Familya : Cupressaceae
Latince : Thuja orientalis
Türkçe : DOĞU MAZISI

Sponsor Bağlantılar

Doğu Mazısı Doğal Yayılış ve Rakım
Türkistan, Iran, Kuzey Çin, Japonya, Kore ve Mançurya’da doğal olarak yetişir. Avrupa ve ülkemizde de çokça yetiştirilmektedir.
Doğu Mazısı Toprak ve Besin İsteği
Derin, gevşek ve balçıklı topraklarda iyi yetişir. Ağır killi toprakları sevmez. Rutubetli, iyi drenajlı ve fakir topraklarda da yetişir. Optimal pH =6.5-7.5’dur.

Doğu Mazısı Donlara Duyarlılık
Donlara dayanıklıdır.

Doğu Mazısı Sıcaklık ve Nem İsteği
Ilıman iklimlerde yetişir. Kestane iklimini sever. Soğuk iklim şartlarına dayanıklıdır. Yüksek hava nemi istemekle birlikte nispeten kurak yerlerde de yetişebilir.

Doğu Mazısı Tohum Özellikleri
Tohumlar çok küçük ve kanatsız, az sivrice ve kalın kabukludur. Alt kozalak pulu içinde iki, üsttekinde İse bir adet olarak bulunur.

Doğu Mazısı Tepe Şekli
Oval ya da konik bîr tepe yapar. Tepe çapı 4 m.dir.

Doğu Mazısı Makaslama ve Budama
Makaslamaya yatkındır. Makaslanarak değişik şekil ve form verilebilir. Budamaya ihtiyaç duymamakla birlikte bakım amacı ile özenli bir şekilde budanabilir.

Doğu Mazısı Büyüme ve Boylanma
Yavaş büyür. Maksimum 5-10 m. boy yapar.

Doğu Mazısı Kök Yapısı
Saçak kök sistemi geliştirir.

Doğu Mazısı Işık İsteği
Işık-yarıgölge ağacıdır. Ancak gölgeye de dayanır.

Doğu Mazısı Meyve ve Çiçek
Kozalaklar 1-1.5 cm. uzun, 6-8 pullu, yuvarlak ya da yumurta biçimli, Batı Mazısı kozalaklarından daha büyük, dik duruşlu, önce etli, mavi-yeşil renkli, sonra odunsu ve kahve renkli ve pul uçları mahmuzludur. Kozalaklar bir yılda olgunlaşır. Çiçekler monoik ve sarı renklidir. Dişi çiçekler yan dalların uçlarında bulunur.

Doğu Mazısı Yaprak ve Sürgün
Yapraklar pul yaprak durumunda, küçük, dörtlü kiremit dizilişinde, her iki yüzü de mat sarımsı renkte olup belirgin ve uzun bir yağ bezesine sahiptir. Ana sürgünler yuvarlak kesitlidir.

Doğu Mazısı Üretim Şekli
Tohum ile üretim esastır. Tohumlar sonbaharda veya çimlendirmeyi hızlandırmak için kısa bir soğuk katlamanın ardında erken ilkbaharda ekilir. Kültivarları yanaştırma aşı veya çelikle üretilir. Yarı olgun çelikle yaz sonu açıkta veya camekanda, erken kışta ısıtmalı serada odun çelikleri ile üretilebilir.

Doğu Mazısı Diğer Özellikler
Çit ve perde tesisinde, park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir. Kımızı renkli odunu dayanıklıdır. T.o.”Aurea dauvessa”, T.o.”Aurea” varyeteleri gibi park ve bahçelerde kullanılan çok değerli formları bulunur. Kentlerin kirli havasına dayanıklıdır.

Doğu Mazısı