Latince : Philadelphus coronarius
Türkçe : FİLBAHRİ (Yalancı Yasemin, Ağızlık Çalısı)
Filbahri (Yalancı Yasemin) Doğal Yayılış ve Rakım
Güney Avrupa’dan Kafkasya’ya kadar olan bölgelerde doğal olarak yetişir. Ülkemizin tüm sahil kesimlerinde yetişir ve iç kesimlere kadar sokulur.
Filbahri (Yalancı Yasemin) Toprak ve Besin İsteği
İyi drenaj1ı, rutubetli, organik maddece zengin, balçıklı topraklarda en iyi gelişimini yapar. Ağır killi, kireçli, kumlu-tınlı, ıslak ve fakir topraklarda da yetişir. pH adaptasyonu yüksektir.
Filbahri (Yalancı Yasemin) Donlara Duyarlılık
Ekstrem donlara duyarlıdır. -25 G C sıcaklıklara kadar dayanır.
Filbahri (Yalancı Yasemin) Sıcaklık ve Nem İsteği
Ilıman iklimlerde iyi yetişir. Güneşli yerleri sever. Su isteği fazla değildir. Soğuklara dayanıklıdır.
Filbahri (Yalancı Yasemin) Tohum Özellikleri
–
Filbahri (Yalancı Yasemin) Tepe Şekli
Yaygın bir tepe yapar. Tepe çapı 3 m.dir.
Filbahri (Yalancı Yasemin) Makaslama ve Budama
Budamaya yatkındır. Sonbaharda ve çiçeklenmeden sonra kuvvetli kalın sürgünlerin uç kısımlarından yapılan budama çiçek verimini artırır.
Filbahri (Yalancı Yasemin) Büyüme ve Boylanma
Hızlı büyür. Maksimum 3-5 m. boy yapar.
Filbahri (Yalancı Yasemin) Kök Yapısı
Yayvan kök sistemi geliştirir.
Filbahri (Yalancı Yasemin) Işık İsteği
Işık-yarıgölge ağacıdır.
Filbahri (Yalancı Yasemin) Meyve ve Çiçek
Meyve kapsül meyve durumunda ve 4 kapçıklıdır. Mayıs-Haziran ayında açan çiçekleri hermafrodit, 4 taçlı, stamenleri sarı renkli, 5-9 çiçekli salkım kuruluşunda, 2.5-3 cm. çapında, beyaz renkli ve çok güzel kokuludur.
Filbahri (Yalancı Yasemin) Yaprak ve Sürgün
Yaz yeşili yaprakları 4-9 cm. uzun, yumurta biçiminde, sivri uçlu, tabanı sivri veya küt olup yaprak kenarlarında seyrek ve küçük 6-11 adet diş bulunur. Yaprağın üst yüzü tüysüz, alt yüzü damar açılarında tüy demetlidir. Yapraklar karşılıklı diziliştedir. Genç sürgünler kahverengi tüysüz ya da az tüylüdür.
Filbahri (Yalancı Yasemin) Üretim Şekli
Tohum veya çelikle üretilir. Çelikle üretim esastır. Tohumlar bir aylık soğuk katlamanın ardından Şubat ayında camekanlarda kasalara ekilir. Yarı olgun çeliklerle yaz sonunda camekanda, sonbaharda sera ortamında sert çelikle, yazın daldırma ve sonbaharda dip sürgünlerinin ayrılması ile üretilir.
Filbahri (Yalancı Yasemin) Diğer Özellikler
Kirli hava şartlarına ve rüzgara dayanıklıdır. 2-2.5 m. boyda, formlu çit tesisinde, soliter veya grup halinde kullanılır. Sürgünlerinden ağızlık ve pipo yapımında yararlanılır. Bordur bitkisidir. Yapraklarından odun cilası ve sabun yapılır.