YÖS İle İlgili Bütün Bilgiler

Haberler tarafından yazıldı.
(39 votes, average 4.15 out of 5)
Çarşamba, 10 Eylül 2008 03:42



YÖS İle İlgili Bütün Bilgiler

Avrupa ve Balkanlardaki üniversiteler ile yarışacak hale gelen Türk üniversiteleri Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu öğrencilerin ilk tercihleri arasında yer alıyor.

Türkiye’deki üniversitelerde okumak isteyen Yabancı Uyruklu Öğrencilerin girecekleri YÖS (YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİ SINAVI)'dır.

Türkiye’ye komşu olan Irak, İran, Bulgaristan, Arnavutluk, Yunanistan gibi ülkelerin yanı sıra İngiliz, Fransız ve İsveç vatandaşı gençlerin de tercihi Türkiye’nin önde gelen üniversiteleri oluyor.

Uzun yıllardır YÖS’e öğrenci hazırlayan ÇAĞDAŞ YÖNTEM DERSHANELERİ Yabancı Uyruklu öğrencinin katılacağı sınav hakkında sorularımızı yanıtladı.

Genel hatları ile YÖS’ten bahseder misiniz?

YÖS Türkiye’deki üniversitelerde okumak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin girmek zorunda oldukları bir sınavdır. ÖSYM tarafından yapılır. Ve genel hatları, içeriği bakımından ÖSS’den farklı bir sınavdır.

Yabancı uyruklu statüsünün kriterleri var mıdır?

Elbette. Uyruklarından biri T.C ya da K.K.T.C olanlar bu sınava katılamazlar. Yani, bu sınava katılabilmek için T.C. veya K.K.T.C. uyruklarına sahip olmamak gerekiyor. Bunun dışında Türkiye’de veya yurtdışında yaşayan yabancı uyruklu gençler ve öğrenciler bu sınava girme hakkına sahiptir. Bunun için sınava girecek öğrencilerin ya Türkiye’deki herhangi bir liseden mezun veya mezun olabilecek durumda olmaları, ya da liseyi yurtdışında okumuşlarsa, okudukları lisenin Türkiye’deki liselere denk olduğunu belgelemeleri gerekmektedir. Denklik işlemi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılmaktadır.

YÖS’ün ÖSS’den farklı bir sınav olduğundan bahsettiniz. YÖS’ün içeriği konusunda bilgi alabilir miyiz?

YÖS 80 sorudan oluşan bir sınavdır. Bu soruların 45’i Genel Yetenek (IQ), 30 – 32 tanesi Matematik, 3 – 5 tanesi de Geometri sorularıdır. Matematik ve Geometri soruları genel lise düzeyinde sorulardan oluşur. Ancak soru yapısı ÖSS’den oldukça farklıdır.

Ayrıca ÖSS’de geçerli olan okul türü, alan/bölüm farkı, AOBP, diploma notu gibi etkenlerin hiçbiri YÖS’te önem taşımaz. Yani Türkiye’de dil bölümü okuyan bir öğrenci ÖSS’de sadece dil tercihi yapabilirken YÖS’e giren Yabancı Uyruklu bir öğrenci hem dil hem de Tıp tercihi yapabilir. Öğrencinin sadece okuduğu ya da mezun olduğu okulun Türkiye’deki liselere denk olduğunu belgelemesi yeterlidir.

Yabancı uyruklu öğrenciler bu sınava nasıl hazırlanıyorlar?

Daha önce bahsettiğim gibi. Bu sınavda genel yetenek soruları (IQ) sınavın yaklaşık %55- 60’lık bir bölümünü oluşturur ve bunun eğitimi okullarda verilmiyor. Bu konuda uzun yıllardır eğitim veren kurumumuz İstanbul’da YÖS’e öğrenci hazırlayan tek yetkin kurumudur. Kurumumuzdan bugüne kadar özellikle Bulgaristan, Yunanistan ve Türki Cumhuriyetlerdeki soydaş çocuklarımız başta olmak üzere İran, Arnavutluk, Kosova, Rusya, ABD, Almanya, Hollanda, Fransa, İsviçre gibi ülkelerden öğrenciler YÖS’e hazırlanıp üniversiteli olmuşlardır.

