Yumru Begonyalar: Önemli çeşitleri Begonia x tuberhybrida: B. boliviensis, B. davi-si, B. veitchi gibi türler arasında yapılan çeşitli melezlemelerle elde edilmişlerdir. Çiçekleri iri, yalınkat, yarı veya tam katmerli, muhtelif çiçek formlu ve sarı, kırmızı, pembe gibi değişik renkli olabilir.

Sponsor Bağlantılar

Pencere önü, yarı gölge veya gölgede yetiştirilebilirler. Özellikle yaz ve sonbahar aylarında yapraklarına sık sık su püskürtülmelidir. Kültür müddeti takriben 6-7 ay kadardır. Üretilmeleri tohumla ve yumruların bölünmesi ile olur.Tohumla üretmede tohumlar, kum, funda toprağı ve yaprak çürüğü ihtiva eden bahçe toprağından hazırlanmış kasalara Ocak-Şubat aylarında ekilirler. Tohumların üzerleri örtülmez, 18-20°C’de 10-15 gün içinde çimlenirler. 2 defa şaşırtma yapıldıktan sonra saksılara dikilirler ve takriben ekimden 6 ay sonra çiçekli bitkiler elde edilir. Bol miktarda üretim ancak tohumla mümkün olur.

Yumru ile üretimde bölünen yumrular Şubat-Nisan aylarında 2-3 cm derine dikilirler. Haziran-Temmuz aylarında Çiçeklenmeye başlarlar. Sonbaharda yumrular olgunlaştıklarında topraktan sökülerek, temizlenir ve 10-12°C’de torf veya nemli olmayan kum içinde muhafaza edilirler. Bu esnada yumruların çürümesine ve kurumamasına dikkat edilmelidir.

Yumru begonyalar bahçede de yetiştirilebilirler, Nisan’da yumrular direkt olarak yarı gölge veye gölge bir alana dikilirler ve sonbaharda topraktan sökülerek daha önce belirtildiği gibi muhafaza edilirler.

Begonya (Begonia)

Çiçek Begonyalar: Genel olarak devamlı çiçek açan begonyalar Begonia semperflorens olarak adlandırılırlar. Pembe, beyaz ve kırmızı renkli çiçekli olabilirler. Yarı gölge alanları tercih ederler. Saksı harcı, bahçe toprağı, yaprak çürüntüsü ve kumun karıştırılmasıyla hazırlanır. Kısa gün ve 21 °C üzerinde çiçek açmazlar. Üretimi tohum ve çelikle olur. Fazla bitki üretiminde tohum kullanılır. Tohumlar 20°C’de 2-3 haftada çimlenirler, ancak çimlenmenin olabilmesi için ışığa gerek vardır.Katmerli çeşitlerin üretiminde daha çok çelikle üretim söz konusudur. Çelikler ilkbahar ve yaz aylarında, 20°C’de köklendirilirler. Köklendirme harcı olarak, saksı harcı, kum veya su kullanılabilir. Şayet yetiştiricilik dışarıda yapılıyorsa, sonbaharda bitkiler içeri alınırlar ve ertesi ilkbaharda kuvvetli olarak budanırlar.

Rex Begonyalar: Yaprakları için yetiştirilen begonyalardır. Değişik renkli yaprakları ile çok göz alıcı ve dekoratif bitkilerdir. 50’ye yakın çeşidi olup anavatanı Hindistan ve Malaya’dır.Rex begonyalar yan gölge, yüksek nispi nemde iyi gelişirler. Saksı harcı yaprak çürüntüsü,ahır gübresi, bahçe toprağı ile kumdan hazırlanır. Üretimi genellikle yaprak çelikleriyle olur. Yaprak çelikleri, yaprak ana damarlar boyunca kama şeklinde kesilir ve nemli bir kum üzerine yatırılır, yaprak parçasının kumla temasını sağlamak için üzerine küçük bir taş parçası konur. Çeliklerin üzeri bir cam veya naylonla örtülerek yüksek nem sağlanır. Çelikler 20-25°C’de 5-6 haftada köklenirler. Ancak bu zaman zarfında kum devamlı nemli olmalı fakat ıslak olmamalıdır. Aksi halde çürümeler görülür. Köklü çelikler daha sonra fincan saksılara şaşırtılarak 20°C’de gölge bir alanda muhafaza edilirler. Burada da nispi nemin yüksek olmasına dikkat edilmelidir. Daha sonra 8 veya 12’lik saksılara şaşırtılırlar. Amatörler İçin daha kolay bir yol olarak yaprak, sapı kesilerek sap suda kalacak şekilde suya konur. Bir kaç hafta içinde sapta kökler görülür ve köklü çelik fincan saksıya alınır. Gölge ve nispi nemi yüksek bir yerde muhafaza edilir.

Diğer bir üretim şekli ise gövde çelikleriyle olur. Çelikler Ekim-Kasım aylarında alınır, yara yerleri kapanıncaya kadar birkaç gün beklenir ve kumda köklendirilir. Saksa değiştirmesi 2-3 yılda bir Şubat-Mart aylarında yapılır.