KokarağaçFamilya : Simaruliaceae
Latince : Ailanthus Atissima
Türkçe : KOKARAĞAÇ

Sponsor Bağlantılar

Kokarağaç Doğal Yayılış ve Rakım
Anavatanı Çin’dir. Ülkemizde de yetiştirilmektedir.

Kokarağaç Toprak ve Besin İsteği
Optimal gelişmesini gevşek, derin ve kireçli topraklarda yapar. Fakir, kumlu, tuzlu ve i kirli sahil topraklarında da yetiştirmeye uygundur.

Kokarağaç Donlara Duyarlılık
Donlardan zarar görür -15 sıcaklıklara kadar dayanır.

Kokarağaç Sıcaklık ve Nem İsteği
Sıcak ye güneşli yamaçları sever. Kuraklığa ye ekstrem kent ikliine dayanır.

Kokarağaç Tohum Özellikleri
Tohumları 3-4 cm. uzun ye yassı olup kanadın ortasında yer alır..

Kokarağaç Tepe Şekli
Yuvarlak tepeli olup sık dallıdır, tepe çapı maksimum 12-15 rn.dîr

Kokarağaç Makaslama ve Budama
Ender olarak budamaya İhtiyaç duyar.

Kokarağaç Büyüme ve Boylanma
Hızlı büyür. Maksimum 20-25 m. boy yapar.

Kokarağaç Kök Yapısı
yaygın bir kök sistemi geliştirir. Kök ye kütük sürgünü yerme yeteneği fazladır

Kokarağaç Meyve ve Çiçek
Kanatlı nus meyveleri çok sayıda ve salkım kuruluşundadır. Meyve kurulları kış ortasına kadar ağaçta asılı kalır Bazıları sonbaharda kırmızı bir görünüm alır. Haziran-Temmuz ayında açan terminal durumlu, yeşilimsi çiçek kurulları 10-20 cm. uzunlukta ye salkım durumundadır. Çiçekleri dioik ye erkek çiçekleri kötü kokuludur.

Kokarağaç Yaprak ve Sürgün
Genellikle 50-60 cm. uzun olan tek tüysü ve almaçlı bileşik yaprakları 13-41 yaprakçıktan oluşur. Yaprakların üst yüzü açık yeşil, alt yüzü ise gri yeşildir. Sonbaharda kızarır. Uç tomurcuk pseudoterminaldir. Sürgünler önceleri tüylü sonra çıplak olup üzerinde çok sayıda lentişeller bulunur.

Kokarağaç Üretim Şekli
Tohum ve çelikle üretilir. Tohumlar toplanır toplanmaz hemen ekilir veya 1-2 aylık soğuk katlamadan sonra ilkbaharda ekilir. Yumuşak veya yarı olgun çeliklerle ilkbahar ve yazın, açık alan veya sera şartlarında üretilir. Durgun yama göz aşısı ile de üretmek mümkündür.

Kokarağaç Diğer Özellikler
Toprak erozyonunun kontrolünde, yol şevlerinin tutulmasında kullanılır. Kirli hava koşullarına dayanır. Park ve bahçelerde grup ya da soliter veya aile ağacı olarak kullanılır. İyi bir arı konukçusudur. Hidrolojik ağaçlandırmalarda önemli bir türdür. Dalları gevrek olduğu için kuvvetli rüzgarlardan zarar görür. Kentlerin değişik şartlarına ayak uydurur. Yapraklar sert, parlak, tüylü olduğundan transprasyonu azdır ve güneş ışığını yansıtır.