Bu anlamda kurumumuzun YÖS başarısı her yıl % 90-96 civarındadır. Ve öğrencilerimizin % 20-25’lik bölümü Boğaziçi Üniversitesi, 20-25’lik bölümü de ODTÜ, İTÜ gibi ülkemizin önemli üniversitelerine yerleşmektedirler.

Bu sınava başvurular nasıl ve ne zaman yapılıyor?

Öğrenciler sınava girebilmek için şahsen veya dilekçe ile ÖSYM’ye başvurarak sınav giriş formu ve kılavuzu almak durumundadırlar. Başvurular her yıl değişik zamanlarda yapılabilir. Ayrıca başvurular Ankara ve bazı yurtdışı temsilciliklerinde gerçekleştirilecektir.

Yerleştirmeler de ÖSS’den farklı mıdır?

Sınav ÖSYM tarafından yapıldığı halde yerleştirme ÖSYM tarafından yapılmaz, yani merkezi değildir. Öğrenci, Sınav Sonuç Belgesi ile okumak istediği üniversitelere ayrı ayrı başvurur. Böylelikle öğrenci aynı anda birkaç bölümde okumaya hak kazanabilir. Ancak kayıt döneminde tek tercih yapmak zorundadır.

Üniversitelerin YÖS öğrencileri için kontenjanları konusunda bilgi verir misiniz?

YÖS’e her yıl yaklaşık 5 bin civarında öğrenci başvurur. Üniversitelerin YÖS kontenjanları ÖSS kontenjanlarından bağımsız ve ayrıdır. Örneğin Boğaziçi Üniversitesi’nin yaklaşık 150, ODTÜ’nün ise yaklaşık 300 YÖS kontenjanı vardır.

Sınav hangi dillerde yapılır? Türkiye’de okumayan çocuklar için dil önemli bir sorun olmuyor mu bu sınavda?

Sınav Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dilde yapılır. İngilizce evrensel bir dil olarak kabul edildiği için öğrencilerin kendi dillerinden başka Türkçe ya da İngilizce’ye hakim olmaları gerekmektedir. Ayrıca YÖS’te çok fazla sözlü ifadeler yer almadığından ve daha çok evrensel semboller kullanıldığından dil önemli bir sorun olmamaktadır.

Peki, YÖS’ün puanlaması nasıl yapılmaktadır?

Bu sınavda Taban Puan 40’tır. 40’ın altında puan alan öğrenci hiçbir tercih yapamaz. Bu puanı almak için yaklaşık 25 - 30 net soru cevaplamak gerekir. Örnek vermek gerekirse; Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’ne girebilmek için öğrenci 80 sorudan en az 65-70’ini doğru olarak cevaplamak zorundadır. Yine İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi için 65-70 net, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okumak için ise 40 - 45 net yapmak gerekir.

Yabancı Uyruklu Öğrencilerin tercihi neden Türkiye?

Türkiye bölgedeki en güvenli ve istikrarlı ülkelerden biridir. Türk Üniversiteleri'nde öğrenciler hem çağdaşlığı hem de geleneği bir arada yaşama fırsatı bulmaktadırlar. Bazı Türk Üniversiteleri'nde eğitim dili İngilizce’dir ve diğer birçok üniversite de öğrencilerine İngilizce öğrenme olanağı sağlamaktadır.

Türkiye’nin tek laik - müslüman ülke olması, Türk üniversitelerinin Ortadoğu ve Balkanlardaki üniversitelerden çok ileride olması, dünya üniversiteleri ile yarışacak donanıma sahip olması, Türkiye’nin demokratik yapısı, Türkiye’yi çekim merkezi haline getirmektedir.

