Bu yazımda “Bireyin gelişiminde köy yaşamı önemlidir.” diyeceğim ve köy yaşamının niçinlerini sizlere sunacağım. İlk olarak konuşmamızda gelişimi işleyelim. Gelişim çok yönlüdür. Çok yönlü olduğu kadar da karmaşık bir süreçten oluşur. Bireyin sahip olduğu bu çok yönlü ve karmaşık süreçte kendini bulması ve tanıması önemli bir aşamadır.
Şimdi de bireyin kelime anlamına bakalım. Birey, toplumları oluşturan ve düşünsel, duygusal, iradeyle ilgili nitelikleri toplum içinde belirlenen insanların her biri, fert anlamına gelmektedir. Ne dedik tanımımızda “Nitelikleri toplum içerisinde belirlenen.” Günümüz şehir hayatındaki fertlerin, birbirlerini arayıp sormazken, sokakta karşılaştıkları insanların yüzlerine bile bakmayıp toplumdan(insan birliğinden) uzak dururken nitelikleri neyle belirlenecek? Tabii ki insan yapımı her türlü elektronik araçlarla, bilgisayarlarla vesaire… Böyle bir bireyden de tembellikten, bıkkınlıktan başka ne beklenebilir ki? Ama köy yaşamında böyle bir şeye yer verilmez. Sahip olduğumuz bu koca şehirlerdeki kadar telekomünikasyon gelişmemiş olmasına rağmen, köyün bir ucundakiyle diğer ucundaki arasında çok iyi bir iletişim vardır. Köyde yolda yürürken karşı karşıya geldiğin insana tebessüm etmek, selam vermek gerekir ve işleyiş budur. Bu durum da insanlar arasında gönül bağının oluşmasına, birliğin, beraberliğin sağlanmasına sebep olur. Bu tezimizi doğrulamak adına bir örnekte bulunalım. Kurtuluş Savaşı’nın dönüm noktalarından olan Sakarya Meydan Muharebesi’nden önce Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk yasama yetkisini kullanarak Tekâlif-i Milliye Emirleri’ni yayınlamıştır ve bu emirler Anadolu’nun bağrındaki köylerde başarıyla yerine getirilmiştir. Ve de şimdi kendi kendimize bir soru soralım: “Köy hayatının bireye kazandırmış olduğu birlik, beraberlik ve dayanışma gibi unsurlar olmasaydı, o kıtlık zamanındaki bu ağır emirler yerine getirilip, Sakarya Meydan Muharebesi büyük bir başarıyla sonuçlanabilir miydi?” Umarım kendi cevabınızı kediniz verebilmişsinizdir.
Bir başka örnek günümüzde en tanınmış ve en pahalı eserlere sahip olan Van Gogh. Van Gogh ilk olarak Belçika’nın bir köyünde yaşadığı sıralarda insanı gayet coşturan, pastoral, cıvıl cıvıl ürünler sunmaktaydı. Ancak şehre göç ettikten sonra depresif, içine kapanık ürünler vermeye başlamıştır Yaşlı Adam(Old Man) adlı eserlerinde olduğu gibi. Gördüğünüz üzere şehir hayatı bireyin gelişiminde etkili olmuştur ama eksi yönde. Ve insanın gelişiminde olumsuzluğa neden olan bir unsur için “önemlidir” denilemez.
Verdiğimiz örneklerden yola çıkarak bir düşündüğümüzde bireyin gelişimindeki köy yaşamının önemi anlaşılacaktır.
MUSTAFA KAAN ACAR
Bu ne kardesim hepinizi hapse atiririm.
*** gibi *** yiyin
ljhurhn i içjljmökl
bizim münazaramız var ondan çok soru hazırlamam gerekti şimdi hemen hazırladım ve çok mutluyum inşalah finalde kalır finalide kazanırız mustafa abicim
Soru alabilirimiyim
sorsaydınız ya 🙂
ne olmuş
GÜZELİK GÜZEL ŞEYDİR HERŞEYDEN ÖNEMLİDİR
bize yardımcı olabilirmisiniz? konumuz aynı
merhaba bizim okuldaki münazara konumuz çocuk için köyde yaşamak şehir de yaşamak daha iyidir? biz evet"i savunacağız. yardımcı olurmusunuz?
gercekten cok guzel bir yazı olmus ..kaleminize sağlık…
merhaba MUSTAFA KAAN ACAR benim de okulumda münazara yarışması düzenlendi ve şu anda finaldeyiz. yeni konumuz çoçuklar için köy yaşantısımı yoksa şehir yaşantısımı etkilidir. biz köy yaşantısını savunuyoruz yardım edermisiniz acaba.
zaten MUSTAFA KAAN ACAR size mailde atım ulaştımı bilmiyorum .
Valaha bayıldım
bana yardım edermisiniz?bizimde bu hafta buna benzer bir münazaramız var konu köy de yaşamanın avantajlarımı şehirde yaşamanın avantajlarım hangisi ben köyü seçtim lütfen yardım edermisiniz
yazınız çok güzel olmuş elerinize sağlık
Teşekürler….
çok güzelmiş 😀
Güzel bir metin olmuş.Tebrikler
Bu ve bunlara benzer münazara metinleri temin etmek, bilgi toplamak ve araştırmalarımdan faydalanmak için benimle iletişime geçebilirsiniz. m-kan-a@msn.com