OKS de neler değişti?
Pilot okullarda uygulanan farklı müfredat nedeniyle bu yıl soruların değişmesi, bazı öğrencilerde strese bazılarında da rahatlamaya neden olurken, uzmanlar, öğrencilere sakin olmalarını telkin ederek “değişikliğin onların lehine” olduğunu ifade ediyor. Uğur Dershaneleri Rehberlik
Koordinatörü Turgay Polat, geçmiş yıllarla kıyaslandığında bu yıl OKS’nin çok daha kolay olacağını vurgulayarak şöyle konuşuyor: “Öğrenciler rahat olsun. Çünkü hem konu açısından azalma var hem de soru tipi daha kolay olacak. Yeni soru tipleri öğrencileri zorlamayacak, rahatlatacak. Panik yapmasınlar. Sadece deney soruları, Türkçe’de okuma ve yorumlama, matematikte ise modelleme, yani bir durumu modelle anlatmaya daha fazla ilgi göstersinler. Bu değişim öğrencilerin lehine bir durum.”
TÜRKÇE:
Sınavda çıkacak olan Türkçe sorularının yüzde 80’i anlam bilgisi, yüzde 20’si ise dil bilgisi ve kullanımı ile ilgilidir. Bunlar arasında, öğrencilerin ağırlıklı olarak üzerinde durmaları gereken konular, sözcük, cümle, paragraf bilgisi, sözcük türleri, cümlenin öğeleri, anlatım bozukluğu, eylemde çatı, eylemsi cümle türleri.
BUNLARA DİKKAT EDİN
Turgay Polat, öğrencileri, kalan süreyi verimli biçimde kullanmaları konusunda uyarıyor. Türkçe, Matematik, Sosyal Bilgiler, Fen ve Teknoloji olmak üzere 4 testen soruların çıkacağına dikkat çeken Polat, öğrencilere, üzerinde durmaları gereken konuları şöyle sıralıyor:
MATEMATİK:
Kümeler, kareköklü sayılar, harfli ifadeler, problemler ve tipleri, istatistik ve grafikler, olasılık, üçgende benzerlik, dörtgenler, çember ve daire konularını ağırlıklı olarak gözden geçirin ve bunları bir kez daha çalışın.
FEN VE TEKNOLOJİ:
Öncelikli dikkat edilmesi gereken konular elektrik, basınç, kaldırma kuvveti, hareket, iş enerji ve basit makineler, maddenin tanecikli yapısı, periyodik tablo, kimyasal bağlar, kimyasal tepkimeler, asit ve bazlar, hücre, fotosentez, solunum, canlıların doğa ile iletişimi, üreme, gelişme ve kalıtım
SOSYAL BİLGİLER:
Öncelikli konular, İslamiyet öncesi Türk tarihi, İslam tarihi, Türk İslam tarihi, Osmanlı kuruluş ve yükselme, Avrupa tarihi, inkılap tarihi, coğrafi konum, ölçek bilgisi, Türkiye’nin iklimi, coğrafi konumu, komşuları ve Türk dünyası, vatandaşlık bilgisi. Tarih konularında inkilap tarihi yüzde 70 ağırlıkta.
RASGELE SEÇİLEN 100 SORU BASKIYA
900 Bini aşkın öğrencinin kaderini belirleyecek Ortaöğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı’nda (OKS) öğrencilerin karşısına çıkacak sorular rasgele seçilecek. Soruları ilk hazırlayan ekip Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’nün, her zümreden öğretmenlerden oluşan yaklaşık 60 kişilik kadrosu. Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji ile Sosyal Bilgiler öğretmenleri, önce kendi bölümleri ile ilgili soruları hazırladı. Ardından tüm öğretmenler bir araya gelerek, hep birlikte bu soruları teker teker gözden geçirdi ve düzenledi. Bunun ardından çeşitli üniversitelerde görevli öğretim üyeleri, hazırlanan sorular üzerinde çalışmaya başladı.
TİTİZ ÇALIŞMA
Şu anda da bu yılki OKS sınavı için hazırlanan soruları yaklaşık 20 üniversiteden konusunun uzmanı yaklaşık 80 öğretim üyesi gözden geçiriyor. Son düzenlemeleri öğretim üyeleri tarafından yapılan sorular, oluşturulan soru bankasına atılacak. Sınavda 100 soru yer almasına rağmen, diğer yıllarda olduğu gibi binlerce soru hazırlanıyor. Soru kitapçığı hazırlanacağı zaman, bu sorular arasından otomatik olarak ve rasgele 100 soru seçiliyor ve bunlar baskıya giriyor.
ÖĞRENCİLER DEĞİŞİKLİĞİ YORUMLUYOR
Daha az konu avantajımız
Daha az konudan soru çıkacak olması avantajımıza. Soruların daha kolay olması da avantaj ama, herkes bizim kadar çalışıyorsa o zaman bu kolaylık bir avantaj sağlamaz.
Kolay sorular bekliyoruz
Daha az konudan soru çıkacak ama senenin başından beri biz bütün konuları gördük. Soruların kapsamının daraltılması avantajımıza olacak. Ancak fazla bir şey değişeceğini de düşünmüyorum. Son OKS olduğu için soruların daha kolay olmasını bekliyoruz. OKS benim hayatımın ilk ciddi sınavı ama korkmuyorum.
Beni kötü etkileyecek
Biz zaten çok iyi hazırlandık, o yüzden daha az konudan soru çıkmasının etkileyeceğini zannetmiyorum. Ama sınavın herkese kolay olması beni kötü etkileyecek. OKS’nin benim için anlamı, iyi bir lise ve iyi bir üniversite demek. Bu sınavdan korkmuyorum.
Herkes avantajlı olacak
Daha az konuda soru çıkması bana olduğu gibi herkese bir avantaj sağlayacak. O yüzden işime yarayacağını sanmıyorum. Soruların daha kolay olması bir şey değiştirmez. Kolay olsa herkese kolay, zor olsa herkese zor. Bu bir şey değiştirmeyecek. OKS deyince aklıma ilk olarak geleceğim geliyor. Korkmuyorum.