Son 20 yılda S.S.C.B’nin dağılması ve orada oluşan kardeş Türk Cumhuriyetlerinin çocukları ve Batı Trakya Türkleri ile Bulgaristan göçmenlerinin sayısının artması bu sınavın önemini arttırmaktadır.

YÖS’e hazırlık süreci nasıl işlemektedir?

YÖS hazırlık aşamasında öğretmen en önemli faktördür. Farklı ülkelerden, farklı kültürlerden gelen grupların oluşturduğu sınıflarda ortak bir payda oluşturabilecek vizyona sahip öğretmenlerle bu sınava hazırlanmak mümkündür. YÖS hazırlık öğretmenlerinin konularında uzmanlaşmış olmaları ve birkaç dil bilmeleri gerekmektedir. YÖS öğrencileri ile çalışmak özel bilgi ve birikim istemektedir. Herkes YÖS hazırlık yapamaz.

Kurumumuzda bu amaçla Türkçe, İngilizce, Arapça ve Farsça destekli bir YÖS programı uygulanmaktadır. Sınav için Türkçe seviyesi yeterli olmayan öğrencilerimiz için sınıf ortamını dışında birebir İngilizce, Arapça ve Farsça eğitim de vermekteyiz. 

Çağdaş Yöntem Dershaneleri, YÖS’e girmek isteyenlere başvurudan yerleştirme aşamasına kadar sürekli rehberlik ve danışmanlık hizmeti de vermektedir.

YÖS'te yapılan değişiklikler

Yabancı uyruklu öğrenci sınavında YÖK Genel Kurulu'nun almış olduğu yeni kararlarla birlikte YÖS'te yeni düzenlemeler yapılmıştır. YÖS sınavı bundan böyle merkezi olarak yapılmayacaktır. 2011 yılında da merkezi sınav yapılmamış her üniversite kendi YÖS sınavını yaparak yabancı uyruklu öğrenci alımını gerçekleştirmiştir. 2010 yılında YÖK'ün aldığı kararlarda çifte vatandaş olan öğrenciler Türk vatandaşlığından çıktıkları taktirde liseyi Türkiye'de bitirmiş olmaları durumunda bu sınava alınmamışlardır.

YÖK'ün 25/08/2011 tarihinde yapacağı toplantıda bu karara yapılan itiraz üzerine düzeltme beklenmektedir.

ÇAĞDAŞ YÖNTEM DERSANELERİ, YÖK'le yaptığı görüşmelerde de YÖS mağdurlarını kendilerine iletmiştir. YÖS sınavındaki yeni değişiklikleri her fırsatta kamu oyuyla paylaşmaya devam edeceğiz.

Saygılarımızla.

Sitemizde yer alan makalelerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre yasaktır.

iletişim: Bu e-posta adresini spambotlara karşı korumak için JavaScript desteğini açmalısınız

Çarşamba, 24 Ağustos 2011 14:26 tarihinde güncellendi
 
{ads} {/ads}
{_JOOMLACOMMENT_COMMENTS_TITLE} (150)
  • Anonymous  - re: Çok Önemlli...
    Erol Yıldırım wrote:
    Almanya doğumluyum, 8. sınıfın sonuna kadar Almanyada okudum.
    Şu anda Çanakkale Lisesinden mezun olmak üzereyim...

    YGS. başvuru formundaki TC. kutusunu işaretledim. çünkü Türk vatandaşıydım.
    Şimdi 25 Ocak 2013 tarihinden itibaren Alman vatandaşı kimliğimi aldım.

    1. Bu koşullarda YGS Sınavlarına Alman kimliğiyle girersem bir güçlükle karşılaşıt mıyım?


    2. Eğer Alman Kimliğiyle sorun çıkarsa: Mavi Kart için baş vursam bu kimlik YGS sınavlarına girişi için bir yararlı olur mu?

    3. YÇS sınav tarilleri ne zaman ve nerede yapılıyor? Bu sınavlardan ben de yararlanabilir miyim?

    Lütfen karar vermemiz için zaman çok daraldı, acilen cevap bekliyorum.

