Anayasa Mahkemesi’nin çok tartışmalı kararlarından sonra, Danıştay da tartışmalı kararlarına ikincisini ekledi.
Danıştay 8. Dairesi, İstanbul Barosu’nun yaptığı gizli başvuru ile üniversiteye giriş sınavındaki 10 puanlık katsayı farkının yürütmesini durdurdu. Hatırlayalım, Yükseköğretim Kurumu üniversiteye giriş sınavında uyguladığı ‘katsayı farkı’nı kaldırmıştı. İstanbul Barosu, eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’nun telkinleriyle Yükseköğretim Kurumu’nun bu kararına dava açmıştı. Danıştay da Yükseköğretim Kurumu’nun uyguladığı ‘eşit katsayı’ kararını iptal etmişti. Danıştay’ın bu kararı ve ikinci iptal kararı çok tartışıldı, tartışılmaya da devam edecektir.
Bu karar birçok meslek liseli öğrenciyi üzmekle beraber bir belirsizlik ortaya çıkardı. Binlerce öğrencinin mağdur edilmesi de ayrıca üzüntü vericidir. Yükseköğretim Kurumu’nun kanuni yetkisini kullanarak, meslek liseleri ile normal liseler arasındaki ‘katsayı farkı’ uygulanmasını başlatmıştı. Yine kanuni yetkisini kullanarak ‘katsayı farkı’nı ortadan kaldırmıştı. O dönemde ‘katsayı farkı’ kararına karşı çıkmayanlar, bu gün neden YÖK’ün verdiği bu karara karşı çıkıyorlar? Bu üzerinde düşünülmesi gereken önemli bir sorudur. Ayrıca YÖK’ün kararına karşı çıkanlar kendileriyle çelişmektedirler. O dönemler de YÖK yetkisini kullanabiliyordu. Ne oldu da şimdi kullanamaz kanaatine varılabiliyor.
YÖK kanuni yetkisini kullanmaktadır. Danıştay’ın verdiği kararda bir korku sezilmektedir. Eğer meslek liselerin önünü açarsak İmam Hatipler her tarafa girer ülke de iltica çıkar, Malezya oluruz(!) vs. Korkmayın ne Türkiye Malezya olur, ne de iltica hortlar. Sırf İmam Hatiplerin önünü kesmek için binlerce meslek liselinin mağdur edilmesi ne hukuka sığar ne de insanlığa sığar. İnsan hakları ihlali de yapılmaktadır. Kaliteli iş gücünün meslek liselerden geldiği herkes tarafından bilinmektedir.
Meslek liselilerin önü kapatılarak Türkiye’nin de önü kapatılmış oluyor. Umarız bundan sonra Danıştay bu tür kararlara imza atmaz. Aksi halde, hukukun yok sayıldığı, ideolojik kararlar verildiği herkes tarafından kabul edilecektir. Bu da Danıştay gibi önemli bir kurumun halkın gözünden düşmesine neden olacaktır.
Mehmet Şar