Bahşiş verirken karşımızdakinin gururunu incitmemeye özen göstermemiz gerekir. Bahşiş üstü örtülü, deyim yerindeyse çaktırmadan verilmelidir.
Bahşiş adeti maalesef Türkiye’de fazla gelişmemiştir. Gelişmiş ülkelerde ise yaygın olarak görülen bir davranış biçimidir. Sürekli bahşiş verme, çalışan kişinin size karşı daha güler yüzlü olmasını, yaptığı işe daha fazla özen göstermesini ve bu sayede de sizin hizmetten daha memnun kalmanızı sağlayacaktır.
Herkese bahşiş verilmez. Bahşiş vermenin zorunlu olduğu durumlarda vardır. Genellikle işçi olarak çalışan herkese bahşiş verilebilir. Bir çiçekcide çalışana, lokntadaki komiye ve garsona, tamirci çırağına, duruma göre kapıcıya, vestiyere, kuafördeki yardımcıya ve kat görevlilerine bahşiş verilebilir. Sağlık görevlilerine genel olarak bahşiş verilmez. Bahşiş verilen ve verilmeyen yerleri zaten genel olarak herkes tahmin edebilmektedir. Ancak Türkiye’de bahşiş veren insan sayısı çok çok azdır. Bunun hem kültürel, hemde maddi bir boyutu bulunmaktadır.
Bahşiş verirken çok az vermenin uygun olmayacağı gibi çok fazla vermekte uygun düşmez. İşini iyi yapmayan, işine özen göstermeyen birine de yine bahşiş verilmemelidir. Bahşiş vermek için yeteri kadar ufak paranız yok ise kibarca paranın bozulmasını rica edebilirsiniz.
Avrupa’nın neresinde olursanız olun bahşiş vermeye hazırlıklı olmalı ve cebinizde bozuk para bulundurmalısınız. Avrupa, bahşişi özümsemiş durumdadır. Türkiye’de ise yeni yeni kendini bulan güzel bir davranış biçimidir.
Size hangi hizmet verilmiş olursa olsun, hizmetten memnuniyetinizi karşı tarafı ödüllendirerek göstermeniz bu davranışın gelişmesine ve oturmasına yardımcı olacaktır.
Valah biliyorum ama hep bahşiş diyorlar. 😀
😀 o bahsetiğin bahşiş mi rüşvet mi?
Bahşişi en çokta yurtdışından Türkiye’ye arabayla giderken gümrüklerde bazı polısler alıyorlar. Polis’in konuşması: “Komşi bahşiş”.
😀 😀 😀 😀