    Teşekkürler
  • zuhra

    arkadaslar cifte vatandas olanlar vatandaslıgınızdan birisi tc vatandaslıgıysa bu sınava giremezsiniz .

  • nazmiye  - liseyi bitiriyorum yose girmek istiyorum yardımcı

    Türkiye doğumluyum. Annem babam Bulgaristan doğumlu bende dahil hepimiz çifte vatandaşız. Lise son sınıfa kadar Türkiye de okudum. Yös sınavına girebiliyor muyum haziran da mezun oluyorum lütfen yardımcı olur musunuz?

  • zehra

    cifte vatandas oldugunuz için bu sınava giremezsiniz .kardesimde cifte vatandastı szin gibi bu sınava alınmadı

  • Murat Tahir  - Yös hakkında bilgi ednmek istiyorum

    Ben Rusyada doğdum ve 6 yaşımda Türkiye'ye geldim, pasaportum yok ama annemin bide babamın pasaportu üzerine kayıtlıydım ülkeye girerken , doğum belgemde bulunmaktadır Rusya'da doğduğuma dair , sizde bu yös sınavından yararlanabilir miyim ?

  • ibrahim  - re: yös sınavı

    [Bulgaristan doğumluyum ve çifte vatandaşım.
    annem de çifte vatandaş
    babam sadece bulgaristan vatandaşı.
    ilk ortta ve lieseyi türkiyede okudum.
    bu sene liseyi bitiriyorum.
    YÖS sınavına girebilirmiyim
    saygılar

    ibrahim

  • zehra

    giremezsin

  • Aylin  - YARDİİMMM

    8 yil almanyada yasadiktan sonra turkiyeye donduk. Suan cifte vatandasim. 2. sinifta turkiyede okumaya basladim. Ve liseden mezun olacagim bu yil. Yös'e girme imkanim var mi?

  • gita bahrami

    ben turk yi gitmeik icin sinav vermik istiyorum ama nasil oluyor

  • mustafa

    arkadaşlar ben lise son sınıf çifte vatandaşım bu sınava girebilmek için türk vatandaşlığından çıkmak mı gerekir çıkarsam lys sınavanına nasıl girecem orda tc vatandaşı yazıyor

  • zehra

    lys sınavına girebilmek için tc vatandası olmaya gerek yok .yabancı olarak da girebilrsin .ama yose girmek için tc vatandaslıgından cıkmaya deger mi onu bir dusun .sonra tc olabilmek için cok ugrasacaksın .insanlar tcye gecebilmek için ne kadar ugrasıyor biliyor musun.nufus mudurlugune gidip bir bak derim :)

  • pouya  - ITU

    Merhaba ben ITu de mühendislik okuyacağım. Şartlar nelerdir acaba?

  • zeynep

    YOS 'i gecip Mimar sinan guzel sanatlar universitesini secebilirmiyiz ve secebilirsek eger , kac puanla gecebiliriz ? (acil cevap gerekiyor, yaardimci olun lutfen ).

  • HERKESE CVP  - re:

    [hıs bırsey yapamazsın gıdıp orada lıse bıtırıp gelseydın burada tr de sınava gırebılırdın

  • HERKESE CVP  - YÖS

    son 3 sene yurtdısında okunulacak
    meb tarafından dıploma ve ders ıcerıklerınızı cevırıp liseye denktir diye denklik belgesi almak.
    cıfte vatandas olabılırsın
    veya tek vatandas.

    çogu üniversitelern sınav kayıtları başladı şu linkten bakın istenilen bütün evraklar yazılmakta okulların sitelerinde


    http:// www.metropoldershane leri.com/

  • mevlut  - wdefrgtju

    merhaba ben rusyada dogdum ve 10 yasımda turkıyeye geldım su anda turkıye cumhurıyetı vatandasıyım ve kımlıgımde dogum yerı olarak rusya yazıyor ben bu sınava basvurabılırmıyım lutfen bılgılendırın

  • zehra

    nerde dogdugunun bir onemi yok vatandalıgın onemli .tc oldugun için giremezsin bu sınava

  • sevval  - yardim

    ben türk vatandasiyim vede 4 senedir almanyada yasiyorum yös sinavina girebilir miyim lütfen biri yardim etsin ?

