Totem kelimesinin kökeninin Amerika Kızılderili alt familya dillerinden olan Algonquin’den geldiği düşünülmektedir. Algonquin dilinde bir deyim olan totom yani klan sözcüğünden günümüzde kullanılan totem kelimesinin geldiği sanılmaktadır. Ayrıca totom kelimesinin aslının otam olduğu da söylenilmektedir.Bu düşünülen kelimelerin anlamı Algonquin dilinde bir işaret, alamet anlamına gelmektedir. Totem kelimesinin Algonquin dilinde geldiğinin düşünülmesinin yanı sıra çıkış yerinin bir Ojibva deyimi olduğunu da düşünenler mevcuttur. Bu deyimden geldiğini düşünenler bu yargılarını Etnografik kaynaklara dayandırmaktadır. Adı geçen deyim, 18. yy sonlarına doğru 1791 yılında ilk kez J.Long adlı bir İngiliz tarafından kullanılmıştır.
Totemizm Nedir? Totemizm Ne Demek?
Totemizm klanların gelenek, görenek, din ve toplum örgütüdür. Genel olarak totemizm, kişinin, grubun ya da toplumun herhangi bir bitkiye, nesneye, doğa olayına/ olaylarına, mistik ya da akrabalık ve benzeri duygularla ve bu duygulara bağlı kalma sonucunda ortaya çıkan görevler, yasaklar, ayinler, törenlerdir.
Özellikle totemizm dini açıdan ve sosyal davranışları belirleyen kurallar bütünüdür. Totemizm dinsel bir olgu mu yoksa sosyal bir olgu mu olup olmadığı konusunda pek çok tartışma olmakla birlikte hangisi olduğuna dair net bir fikir birliği söz konusu değildir. Ayrıca yapılan totemler ve totemizm çoğu olayı açıklayamadığı gibi pek çok konuda da bilgi verememektedir. Totemizm genel hatlarla üçe ayrılmaktadır.
1-) Birey Totemizmi:
Koruyucu cin olarak da kabul edilen totem, aslında kişinin koruyucusu olarak bilinmektedir. Totem ile kişi arasında görülemeyen mistik bir kuvvet var olmakla birlikte kişi totemi genellikle ergenlik çağında elde eder. Totem, dini bir ayinle de kişiye verilebilir. Totem bir gücü simgelemekle birlikte kişinin bu gücü elde etmesi için onu yenmesi gerekmektedir. Örneğin toteminiz bir hayvan ise sizin bu hayvanı öldürmeniz gerekmektedir. Öldürdüğünüz hayvanın bir parçasını muska gibi vücudunuzda bulundurursanız sizi koruduğu inancı da mevcuttur.
2-) Grup Totemizmi:
Kollektif totemizm olarak da bilinen bu şekil ‘klan totemizmi’ adıyla da kullanılmaktadır. Toteme sahip olmak bir gelenek gibi düşünüldüğü gibi anne babadan geçen akrabalık bağı olduğu kabul edilen bir gücü de simgelemektedir.
3-) Cins Totemizmi:
Cins totemizmine göre bir klanda var olan bayan ve erkeklerin cinsiyetlerine göre farklı totemlere sahip olması gerekmektedir. Cins totemizmi, cinslerin zıtlaşmasından doğduğu düşünülmektedir. Buna göre cinsler kendilerine ait olan totemleri öldürmezler ancak her an karşı cinsin totemini öldürecek kadar bir zıtlaşmaya gidebileceği düşünülmektedir.
Hoca benden ödev istedi bende bunu yazdım bence gayet yeterli bir bilgi
Bence totem saçma olabilir ama konularda çıkıyor ne yapalım.
bencede ama hoca istio napcan.d
çok saçma totemin ne olduğu bile yazmıo
Ne kadar insafsizsınız ya insan bi düşünür öğrenci insanları bu arada lise 2ye gidiyorum:)
Cok yetersiz bilgiler be
Çok saçma ***
saçma
Cok eksik ve yetersiz bir bilgi …. Ayri zamanda sacmaligin diz boyu … Tesadufleri totem zaneden bir fuzuli insan mevcudiyeti soz konusudur .. Akil acizligidir … Sacmaligin diz boyu
bence çok eksik ve bir açıklama
çok güzel açıklanmış.
aynen
totem
bana göre totem diye bir şey yoktur. vardır diyenler ise sadece tesadüfleri toteme bağlayan düşünme yeteneğinden aciz olan kişilerdir.
slm 😀
TRANSFORMİCE OYUNUNDA VARDI
Totem reklam için dikilen metalden boru şeklinde çift veya tek olarak ucunda dortgen ekranı andıran bradadan gerilerek yapılan üzerine o işin reklamını yapan direğe totem denir.