Lazer Göz TedavisiLazer, tıp dnyasının pek çok dalında olduğu gibi gözde de mucize yaratıyor. 5-10 dakikalık bir lazer operasyonuyla gözlük ve lenslerden ömür boyu kurtulmak mümkün. Üstelik 10 dereceye kadar miyoplar, 6 dereceye kadar astigmat ve 6 dereceye kadar hipermetroplar sıfırlanabiliyor.

Lazer Hangi Göz Kusurları İçin Uygulanabilir?

Sponsor Bağlantılar

Miyop, hipermetrop, astigmat hastalarına ve yaşa bağlı yakını görme yeteneğini kaybedenlere uyguluyoruz.

Kimlere Lazerle Göz Ameliyatı Yapılabilir?

18 yaşını doldurmuş, son iki yılda 0.50 dereceden fazla göz kusuru değişmemiş, kornea dokusu kalınlığı yeterli olan hastalara lazer yapılabiliyor.

Lazerle Kaç Dereceye Kadar Olan Göz Kusurları Sıfırlanıyor?

Eksi 10 dereceye kadar miyop, eksi 6 dereceye kadar astigmat, artı 6 dereceye kadar hipermetrop düzeltilebiliyor.

Lazerin Çeşitleri Var mı?

Evet, çeşitli lazer tedavilerinden birkaçını şöyle sıralayabiliriz:

LasikLasik: Günümüzde hala miyop, hipermetrop tedavisinde en çok yapılan ameliyat türüdür. Bu yöntem, son 1 yıl içinde gözlük ya da lens dereceleri 0.50 dereceden fazla değişmemiş, eksi 14’e kadar miyop, eksi 6’ya kadar astigmat, artı 6’ya kadar hipermetrop olanlara uygulanıyor. Lasik ameliyatıyla gözün önündeki saydam tabakaolan kornea belli bir oranda kaldırılarak içeri lazer yapılıyor. 25-30 saniye süreyle lazer ışını gönderildikten sonra kapakçık tekrar kapatılıyor. Dikiş koymadan, göz bandajlamadan operasyon tamamlanıyor.

İntralase Lasik: Miyop, hipermetrop ve astigmat gibi göz hastalıklarının tedavisinde yeni uygulamalardan biri. Intralase’in en önemli özelliği ameliyatın bilgisayar kontrolünde ve kişiye özel programlanan bir tedavi olması. Doktor hatasını sıfıra indiren bu yöntemle önce kornea dokusundan ince bir tabaka (flep) bilgisayar kontrolünde kaldırılıyor, daha sonra da yatak dokuya lazer yapılarak kornea şekillendiriliyor. Kuru göz oluşumunda daha az risk taşıyan bu yöntem, korneası çok dik ya da düz, göz kapak aralığı çok dar hastalarda sorunsuz, kontrollü flep oluşturmayı sağlıyor. Ameliyat süresi yaklaşık 5 dakika olan interlasik, korneasının kesilmesinden korkan hastalarda, korneası çok düz ve çok yüksek astigmatizması olanlarda tercih ediliyor.

Wavefront: Gözün yapısı ve görme gücü tıpkı parmak izi gibi kişiye göre farklılıklar gösterir. Örneğin 3 derece miyop olan herkesin gözü aynı özellikleri taşımadığı gibi görme kusuru da farklı gelişebilir. Dolayısıyla herkese aynı tedavi uygulanamaz. İşte wavefront adlı bir lazer tekniği bu noktada devreye giriyor. Bu yöntemde lazer cihazı, kişinin göz yapısına özel lazer ışınları programlıyor. Wavefront yöntemiyle miyop, hipermetrop, astigmat gibi göz kusurlarının dışında yüksek seviyeli kusurlar da düzeltilebiliyor. Kişinin normal yaşantısı içinde fark etmediği sorunlar bile tespit edilebiliyor. Wavefront özellikle karanlıkta göz bebeği normalden büyük, gece görme problemi olanlarda kullanılıyor. Ayrıca pilot, kaptan gibi görme keskinliğinin en üst düzeyde olması gerekenlere, daha önce lazer ameliyatı olup başarı sağlanamayanlara uygulanıyor.

Epi-Lasik: Yeni yöntemlerden biri. İnce kornea nedeniyle lasik ameliyatı yapılamayan 6 dereceye kadar miyop hastalara uygulanıyor. Ameliyat damla anestezisi ile yapılıyor.

Yağ Lazer: Katarakt ameliyatından sonra merceğin yerleştirildiği zardaki koyulaşmayı açmak ve bazı göz tansiyon tiplerini tedavi etmek için kullanılıyor.

Argon Lazer: Şeker hastalığına (diyabet) bağlı kanamaları engellemek için uygulanıyor.

Lazer Tedavisindeki Yenilikler Nelerdir?

Şuanda ilasik denilen yeni bir tedavi var. Tedavi sürec hastanın göz yapısına özel tasarlanıyor. Miyop, hipermetrop ve astigmat hastaların tedavilerinde kullanılabilir. İlasik yöntemi Amerikan Ordusu’nda ki pilotların ve NASA’da ki astronotların tedavisi için onaylanmış. Bu onay bize gösteriyor ki, bu yöntem astronot ve pilot gibi mesleki olarak olağanüstü koşullara maruz kalan, görüş kalitesinin çok güçlü olması gereken kişilerde daha çok kullanılıyor.

Kimler İlasik Yöntemini Tercih Ediyor?

Pilotlar gibi mesleğinde gece görüşünün önemli olduğu kişiler, görme kaltesinde yüksek beklentisi olan sporcular, yüksek astigmatı olan ve gözbebeklerinin çapı 6.5 milimetrenin üzerinde olan kişiler bu yöntemi tercih ediyor. Çok ince, düz, dik kornealı ya da yüksek astigmatlı kişilerde ilasik yöntemi başarıyla uygulanıyor.

Operasyon Ne Kadar Sürüyor?

İlasik ile işlem yaklaşık 15 saniye, wavefront ile 30-40 saniye sürüyor. Hastanın ameliyathanede kaldığı süre 10 dakika kadardır.

Lazer Tedavisi İş ve Sosyal Yaşantıyı Ne Kadar Etkiler?

Operasyondan sonra yaklaşık 6 saat yanma batma şikayeti sürüyor. Aynı gün sosyal hayata dönüş mümkün.

Lazer Göz Tembelliğini Tedavi Eder mi?

Göz tembelliği lazerle tedavi edilemez. Sadece gözlükle görme kalitesini elde edebiliriz.

İkinci Kez Lazer Ameliyatı Olunabilir mi?

Evet, ancak kornea yapısı, kalınlığı uygun olmalıdır.

Kimlere Lazer Yapılamaz?

* Gözünde aşırı kuruluk olanlara
* Hamilelere, bebek emzirenlere
* Tedavi edilmemiş aktif halde romatizmal, cilt hastalığı olanlara
* Katarakt ve göz tansiyonu gibi hastalıkları olanlara
* Diyabetten dolayı göz için kanaması olanlara
* 18 yaşın altındakilere

Dr. Efekan Coşkunseven
Dünya Göz Hastanesi Lazer Birim Şefi