  • zehra

    giremezsin orda yazıyor iyi okuyun.Uyruklarından biri T.C ya da K.K.T.C olanlar bu sınava katılamazlar. Yani, bu sınava katılabilmek için T.C. veya K.K.T.C. uyruklarına sahip olmamak gerekiyor

  • süleyman  - ddd

    çifte vatandaş olduğum halde aynı sene içerisinde hem yöse ham de ygs ye girebilir miyim?

  • göksu  - re: yabancı uyruk

    annem babam bulgaristanda doğmuş ve türkiyeye gelmiş ben türkiyede doğdum bende çift vatandaşım tüm öğrenimimi burada gördüm şuan mezunum geçen sene mezun oldum bende yös e girebilir miyim?

  • Beyza Deniz Alan  - Liseyi yurtdışında bitirip üniversiteyi Türkiye'

    İyi günler

    Ben ailemin işi gereği Uganda'nın başkenti Kampala'da yaşıyorum. Uluslararası bir lisede okuyorum. 2014 yılında okulum bitecek Türkiyede Üniversiteye nasıl kayıt olurum nasıl sınava girerim.Bu konuda ne ailem nede ben hiç bir şey bilmiyoruz.

    Vereceğiniz bilgiler çok değerli olacaktır.

    Selam ve saygılar
    Beyza Deniz Alan
    Kampala/UGANDA

  • murat  - yos basvuru

    merhaba ben fransada dogdum lise son dayim universiteye kayit yapmak icin hic bir bilgim yok nasil yapabilirim (fransiz vatandasiyim arti turk vatandasligimi koruyorum) cevap verirseniz cok memnun olurum selamlar!!!

  • yeşim atabay  - turk vatandasiyim.dogdugumdan beri almanyada yasiy

    hauptschulede 10 sinifini bitirdim sonrada 2 sene ausbildung yapdim almanyada simdiyse türkiyede yasamak isdiyorum. burda nasil neler yapabilirim? ? yöse sinavina girebilirmiyim neler yapmam gerekir? ?

  • mrb

    Annem ve babam bulgaristan doğumlu fakat ben türkiyede dünyaya geldim bende çifte vatandaşım peki bende yös sınavından yararlanabiliyormuyu m ?

  • busra  - yös sınavı

    Annem babam bulgaristan dogumlu cifte vatandas ,ben turkiye dogumluyum fakat bulgaristan cifte vatandasiyim yösten yararlanabilirmiyim

  • Arslan

    Selamualeykum !Allah yardamci olsun sizin işlerınıze!ben cok memnun oldum Türkıyeden, ben şımdı 6 aylık mısafırım Türkıye Cumhuryetınde, bana sonbahar Yös sınavları ne zaman olacak o hakkında bılgı verırmısınız?Allah razı olsın.cevabı maıl adrese gönderırmısınız?!

  • enejan  - yabancı uyrukluyum fakat turkıyede okuyorum

    merhaba ben turkmenistanlıyım ve turk vatndaşı degılım fakat turkıyede ıstambulda anadolu lısesınde okuyorum acba ben yös sınaına gırebılır mıyım ?yanı turkıyede okulu bıotırmem yos sınavına gırmeme manı olabılecek mı turk vatandaşı olmadıgım takdırde cevabı lutfen mail adresıme gonderın....teşekkur ler

  • zehra

    burda okumanız sınava girmenize mani degildir .bende sizin gibiydim .burda okudum .tc olmadıgım için sınava girebilmiştim

