Japon Şemsiyesi (Cyperus), Cyperaceae familyasındandır. 500’ün üzerinde türü vardır. Doğal olarak Madagaskar’da yaşar. Saksı yetiştiriciliğinde önemli türü C. alternifolius’tur.

60-75 cm uzunluğundaki sap üze­rinde şemsiye şeklinde yapraklara sahiptir. Yaprakları ince ve 10-15 cm uzunluktadır. Herdem yeşil dekoratif bitkilerdir. Yetişme koşulları bakımından tokgözlü olup yarı su bitkisidir.(Semi aquatic). Su içinde ya da dışarıda yetiştirilebilirler. Ancak saksıda fazla sulanmalıdır. Ayrıca yapraklarına su püskürtülmelidir. Kış aylarında 15-20°C’de muhafaza edilmelidir. Yarı gölge ve gölge alanlarda yetiştirilebilir. Yaz aylarında havuz içinde de muhafaza edilebilir.

Sponsor Bağlantılar

Japon Şemsiyesi (Cyperus)

Saksı değiştirmesi ilkbaharda yapılır ve saksı harcı olarak, eşit miktarda bahçe toprağı ile yaprak çürüntüsünün karıştırılması ile elde edilen harçtır.

Üretimi ayırma ve çelikle olur. Ayırma ilkbaharda yaşlı bitkilerin keskin bir bıçakla ayrılmasıyla olur. Çelikle üretim ise birçok yaprağa sahip olan sap 5 cm uzunlukta kesilerek kum veya su içinde köklendirilir. Köklenme 30°C’de 2-3 haftada kolayca köklenir. Köklenen çeliklerde, yaprak koltuklarından yeni sürgünler çıkar. Köklü çelikler 8 veya 10’luk saksılar daha önce açıklanan harç içine dikilirler.