* Mentol, nane kokusuna verilen isimdir.
* Mantol, nane esansından elde edilen, renksiz, keskin kokulu, bir tür alkol kristalidir.
* Mentol, nane bitkisinden elde edilen esansiyel bir yağ türüdür.
Mentol Nedir? (Turkce Bilgi)
Mentol, Paramentanoller olarak bilinen bir sınıfın çok önemli bir üyesi, molekül formülü C10H20O olan bir alisiklik bileşik.
Mentol, beyaz kristaller hâlinde olan bir katıdır. Erime noktası 42,5°C’dir. Keskin ve hoşa giden bir kokusu vardır. Ağıza alındığı zaman boğaz ve burun mukozalarında soğuma hissi meydana getirir.
Tabiatta nane ve nanegillerin yağında bulunur. Tabiî olarak elde edilen mentol, optikçe aktiftir. Timol olarak bilinen fenolik bileşiğe hidrojen katılarak elde edilebilen sentetik mentol, eşit miktarda polarize ışığı sağa ve sola çeviren mentol karışımıdır.
Mentol Nedir?
Mentol, nane şekeri, nane tozu ve diğer nane familyası (Mentha spp) esansiyel yağlarında bulunan bir terpenoid’tir. Mentol (C10H20O), uzun kristal yapıda, dokunulduğunda yağsı olan ve oda sıcaklığında katı halde bulunan bir moleküldür. Mentolün birçok izomeri bulunmaktadır. Bunların bir kısmı mentol kokusuna sahipken diğer bir kısmı sahip değildir. En keskin kokuda, normal bir şekilde meydana gelen mentol (-)-mentoldür.
Kristal Mentol Nedir?
Kristal mentol, insan sağlığı için güvenlidir. İçeriğinde alkol bulunmamaktadır.
Kiristal Mentol ısı ile aktif hale gelir. Saunalarda, buhurdanlılklarda, hamamlarda veya bireysel kullanıcılar için uygun görünen odalarda kullanılabilir. Direkt sauna taşının üzerinde uygulanabildiği gibi su ile de karıştırılabilir.
Mentol Nedir? Mentol Yapısı ve Kullanım Alanları Nelerdir?
Mentol su içerisinde çözünmezken (ya da az çözünürken), alkol veya yağlarda kolayca çözünür.
Birçok farklı üründe (özellikle sakız gibi diş sağlığını etkileyen ürünlerde, öksürük şuruplarında ve nane şekeri gibi şekerlemelerde) aroma olarak kullanılmasının yanı sıra, hafif boğaz ağrısı ve hafif ağız ve gırtlak tahrişlerinin kısa süreli tedavisini sağlayan reçetesiz ürünler içinde de yer alır (öksürük ilaçları buna örnektir). Kaşınmayı azaltan bir antipruritik olarak sınıflandırılır. Ayrıca kas ağrıları, burkulma ve benzer durumlara tedavi olarak uygulanan ürünlerin içinde bulunur. Buna ilaveten, hem tat vermek hem de sigara kaynaklı boğaz ve sinüs tahrişlerini azaltmak amacıyla bazı sigaralarda katkı maddesi olarak kullanılır. Aynı zamanda mentol, ağız temizliğinde kullanılan ürünler içerisindeki en çok rastlanan katkı maddesidir.
Mentol, harici olarak kullanılan merhem ve sprey yapımında, mevzi ve hafif uyuşturmada kullanılır. Ağrı dindirici ve spazm çözücü özelliği vardır. Bazı içeceklerde, sigaralarda ve şekerlerde kullanılır.
Aşırı Mentol Kullanımının Zararları Nelerdir?
Fazla kullanılan mentol zamanla boğazda kuruluğa ve tahrişe sebep olabilir ve bu da zamanla boğazı bir nevi enfeksiyonların hedefi haline getirir. Kullanılan pastillerin dahi zamanla boğaz kuruluğu oluşturabildiği görülmektedir. Ayrıca çok fazla tüketimi mentol zehirlenmesi gibi bir durum oluşturuyor olsa da düşük toksitesi vardır. Olumsuz etkileri nadirdir.
Mentol Yağının Faydaları?
Mentol yağının soğuk algınlığı ve grip gibi durumlarda görülen yüksek ateşe karşı etkili olduğu kanıtlanmıştır. Nezlenin kısa süreli tedavisinde ve migren benzeri baş ağrılarında kısa süreli kullanılabilmektedir. Ayrıca gebelik ve yolculuk sırasında oluşan mide bulantılarına karşı da etkili olduğu söylenebilir. Bazen kullanımı sinir sistemini güçlendirebilir ve gerginlikleri yatıştırabilir. Adet görme sürecinde ağrıları bir süreliğine dindirebilme özelliği de göstermektedir.
Mentol Nedir? (İngilizce, Fransızca)
İngilizce: menthol
Fransızca: menthol
Kaynak: Bu yazı internette çeşitli kaynaklardan derlenerek oluşturulmuştur.