  • AMARJARGAL  - YARDIMCI OLURMUSUNUZ

    MERHABA BEN MONGOLISTANDAN YAZYORUM BURDA BIR AY SONRA MASTERIM BITYOR ONDAN SONRA TURKIYEDE DOKTOR OKUMAK ISTYORUM VE YABANCI UYRUKLU OGRENCININ SINAVI VERMEK ICIN MUTLAKA ANKARA GITMEK ZORUNDA MI YANI O SINAVI INTERNETDE VERMEK OLMAZ MI VE UNIVERSITELERDE NASIL BASVURACAM YARDIMCI OLURMUSUNUZ

  • sibelalemderli

    ben türkiyede doğdum ama aynı zamanda hem türk hem bulgar vatandaşıyım bu sınava girebilme hakkım var mı ?

  • aylin  - yabancı uyruk

    daha ayrıntılı bir bilgi gönderirseniz yani öğrenimimi türkiyede tamamlasam bile bu sınavlara girebiliyor muyum?

  • aylin  - yös

    Almanyada doğdumdum ve sekiz sene orada yaşadım (çifte vatandaştım ve daha sonra türk vatandaşlığından çıktım) daha sonra öğrenimime türkiyede başladım lise eğitimim bu yıl bitecek (türkiyede) . alman vatandaşıyım üniversitelerin yaptıkları yabancı uyruklular sınavı girme şansım var mı ? veya sat sınavına girsem onun sonucuyla yabancı uyruklu kontejyanından üniversiteye girebilir miyim? çok acil cevaplarsanız sevinirim..

  • Erol Yıldırım  - Çok Önemlli...

    Almanya doğumluyum, 8. sınıfın sonuna kadar Almanyada okudum.
    Şu anda Çanakkale Lisesinden mezun olmak üzereyim...

    YGS. başvuru formundaki TC. kutusunu işaretledim. çünkü Türk vatandaşıydım.
    Şimdi 25 Ocak 2013 tarihinden itibaren Alman vatandaşı kimliğimi aldım.

    1. Bu koşullarda YGS Sınavlarına Alman kimliğiyle girersem bir güçlükle karşılaşıt mıyım?


    2. Eğer Alman Kimliğiyle sorun çıkarsa: Mavi Kart için baş vursam bu kimlik YGS sınavlarına girişi için bir yararlı olur mu?

    3. YÇS sınav tarilleri ne zaman ve nerede yapılıyor? Bu sınavlardan ben de yararlanabilir miyim?

    Lütfen karar vermemiz için zaman çok daraldı, acilen cevap bekliyorum.

    Teşekkürler

  • Atilla  - YOS

    Selam!
    Gurcistan vatandasiyim ve YOS'e basvurmak istiyorum toplam kac puan toplamam gerekli? Istedigimiz Universiteyi secme imkanimiz var mi yoksa sistemin berirledigi universiteler mi? Onceden Tesekkur ederim

    Cevabinizi E-Mail adresim'e bekliyorum..

  • huseyin  - yös

    ben bulgaristan doğumluyum, sonradan T.c. vatandaşı oldum yös'e girme hakkım var mı acaba ?

  • Neslihan  - YOS

    Merhaba, ben universiteyi turkiyede okumak istiyorum.11'inci sinifim ve romanya'da okuyorum. YOS sinavina hazirlanmak istiyorum .nasil, ne zaman, nerde yapilir?Bu konu hakinnda bana yardimci olabilirmisiniz? Kendi ulkemdeki okulu birakmak zorundamiyim?

  • Arif  - Universite girmek istiyorum

    Yös sınavına hazirlik yapmak istiyorum Nerde ve Nasil bana yol gosterermisin.lütfen teşekkürler.

  • Azra

    Lütfen cevabınızı email adresime gonderirmisiniz rica etsem....

