Size çok samimi çok net ve yardımcı olacak bilgiler vereceğim ve başka kimseye danışmanıza gerek kalmayacak 🙂
CV ya da diğer adıyla Resume oluştururken ilk önce başlamadan önce kafamızda hemen iki dakikada çıkartayım, hazırlayalım mantığından uzaklaşmamız gerekiyor. Çünkü yazacağınız 2 sayfa sizin hayatınıza yön verecek sayfalar olacaktır. Öncelikle hayatınızın yazısını yazdığınızı aklınızdan çıkarmayın. Siz tembel ya da üşengeç karakterde olsanız bile CV yazarken en aktif halinizi sergilemelisiniz.
Öncelikle CV’niz için güzel bir vesikalık fotoğrafınız olmalıdır. Erkek adaylar için mümkünse takım elbiseli traşlı, hiç değilse gömlek – kravatla çekilmiş bir fotoğraf. Bayan adaylar ise yine stüdyo ortamında çekilmiş saçlar düzenli, bakımlı bir vesikalık fotoğrafı tercih etmelidirler. Resimlerde somurtulmamalı ve aynı şekilde sırıtmamalıyız 🙂 Enerjik bir izlenim veren bir fotoğraf olmasına özen göstermeliyiz. Özellikle son dönemde yeni mezun arkadaşlarda sıklıkla görülen bir facebook profil fotoğrafını CV’lere iliştirme hastalığı bulunmaktadır. Kurumsal bir firmada çalışma isteği olan bir kişi için bu direk olarak en başta alacağınız eksi puandır. Fotoğrafsız CV ise hiç aklınızdan bile geçirmeyin.
Kişisel Bilgilerinizi yazarken İsminiz ve Soyisminiz büyük harflerle ve ilk dikkat çekecek kelimeler olarak gözümüze çarpmalıdır. Adres ve İletişim bilgilerimiz tam ve eksiksiz olmalı size işverenin kolay ulaşabilmesini sağlayacak iletişim alternatifleri sunabilmeliyiz(Ev telefonu, İletişim adresi, Cep Telefonu, E-mail adresi, varsa kişisel web sitesi). İmla hatası kesinlikle özellikle bu bölümde yapmamalıyız.
Amacımızı net ve kısa bir şekilde 1 yada 2 cümle ile açıklamalıyız. Ne istiyorsunuz? Kariyer hedefiniz nedir? Hangi Pozisyonda çalışmak istiyorsunuz. Vizyonumuzu bu bölümde gösterelim.
Eğitim Bilgileri, elbette CV’nizde en öne çıkacak kısımlardan birisi olacaktır. Okuduğunuz her okulu Lise’den başlayarak bölüm ve branş bilgileriyle birlikte belirtmeliyiz. Diğer bir önemli nokta, hangi okula hangi tarihte başladınız, hangi tarihte bitirdiniz(tarihler belirtilirken ay/yıl olarak belirtmeliyiz), not ortalamanız ve eğitim dillerini de belirtmemiz gerekir.
İş Tecrübelerimizi yazarken kronolojik sıraya uygun olmasına dikkat etmemiz gerekir. Mümkünse 3-5 aylık iş tecrübelerini belirtmeyin. Çünkü 4-5 ay çalıştığınız şirket çok önemli bir kurum olsa bile zaman dilimi sizin için çok eksi bir referanstır. İşveren çok iyi bir inceliyiciyse sizin bilgilerinize SSK dökümünden ulaşabilir ve bulabilir. Ancak, çoğu işveren gösterdiğiniz iş tecrübeleriyle ilgilenir ve sizin yazdıklarınızı dikkate alır. İş tecrübelerinizde zaman dilimini yine ay/yıl olarak belirterek, görev tanımlamamızı tam yazarak ve en önemlisi yaptığımız işi tanımlayarak oluşturmalısınız. Örneğin siz Dış Ticaret Sorumlusu olarak bir özel şirkette 2 yıl çalıştınız. Üstlendiğimiz her görevi net ve açıklayıcı ifadelerle anlatmalıyız. Çok uzatmadan güzel cümleler kurarak ve yetkinliğinizi ortaya koyarak anlatmalısınız. Bu kısım gerçekten çok ama çok önemlidir. Bir örnek vermeye çalışacağım;
09/2010 – 09/2012 A Firması – Dış Ticaret Sorumlusu
* Paket tekliflerin hazırlanması : A ürünleriyle ilgili güncel tedarikçi fiyatları üzerinden tekliflerin oluşturulması, insiyatif dahilinde müşteri odaklı özel iskontoların belirlenmesi, ihraç kayıtlı detay fiyat listesi oluşturulması ve güncellenmesi.
