattından oluşur.
 
2) Kontrol elemanları grubu: Hidrolik akışkana yön veren, hız ve debisinin ayarlandığı elemanların bulunduğu kısımdır.
 
3) Hidrolik alıcılar grubu: Hidrolik enerjinin mekanik enerjiye dönüştürüldüğü kısımdır. Genellikle doğrusal hareket üreten tek veya çift etkili silindir, dairesel hareket üreten hidrolik motor ve açısal hareket üreten salınımlı hidrolik motor hidrolik alıcılar grubunu oluşturur.