  • Azra  - Ycs hakkında bilgi

    Merhaba... işçi cocuguyum.. Ortadoğu programonda acikliseyi okumaktayim.. İki defa kayitimi Türkiye'de yenileyerek Türkiye'de sınava girdim .. Yenilerken kayitim turkiyeye alındı .. Daha sonra tekrar kayitimi tekrar Ortadoğu'ya aldırdım .. Durumum bu ...2013 te ycs sınavlarına katılmak istiyorum ...bu durumda ycs girebilme hakkım varmı ...girebiliyorsam hangi evrakları hazirlsmam gerekiyor litfen beni bilgilendirirmisiniz .. Şimdiden teşekkür ediyorum...

  • Jiyen

    Adım jiyen şahin çift vatandaşlıyım hem suriye hem turkiye..suriye doğumluyum orda eytim aldım ama bu sene lise son sınıfında türkiyeye galdim..yani lise son sınıfında türkiye okullarından meyzun olucam..yös sınavına girebilirmiyem? Yoksa türk vatandışlıgımdan düşmeliğim?eğer böyle bir şey yapıcaksam kaç ay için ve na zaman ..yardım ederseniz memnun olurum

  • kadir  - YARDIM

    ben çift vatandaşım fransız ve türk vadandaşı.doğma büyüme fransadaydım.10 yaşımda türkiyeye geldim ve eğitimimi burda devam ettiriyorum.şuanda 11 sınıfım .sorum öncelikle YGS ve LYS sınavına girersem YÖS sınavına girme şansını kaybediyor muyum yoksa onada katılabilme şansım devam ediyor mu . ve yös sınavı na girmek için türk vatandaşlığından düşmem gerekiyormu. bu konuda bana yardımcı olabilirseniz memnun olurum

  • Anonymous  - Bilgi

    Arkadaşlar doğduğunda yabancı uyruklu olup daha sonra T.C Vatandaşı olanların bu sınava girme hakkı vardır.Yani doğduğunuzda kimliğiniz yoksa ve aileniz yabancı gözüküyorsa sizde yabancı sayılıyorsunuz ve bu sınava girme hakkına sahip oluyorsunuz.
    Benim aklıma takılan konu harç..Dönem başına 5000 tl alındığını duydum ne kadar doğru olduğunu bilmiyorum bu konu hakkında bilgisi olan var mı?

  • meride  - 8.sınıf öğrencisiyim.yös-le ilgileniyorum.

    Ben TC vatandaşıyım.Annem babam çift vatandaşlar.bu sene 8.sınıftayım.Bundan sonra yös-e girmem için nasıl bir yol izlemem gerekir.

  • murat

    merabalal men murat yose hazyrlayan tum dershanelerı tumunu ovrene bılerınmı acaba

  • hüseyin

    merhaba ben hüseyin hollandada doğdum büyüdüm çifte vatandaşım türkiyede üniversite okumak istiyorum bunun için ne yapmam gerekir bilgi verirseniz sevinirim

  • ahsen  - ACİL YARDIM GEREKİYOR,SAYFA ADMİNİİ

    BEN YUNANİSTAN DOĞUMLUYUM, SONRADAN TÜRKİYE'YE GELDİM. DAHA SONRADAN ÇİFT VATANDAŞ OLDUM.ÇİFT VATANDAŞ İKEN YÖS'TEN GİRMEYE HAKKIM VAR MI? LÜTFEN YARDIMCI OLUN.

  • Dilek Akan  - Almanyada bitirdigim okul hayatim Türkiyeye göre h

    Merhaba ben dilek acil yardimistiyorum, Almanyada dogup büyüdüm Alman vatandasiyim. Almanyada Hauptschuluyu 10 sinifi kadar okudum..sonra meslekokuldunda 1 seneye Hemsirelik oku***** Realabschlussumu aldim..ve simdi 3 sene boyunca yani 2014 kadar yüksek hemsirelik okumakdayim...Sonrad a Universtede Tip okumak istyiroum...acaba benim bu okul hayatim Türkiyeye göre kacinsi sinif oluyor...Lise okumam gerekiyor mu? yoksa Liseyi okumusmu oluyorum???? cevaplarinizi bekliyorum

  • Nesli  - Yös

    Merhaba, Ben Avusturya da lehrabschluss umu yaptim. Lehrabschlus u ile yös sinavinda gorebiliyor muyum? Ama Türk vatandasiyim?

