Atasözlerimiz bir kalıp cümleleridir fakat yinede anlatılmak istenileni o kalıbın içerisinde görmek mümkün olabilmektedir. “Can çıkar, huy çıkmaz” atasözümüz de bu tür atasözlerinden biridir. Anlatılmak istenileni içerisinde barındıran bir atasözüdür.
“Can çıkar, huy çıkmaz” atasözümüzde bizlere anlatılmak istenilen şey bir kişinin yaptıklarının ve yapacaklarının hayat boyunca aynı olacaktır. Bu konu içerisinde kişinin konuşma tarzı, yaptığı eylemler, yaşam tarzı, arkadaşlarıyla olan ilişkileri gibi birçok karakteristik özellik bulunmaktadır.
“Can çıkar huy çıkmaz” atasözümüze karşılık olarak da “Bir insan yedisinde neyse yetmişinde de odur” atasözümüz rahatlıkla kullanılabilir ve aynı sonucu taşımaktadır.
“Can çıkar huy çıkmaz” atasözümüzden örnek vermek gerekirse; Çocukluğunuzdan beri bir arkadaşınızla berabersiniz ve onun sevmediğiniz bir huyu mevcut. Sürekli kendisine bu huyunu sevmediğini belirtseniz dahi bu huyundan vazgeçmeyerek sizleri sinirlendirmeye devam eder. Bu tür insanlar her kişinin hayatında kesinlikle yer eden kişilerdir fakat bilgi sahibi kişiler için bu durum değişim göstererek aynı hareketi tekrar yinelemezler.
Yukarıda anlattığımız örnekte “Can çıkar huy çıkmaz” atasözünün genellikle cahil kişiler için kullanıldığını görebilirsiniz. Bilgi sahibi kişilerin bu erdeme sahip olup zaman zaman huylarından vazgeçebileceğini görebilirsiniz.
Super olmuş çok işime yaradı…
Teşekürler gerçekten süper olmuş. …
ÇOK İYİ OLMUŞ ZATEN O KADAR DA UZUN DEĞİL
kısa istiyorum