PKK Terör Listesinden Çıkartılıyor

PKK TERÖR ÖRGÜTÜ LİSTESİNDEN ÇIKARTILIYOR

Sponsor Bağlantılar

Avrupa Adalet Divanı, PKK’nın AB terör örgütleri listesinden çıkarılması talebini kabul etti.

PKK’nın AB terör örgütü listesinden çıkarılmasına Cemil Çiçek “PKK terör örgütü değilse nedir? Bir hayır kurumu mudur?” diyerek tepki gösterdi.

DTP karardan memnun: Avrupa Birliği’nin “PKK’yı terör örgütleri listesinden çıkarması” kararı DTP’de memnunlukla karşılandı. 

DİĞER BİLGİLER

Avrupa Adalet Divanı, terör örgütü PKK’nın AB terör örgütleri listesine alınmasına ilişkin AB Konseyi kararını iptal etti.

Adalet Divanı, PKK ve KONGRA-GEL isimlerinin listeden çıkarılmasını kararlaştırdığını duyurdu.

Terörist Osman Öcalan, “PKK’nın şefi” sıfatı kullanarak, Lüksemburg’da bulunan Adalet Divanı’na avukatları aracılığıyla başvuruda bulunmuş, örgütün 2 Mayıs 2002’de dahil edildiği AB terör örgütleri listesinden çıkarılmasını talep etmişti. Bu girişime, KNK (Kürdistan Ulusal Kongresi) adına da Şerif Vanlı katılmıştı.

Adalet Divanı, 15 Şubat 2005 tarihinde, AB Konseyi’nin PKK’yı AB terör örgütleri listesine alan kararına yönelik bu itirazları reddetmiş, Osman Öcalan’ın, “artık var olmadığını”, “eylemlerinin yasal olmadığını” bizzat kendisinin belirttiği söz konusu örgütü temsil etme yetkisi bulunmadığını açıklamıştı.

Mahkeme, “var olmayan” PKK’nın, KNK üyesi de olamayacağını belirtmişti.
Adalet Divanı, geçen yılın başında, temyiz üzerine, terörist Öcalan’ın adli başvuru hakkı olduğu görüşünü onaylayarak teröristlerin taleplerinin tekrar incelenmesine yeşil ışık yakmıştı.

Adalet Divanı, Halkın Mücahitleri örgütüne ilişkin daha önceki bir kararını temel ve örnek aldığı bugünkü kararıyla AB’nin terör örgütleri listesine ilişkin tartışmaları bir kere daha gündeme getiriyor.

Belçika Dönem Başkanlığı sırasında, 2001 sonunda, “ABD’nin baskılarıyla” oluşturulan AB terör örgütleri listesinin “sadece sorun kaynağı olduğu” görüşünü savunan bazı AB’li diplomatlar, Adalet Divanı kararlarının, “listenin çökertilmesi için bahane olarak değerlendirilebileceğini” ileri sürüyor.
 
“EMPERYALİST GÜÇLERİN OYUNUNUN YENİ PERDESİ”

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, kararı, emperyalist güçlerin Türkiye üzerine oynamakta oldukları oyunun yeni bir perdesi olarak değerlendirdi. Okay, “AB ülkeleri terör örgütüne bugüne değin, gizli kapaklı yapmış oldukları lojistik desteği, bu kez açıkça ortaya koymuşlardır” dedi.

“KARAR METANETLE KARŞILANMALI”

DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş ise kararın metanetle karşılanması gerektiğini öne sürdü. Demirtaş, “Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları olarak kendi sorunumuzu çözecek iradeye sahip olduğumuzu göstermeliyiz. Kürt halkını, uluslararası güçlerin elinden almak için Kürt sorununu çözmeliyiz. Sorunu biz çözmedikçe bizim dışımızda tartışılır, çözülür” diye konuştu.

SON GELİŞMELER İSE ŞU ŞEKİLDE

“PKK Hala Listede”

AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, PKK’nın terör örgütü listesinden çıkarılmadığını ve hala listede olduğunu belirterek, Avrupa Adalet Divanının kararının 2002 yılında yapılan prosedür hatasıyla ilgili olduğunu bildirdi.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu’yu ziyaretinden önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan Lagendijk, AB’nin, 2002 yılında PKK’yı terör örgütü listesine alırken bir prosedür hatası yaptığını ifade ederek, ”AB 2002 yılında PKK’yı terör örgütü listesine alırken, bunu PKK’ya bildirmesi gerekiyordu ama bu atlanmış” dedi.

PKK’nın hala terör örgütü listesinde yer aldığını belirten Lagendijk, şöyle konuştu:
”Listeden çıkmış diye bir şey yok. Yalnızca prosedür olarak eskiden yapılan bir hata söz konusu…AB, örgütü listeye alırken prosedürel hata yaptıklarının farkındaydı. O nedenle 2002 yılında bu hata yapıldıktan sonra 2006 ve 2007’de bu yapılmadı. Her şey prosedüre göre yapıldı. Ama AB, bunu biliyordu. 2002 yılına ilişkin hatasının gündeme getirileceğini biliyordu. Bunu bekliyordu. PKK’nın şikayeti, 2002 yılına ilişkindir. Yoksa, PKK listeden çıkarılmış değil, hala listede…”

Lagendijk, ”Kararın zamanlamasının” sorulmasa üzerine ise ”Nedenini bilmiyorum. Böyle bir nedeni yok. Lüksemburg Mahkemesinin çalışma tarzı…Mahkeme, aday ülkelerle ya da üye ülkelerle böyle çalışma sürdürmüyor. Mahkemenin ayrı işleri var. Bunun şimdi ortaya çıkmasının Türkiye’deki gelişmelerle hiçbir ilgisi yok” karşılığını verdi.

PKK ABD’nin Terör Örgütü Listesinde

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Tom Casey, terör örgütü PKK’nın, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın terör örgütleri listesinde yer aldığını ve bunun değiştirilmesinin planlanmadığını söyledi. Düzenlediği günlük basın toplantısında, Avrupa Adalet Divanı’nın terör örgütü PKK’nın AB terör örgütleri listesinden çıkarılmasına ilişkin kararını değerlendirmesi istenen Casey, ”Kararla ilgili pek bilgim yok. Neden böyle bir kararın alındığı konusunu AB’ye sormanızı tavsiye ederim. ABD açısından, biz PKK’yı terörist bir örgüt olarak değerlendiriyoruz ve PKK’nın bu statüsünü değiştirme yönünde bir plan bulunmuyor” dedi. Casey, şöyle konuştu: ”Bildiğiniz gibi Amerikan yasaları çerçevesinde biz, yabancı terörist örgütler listesi oluşturuyoruz. ABD kongresinde bunu değiştirmeye veya yeniden düzenlemeye yönelik bir plan bulunmuyor. PKK’nın o listedeki yerini hak ettiğini düşünüyorum ve ben bu (Avrupa Adalet Divanı) kararın Amerikan politikası bakımından, PKK’nın mevcut konumu üzerinde bir etkisi olacağı endişesini taşımıyorum.”