Günün Türkiye Rutinleri:

1- Bingöl’ün Genç İlçesi’nde çıkan çatışmada 21 yaşındaki Muhammet Aygör şehit oldu.

2- İstanbul Taksim’de Öcalan’a tecridi protesto eden gruba polis müdahale etti.
3- Kahramanmaraş’ta Ayhan Kemeç isimli kişi kardeşini ruhsatsız tabancasıyla vurdu.

Sponsor Bağlantılar

4- Çorum’un Konaklı Beldesi’nde yapılan bir düğünde Şevket Yaşar isimli şahıs ruhsatsız tabancasıyla havaya ateş etmeye başladı. Kurşunlardan birisi yakın arkadaşı Hasan K’nın başına isabet etti. Ağır yaralanan şahıs hastaneye kaldırıldı.

Günün Türkiye Gerçekleri:

1- Cezaevi arabasında yanan beş kişinin ardından yapılan araştırmaya göre çok çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. 19 Ağustos’ta Adalet, İçişleri, Sağlık bakanlıkları arasında imzalanan cezaevlerinin yönetimi, mahkumların tedavi, sevk ve nakilleri konusundaki üçlü protokolde, mahkumların acil durumlarda nasıl kurtarılacağına dair bir hüküm yer almıyor. Protokolde buna karşılık cezaevi arabalarının yetersizliği nedeniyle tasarruflar için, aracın en yüksek doluluk oranıyla hareket etmesi gerektiği belirtiliyor.

2- İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası’nın “Türkiye Vergi Profili” araştırmasına göre Türkiye’de on ücretli bir şirketten daha fazla vergi ödüyor. Sayıları beş milyonu bulan asgari ücretliler, Türkiye’nin en büyük doksan firması kadar vergi öderken, altı milyon yedi yüz elli bin civarındaki tüm ücretlilerin ödediği vergi altı yüz elli bin şirketin ödediği vergiyi geçti.

Günün Samimiyetsiz Sözü:

Abdullah Gül, tutuklu gazeteci Doğan Yurdakul’un kabristanda eşinin mezarına kürekle toprak atarken hemen arkasında cezaevi aracı bulunan fotoğrafıyla ilgili:

“Bunlar çok kötü uygulamalar… Üzüldüm doğrusu. Bunların tedbirleri alınabilir ama. İnanıyorum ki herkesi üzmüştür bu…”

Günün Güzel Haberleri:

1- Danirmaka’da seçimi kazanan Sosyal Demokratların Başkanı “Gucci Hele” lakaplı Helle Thorning-Schımdt’in koalisyondan üç liderden ikisi kadın.

2- İngiltere’de canlı kalmalarına bile ihtimal verilmeyen kafaları birbirine yapışık olarak doğan Ritaj ile Rital adlı ikiz bebekler on bir ay sonra ayrıldı.

Günün Protestoları:

1- Gazeteciler Nedim Şener ve Ahmet Şık’ın tutuklanmalarının 200. Günü nedeniyle arkadaşları “Adaletin 200’ü” adı altında bir protesto yürüyüşü yaptı.

2- Ataması yapılmayan öğretmen adayları değişik illerde eylemler yaptı.

3- İstanbul Boğazı’ndan tehlikeli madde taşınmasını protesto eden iki bin tekne “Ölüm gemilerine hayır” pankartlarıyla tur attı.

Günün Kötü Haberi: Barzani, Türkiye, İran, Suriye ve Irak’taki Kürtlerin Erbil’de bir araya geleceği konferansı PKK ve PJAK’ın çatışmacı tutumu yüzünden iptal etti.

Günün İtirafı: Strauss Kahn: İlişkiye girdim ama zorla değil.

Günün Rekoru: Sağlık Bakanlığı tarafından on bir kez görevden alınan İstinye Devlet Hastanesi Başhekimi on ikinci göz görevine döndü.

Günün Pardonu: Almanya’nın Düsseldorf Kenti’nde yer alan Gereshim semtinde, 19 Ağustos 1738’de kafeste yakılarak öldürülen on altı yaşındaki Helena Curtens ve 47 yaşındaki Agnes Olmans 273 yıl sonra aklandı. Kadınlar için bir tören düzenlenerek “pardon” denilecek ve itibarları geri verilecek.

Günün Doğru Sözü:

İSMMO Başkanı Yahya Arıkan: Türkiye, daha adil ve gelir adaletini sağlayacak bir vergi sistemini tartışmak zorunda. Vergi tabanının genişletilmesi, düşük gelir gruplarına vergi muafiyeti sağlanması, dolaylı vergilerin bütçe payının geriletilmesi vergi politikalarının temelini oluşturmalı.

( Toplam sermaye, gelir ve servet karlarından elde edilen verginin yüzde kırk üçünün ücretlilerin cebinden çıktığını biliyor muydunuz? )

Günün Köşe Yazıları:

Umur Talu: Dipsiz Kuyu

Mehmet Tezkan: Aslında Ne Oldu?