Familya : Anacardiaceae
Latince : Rhus typhina
Türkçe : AMERİKAN SUMAĞI
Amerikan Sumağı Doğal Yayılış ve Rakım
A.B.D’nin güneyinde ve Kanada’da doğal olarak yetişir. Buralarda 1500 m. rakıma; kadar çıkar. Yurdumuzda da yetiştirilir.
Amerikan Sumağı Toprak ve Besin İsteği
Toprak ve besin isteği açısından kanaatkar bir türdür. Kuru, taşlık, kayalık, ıslak ve batağımsı yerlerde bile yetişebilir. Ancak fakir yetişme muhitlerinde kısa ömürlü olur.
Amerikan Sumağı Donlara Duyarlılık
Ekstrem donlardan tepeler zarar görür.
Amerikan Sumağı Sıcaklık ve Nem İsteği
Ilıman ve sıcak iklimli yerleri sever. Ancak soğuğa da dayanıklıdır.
Amerikan Sumağı Tohum Özellikleri
Piramit biçimli meyvenin içinde tek tohum bulunur. Tohum olgunlaşma zamanı Eylül ayıdır. Tohumlarda embriyo uyuklaması ve tohum kabuğundan kaynaklanan çimlenme engeli vardır.
Amerikan Sumağı Tepe Şekli
Geniş, düz, yatay bir tepe yapar.
Amerikan Sumağı Makaslama ve Budama
Makaslama ve budamaya yatkındır.
Amerikan Sumağı Büyüme ve Boylanma
Hızlı büyür. 5-8 m. boylanır. İyi bir sarılıcı ve tırmanıcı da olabilen bu çalının yayılımını tespit etmek güçtür.
Amerikan Sumağı Kök Yapısı
Çok kalın, kaba ve ellenince yumuşaklık hissi vermeyen bir kök sistemi vardır.
Amerikan Sumağı Işık İsteği
Işık-yarıgölge bitkisidir.
Amerikan Sumağı Meyve ve Çiçek
Sonbaharda olgunlaşan meyveler, koyu kırmızı, piramidal, çekirdekli sulu meyve durumunda, 2-5 mm. büyüklüğünde olup tüylü ve kırmızı mahmuzludur. Meyveler kış boyu dallarda kalır. Monoik çiçekler Haziran ayında açmaya başlar. Dişi çiçek kurullarından daha büyük olan erkek çiçek kurulları ile büyük ve tüylü bir küme görünümü verirler.
Amerikan Sumağı Yaprak ve Sürgün
Bileşik yapraklar 30-60 cm. uzun ve sivri uçlu olup koparıldıklarında gövdede “C” biçimli bir iz bırakırlar. Yaprakların üst yüzü mat koyu yeşil, alt yüzü mavi yeşil veya a-çık yeşil renklidir. Çok tüylü yapraklar 13-27 adet yaprakçıktan meydana gelir. Yaprakçıklar 5-10 cm. uzun, mızrak biçimli ve kenarları testere dişlidir. Yaprak sapı uzun ve tüylüdür. Gövde kalın, kokulu, aşırı tüylü olup lentisel izleri görülür. Sürgünler kuvvetlidir. Yaşlı olanlarda tüy yoktur.
Amerikan Sumağı Üretim Şekli
Tohum ve İlkbaharda çelikle üretilir. Sonbaharda toplanan tohumlar ya doğrudan doğruya ekilir veya katlamaya alındıktan sonra kısa bir süre kaynar suda bekletilip İlkbaharda ekilir. Kök sürgünü ayırma ve adi daldırma ile de üretilir.
Amerikan Sumağı Diğer Özellikler
Yapraklarının sarı, portakal rengi ve kırmızı sonbahar renklenmesi ile çok gösterişli bir peyzaj elemanıdır. Gruplamalarda, doğal izlenimi verilmeye çalışılan alanlarda, ağaçlıkların kıyısında, yol kenarlarında ve setlerin kapatılmasında kullanılır.
ya bu sitenize neden amerikan sumağı yazmışsınız. güzel olan herşey amerikan olmak zorundamı. bildiğimiz köylerimizde yaban olarak yetişen Alahın Anadoluya hediye etiği bir bitki bu….. üzüldüm….