* Müşteri ile direk iletişim : Yeni müşteri potansiyeline sahip firma yada kişilere internet, fuar, kongre veya konferans ortamlarında ulaşmak, irtibata geçmek ve bu firma yada kişilere şirket ürünleri hakkında detaylı çalışmalar hazırlayarak sunmak. Telefon ve internet ortamın takip devamlılığını sağlamak. Mevcut gelen talepler doğrultusunda paket çalışmalar hazırlamak ve müşteriye sunmak. Telefon ve e-mail aracılığıyla takip devamlılığını sağlamak.
* Yurtdışından gelen müşterilerin konaklama ve ziyaret programlamasını yapmak gerekirse bizzat iştirak etmek.
* Fuar organizasyonlarını takip etmek, bu organizasyonlar hakkında ön çalışma hazırlayarak katılıma yönelik üst yönetime sunmak. Katılım kararı halinde gerekli katılım faaliyetlerini yürütmek.
gibi DEVAM EDEBİLİRİZ…
Erkek adaylar için askerlik bilgisinin belirtilmesi yine çok önemli bir husustur. Bir tavsiye olarak, askerliğini yapmamış bir erkek adayın kurumsal ve uzun süreli çalışmak istediği bir firmaya başvurmaması genellikle geçiş dönemi olarak bir firma seçmesi çok önemlidir. Çünkü firmaya 3-5 sene tecilim var diyerek 6-7 ay sonra firmadan ayrılmanız hakkınızda gerçekten çok olumsuz bir referansa yol açacaktır. Aksi olsa bile, 3-5 sene sonra askere gitmiş olsanız bile, askerlik dönüşü firmanın sizi işe almama durumu oluştuğunda yaşayacağınız hayal kırıklığı gerçekten sizi etkileyebilir. Kimse kariyer yolunda yüksek bir basamaktan alçak bir basamağa basmak istemez.
Yabancı dil bilgisi, tamamiyle reel ifadelerle yazılmalıdır. İngilizce’nin yeterlilik düzeyi ülkemizde farklı anlaşılabilmektedir. Siz yeterli olduğunuzu düşünseniz bile özellikle o lisanın konuşulduğu ülkelerden birinde bulunmamışsanız şayet iş görüşmelerinde çok zor durumlarda kalabilirsiniz. Bu sebepten özellikle dili nasıl ve ne şekilde öğrendiğimiz de yazılmalıdır.
Kişisel kalifikasyonlarımız yani program yada ustalık bilgilerimizi de yazarken, derecelerinin reel olmasına, hangi kurumda yada ortamda öğrendiğimizi yazmaya, varsa ilgili sertifikalarımızı yazmaya özen göstermeliyiz. Unutmayın bu tür bilgiler, iş görüşmelerinde küçük sınavlar ile sınanabilir.
Katıldığımız seminer ya da sertifika programlarını kısalık uzunluğuna bakmadan hepsini belirtmeye çalışın. 2 günlük bir eğitim aldınız diyelim, “kimse dikkat etmez” düşüncesi tamamiyle yanlıştır.
Hobilerimiz ve üyesi olduğunuz dernek yada kulüpleride doğru yazmaya özen göstermeliyiz. Havalı dursun diye reel olmayan birşeyi belirtmemeliyiz. İşverende negatif düşünce uyandıracağını düşündüğümüz(örneğin oryantal dans merağı olabilir..) kesinlikle belirtmekten kaçınmalıyız.
Son olarak referanslarımızı yazarken mümkün olduğunca daha önce çalıştığınız kurumlarda olabiliyorsa Genel Müdür veyahut size en yakın en üst yöneticiyi referans olarak gösterebilmeliyiz. Arkadaşınız yeni mezun birini refersans olarak vermenizde yine size eksi referans olarak dönebilir. Mümkünse çalıştığınız kurumlardan hakkınızda imzalı kaşeli çalışmanıza ilişkin referans mektubu alıp ek olarak cv’nize iliştirirseniz, bu en mükemmel referans olur.
Bunun yanında işinizle ilgili CV’ye ek olarak portofolya veya benzer size referans olabilecek sunumlarda hazırlayarak güçlendirebilmemiz mümkündür.
Unutmayalım, insan CV’sini bile baştan savma düzensiz hazırlıyorsa, yaptığı işi varın siz düşünün.
Herkese iş hayatında başarılar diliyorum.
yazarın iletişim bilgilerini verebilir misiniz?