  • elisee  - YARDIM EDIN LÜTFEN YÖSE GIREBILIRMIYIM ???

    Merhaba Arkadaslar,
    bana lütfen acilen yardim ediin :(
    BEN Almanya Kölnde Acik ögretim lisesinden mezun olup
    (ALMAN VATANDASI OLARAK) Yöse girebilirmiyim?
    Herkes bana yös kalkti sadece almanyada Fachabitur & Abitur
    yapanlar icin gecerli diyor. ama okudugum yerde yabanci uyrukluda olur yaziyordu.
    bana yüzde yüz dogru olan bi cevap verirseniz cok cok coook sevinirim.
    KÖLN ACIK ÖGRETIM LISESINDEN MEZUN OLUP ALMAN VATANDASI OLARAK YÖS SINAVINA GIREBILIRMIYIM?
    lütfen girebilirsin diyin :) ycs haricinde yösede girmek istiyorum..

  • Mariya  - Haksizlikmis

    Haksizliktan bahseden hazimsiz esma arkadasa yaziyorum burdan, sen önce Avrupa'da göcmen cocuklarinin egitimde önlerine koyulan taslari gör sonra yorum yap derim, yabanci düsmanligi da tuzu biberi. Kimse hak etmeden bi yere gelemez, evet Türkiye'nin sinav sistemi zordur ama baska ülkelerin yaptiklari lise bitirme sinavlari da en az o kadar zor, kimseye lise diplomasi altin tabakta sunulmuyor ve o diploma olmadan zaten kimse YÖS sinavina da giremiyor. Ayrica memleketini birakip da yurtdisina okumaya gitmek de büyük cesaret ister, öyle hersey disardan göründügü kadar kolay degil.

  • Azra  - Türkiyede okumak istiyorum

    Merhaba, ben almanyada dogup büyüdüm, ailece alman vatandasiyiz. Ben 10. Sinif, burada Realschule dedigimiz okulu bittirmis oldum, sonrasida 2 senelik Fachabitur yaptim, yani 12.sinifi bittirdim ekonomie bölümü üzerine. Simdi 3 senelik stajerligimide bittirmis oldum.Ve yaklasik 4-5 seneden beri ben üniversiteyi türkiyede okumak istiyorum. Bana yardimci olurmusunuz, ne gibi yerlere basvurmam gerekiyor???

  • AYŞE YILDIZ  - ACİL CEVAP

    Merhabalar ben bu sene lise 3'cü sınıfa geçtim. Türkiyede döğdum fakat ailem Bulgaristan göçmeni olduğu için ayrıca da çifte vatandaş oldum. YÖS'e girme hakkımız olduğuna dair duyum aldım. Bu doğrumudur ?Bilgilendirirseniz sevinirim.

  • CAVID  - ANKARA YOS

    ANKARA UNIVERSITESIYOS SINAVINA DUSECEK MATEMATIK KONULARI HANGILERIDIR?

  • aysel  - yos

    men azerbaycan vetandasiyam hazirda imtahana hazirlasiram turkiyede tibb universitetine daxil olm** ucun ne qeder bal lazimdi cox vacibdi

  • Dilara  - YOS - Bilgi

    Merhaba,
    Ben 8 ay once Londra'ya tasindim. Cifte vatandasim. Tum okul hayatimi Turkiye'de tamamladim. TC vatandasligindan cikip YOS'e girmek istiyorum. Ailem de Londra'da kalacak. Bu mumkun mudur?

  • zehra

    dikkatli okuyun vatandalıktan cıkıp bu sınava girmek isteyenler alınmıyor .neyin peşindesiniz .tc olabilmek cok mu kolay .

Write comment
Your Contact Details:
Comment: