Google, bir makaleye değer verirken çok fazla miktarda kriteri gözönüne almaktadır. Bu kriterleri ve önem değerlerini diğer yazılarımda sizinle paylaşacağım. Makaleye resim ekleme, Google’ın içeriklerde önem verdiği konulardan biridir. Daha fazla ziyaretçi için evrensel dil olan resimi makalelerinizde kullanabilirsiniz.
Resim her ne kadar önemli olsa da, Google resim özelliklerini bilememektedir. Google’ın bununla ilgili yürüttüğü çalışmalar var. Mesela resim renkleri, yüz tanıma, insanları ayırma, eşyaları ayırma vb. Ancak resmi anlama gibi bir yeteneği yok 🙂 Resmi ne kadar anlayabilir? Resmi bizim ona söylediğimiz kadar anlayabilir ve o şekilde değerlendirebilir. Kendi değerlendirme kriterleri de var tabiki. Mesela resmin boyutu. Resim ne kadar büyükse, resime o kadar değer vermektedir. Ancak resim boyutunun, sayfanın açılış hızını etkileyecek derecede yüksek olması ise yazınızın değerine zarar vermektedir. Burada size tavsiyem orta yolu bulmanız, büyük boyutlu resimlerden kaçınmanız olacaktır. Çünkü yazının değeri, içerik değeri, resimin değerinden daha önemlidir. Yavaş açılan bir sayfayı Google’da sevmez, ziyaretçilerde sevmez.

Sponsor Bağlantılar

Google, resim adını okuyabilir. Resim adı, Google görsellerde resmin daha iyi sıralarda çıkması için son derece önemlidir. Örneğin “29 Ekim Resimleri” konusunda bir içeriğiniz olduğunda, içerikteki resimleri adlandırırken resimlere şu şekilde linkler vermeniz, onların arama sonuçlarında çok daha iyi sıralarda çıkmalarını sağlayacaktır: 29 Ekim, 29 Ekim resim, 29 Ekim resimleri, cumhuriyet bayramı, cumhuriyet bayramı resimleri vb. Bunlar resime isim olmaktan çok açıklama olur. Resimleri eklerken açıklama kısmına bunlar girilebilir. Resimi isimlendirirken ise Türkçe karakter kullanmamanız gerekir. Açıklamasına “29 Ekim resimleri” yazacağınız bir resmin ismi “29-ekim-resimleri” şeklinde ya da “29ekimresimleri” şeklinde olabilir. Ben tireli kullanmanızı tavsiye ederim. Resmin açıklamasına da aynı şekilde isim verdiğinizde resimlerinizde yazınız kadar değer kazanır. Resimleri isimlendirirken Türkçe karakter kullanmanız ya da resim isminde boşluk kullanmanız sitenizi başka bir sunucuya taşıdığınızda sizin için sorun oluşturur. Bu nedenle Türkçe karakter kullanmamalı ve bitişik yazılmalıdır.

Şimdi bunun ne kadar etkili olabileceği konusunda birde örnek vereyim: Google “29 Ekim Resimleri” arama sonuçlarına bakacak olursanız: yenimakale.com ‘un içerik olarak ilk sırada olduğunu görebilirsiniz. Google’ın 4 resim önerisinden ilk 2 tanesininde yenimakale.com ‘da bulunan resimler olduğunu farkedebilirsiniz. Sayfanın, sitenin güncelliğine göre, değerine göre bu sonuçlar zaman içinde değişebilmektedir. Ancak yenimakale.com ‘un bu sıralamaları en az 6 aydır aynıdır. Bu resim çalışması içeriğe yarar sağladığı gibi, içerikte resim aramasında resimlere avantaj sağlamaktadır.

Bu şekilde bir çalışma ile Google’ı kandırarak “Fenerbahçe Resimleri” denildiğinde, Google’da ilk sıralarda Galatasaray resimlerini çıkartmanız mümkündür. Ne kadar mümkün derseniz tabiki çok fazla mümkün değil. Çünkü bu arama rekabeti olan bir aramadır. Siz içeriğinizde Fenerbahçe resmi deyip, o şekilde isimlendirdiğiniz Galatasaray resmine başka insanlarda aynı şekilde değer vermelidir. Rekabetsiz bir resim aramasında bunu çok kolay bir şekilde yapabilirsiniz, ancak rekabetli, aranma hacmi yüksek resim aramalarında bunu sağlayabilmeniz sadece sayfa ve resim değerinizle mümkün değildir. Basit aramalarda bunu yapabilirsiniz. yenimakale.com ‘dan örnek vermek isterdim ancak yanıltıcı isimler kullanmıyoruz 🙂 Google görsellerde “Samanlık” aramasında ilk sayfada “samanlık seyran oldu” diye manken resmi çıkmasını buna örnek gösterebiliriz.

Resim aramalarında çıkmak için resmin kendi sunucunuzda yüklü olması size büyük avantaj sağlar. Ancak başka sitede bulunan resmi sayfanızda göstererekte Google görsellerde çıkma imkanınız vardır. Mesela: Google’da “Yaban Leylağı” aramasında şuanda ilk sırada yenimakale.com ‘da gösterilen resim çıkmaktadır. Ancak resim bizim sunucumuzda değil, wikipedia’nın sunucusunda bulunmaktadır. Buna rağmen resim yenimakalenin resmi olarak görünebilmektedir. Bu sıralama zamanla değişebilir. Google kriterlerinin tam olarak değerlendirme yapamamasından kaynaklanan bir durum bu. Sonuçta resim yazıya değer katar. Başka bir sitenin resmini kullansanız dahi değer katar.

Konu ile alakalı resimler, bazen içerikten daha fazla ziyaretçi çekmenizi sağlayabilir. Resimlerde içeriğe göre rekabet daha azdır, bu nedenle de daha iyi sıralarda çıkma ve daha fazla ziyaretçi çekme imkanınız bulunmaktadır. Resimlerden ziyaretçi çekmek isterseniz blogcu.com ‘dan bir blog açıp resimlerden çok yüksek sayıda ziyaretçi çekebilirsiniz. Blogcu.com resim aramalarında çok iyi sıralarda çıkan bir sisteme sahiptir. Bunun dışında wordpress sitelerde resim aramalarında avantajlıdırlar.

Resimlerle ilgili herhangi bir sorunuz varsa yorum olarak iletebilirsiniz. Farklı konularda yazılarıma devam edeceğim. İçerik, seo ve google konularında çok ilginç bulacağınız paylaşımlarda bulunacağım. yenimakale.com ‘u takip etmenizi tavsiye ederim.