Latince : Prunus laurocerasus
Türkçe : TAFLAN (KARAYEMİŞ, Laz Kirazı)
Taflan (Karayemiş) Doğal Yayılış ve Rakım
Asıl yurdu Karadeniz’in doğuşudur. Avrupa’da, Balkan Yarımadasında, Kafkaslar ve İran’ın kuzeyinde yayılır.
Taflan (Karayemiş) Toprak ve Besin İsteği
Nemli ve humuslu topraklan sever. Balçık, ağır balçık ve ağır killi topraklarda yetiştirmeye uygundur. Derin ve taze bahçe toprağında iyi gelişir.
Taflan (Karayemiş) Donlara Duyarlılık
Ekstrem donlara duyarlıdır.
Taflan (Karayemiş) Sıcaklık ve Nem İsteği
Nemli deniz ikliminden hoşlanır.
Taflan (Karayemiş) Tohum Özellikleri
Tohum düzgün, sivri ve çarpık yumurta şeklindedir.
Taflan (Karayemiş) Tepe Şekli
Yuvarlak bir tepe yapar. Tepe çapı 4-6 m.dir.
Taflan (Karayemiş) Makaslama ve Budama
Budamaya yatkındır. Çok hızlı geliştiklerinden dolayı sık budanmaları gerekmektedir.
Taflan (Karayemiş) Büyüme ve Boylanma
Hızlı büyür. Maksimum 6-8 m. boy yapar.
Taflan (Karayemiş) Kök Yapısı
Derine inmeyen kuvvetli yan kökler geliştirir.
Taflan (Karayemiş) Işık İsteği
Işık-yarıgölge ağacıdır.
Taflan (Karayemiş) Meyve ve Çiçek
Sonbaharda olgunlaşan meyve kırmızımsı siyah renkte, yuvarlakça, buruk tattadır ve yenir. Mart-Nisan ayında açan beyaz renkli çiçekleri hoş kokulu, başak durumlu ve sürgünler üzerinde dik duruşludur.
Taflan (Karayemiş) Yaprak ve Sürgün
Hep yeşil yaprakları 5-25 cm. uzun, sivri uçlu, eliptik, düz veya dişli, üst yüzü parlak ve her iki yüzü de tüysüzdür. Genç sürgünler açık yeşil ve oldukça elastikidir.
Taflan (Karayemiş) Üretim Şekli
Çelikle üretim esastır. Don tehlikesi olmayan yerlerde son yıl sürgünlerinden alınan çeliklerle Aralık-Ocak ayında veya yarı olgun çeliklerle yaz sonunda üretilir. Çeliklerin köklenme başarısı yüksektir. Yabani türü sonbahar sonunda tohum ekimi ile üretilir.
Taflan (Karayemiş) Diğer Özellikler
Yeşil çit ve perde tesisinde, gruplarda ve soliter olarak kullanılır. Kirli hava şartlarına dayanıklıdır. Park ve bahçelerde kullanılan çok değişik kültür formları vardır. Hidrosiyanik asit içeren zehirli yaprakları eczacılıkta kullanılır.
Aslen Giresun Yağlıdereliyim Manisa AKHİSAR da oturuyorum 2006 yılında memleketen getirdim diktim İkiyıldır meyve veriyor. Nemli havayı çok seven bir meyve bol bol sulayın.
karadeniz yöresine aitir yagmurlu bölgeyi cok sever yapragi dökülmez yedikce yiyesinz gelir koloroda üniversitesinde yilar boyu aririlmis taflanin icindekiler faydalari saymakla bitmez dünya meyvelerini hepsini bir yere toplasaniz bir taflan etmez okuduguma göre kaynak,, ordu valiligi cok sahlikli olup sekere birebir bir cok hastaligi ilac olup doktarlarin uzanamadigi yerleri doktorlugunu yapar ordu ünye,,liyim her sene vermez almanyadayim bu bölgeyede ekmis biz türkler meyvesi oluyor almanyada ,,zanediyorum ileriki yilarda taflanin kilosu,,100 usa ,dolarin gecer bu da onun haki zaten zamaninda cok yedigimiz icin olsa gereki doktora pe gitmiyorum almanyada yani pek halanmiyorum,,saygilarimla enver tinkir 0049,15120576784,,
abicim doğu karadenizde bil hasa sahil kesimive orta kesim deniz iklimi gören yerlerde yetişir daha içerilerde bunun ne olduğu hakında kimse doğru düzgün bi bilgiye sahip değildir.Bu biraz garip ben giresun/tireboluluyum vala köyde kendi başına yetişip duruyo koskoca ağaç oldu yan yana 15 tane filan vardı biz küçüken ağaçtan ağaca yakalamaca oynardık (o: taflan güzeldir dil ve dudak morarıncaya kadar yemeli insan birazda yuşturuyo tuhaf hisediyon ama ben seviyorum.Faydasının olup olmamasıda beni bağlamaz doğrusu ama keyif verici bir yiyecek diyebilirim. 🙂
ben bunu 7 yıl önce ektim ve boyu 1,5 metre kadar anca oldu ne zaman meyve verecek merak ediyorum bilienler varsa cevap yazsınlar
:angry: çok güzel mayhoş bir meyve.Kimseler bilmiyodu yararlarını,şimdi değeri anlaşıldı.Yaşlılığa birebir.Olsada yesek.
TAFLAN ÇOCUKLUĞUMUZDAN BERİ SEVEREK YEDİĞİMİZ BİR MEYVE.YAZ-KIŞ YAPRAKLARI HEP YEŞİL KALDIĞINDAN ÖZELİKLE BELEDİYELERİN YEŞİL ALANLARA VE KALDIRIMLARA DİKMELERİNDE FAYDA VAR.AYRICA BU MEYVENİN BAŞTA ŞEKER HASTALARI OLMAK ÜZERE,TAŞ DÜŞÜRÜCÜ,İDRAR SÖKTÜRÜCÜ YAŞLANMAYI GECİKTİRİCİ, ALZAYMIR HASTALIĞININ TEDAVİSİ GİBİ DAHA BİLMEDİĞİMİZ BİR ÇOK HASTALIĞA FAYDASI VAR.BENİM KANAATİM BELEDİYELERİN VERİMSİZ ODUNLUK AĞAÇ YERİNE MEYVE AĞACI DİKMELERİNDE FAYDA VAR.
ürtiğin karayemişten likör yapamayı dene bu şekilde daha koly satarsın 🙂
Alah Alah 🙂 vala o taraftan değilim arkadaşım hiç bilgim yok. interneten değilde pazarları dolaşıp bir soruştursan. taflanı sever karadeniz.
ben zonguldak tan yazıyorum bizim meşur olan bacaklı yaylasında yabab kara yemişi yetiştiriyorum ben acaba bu hasata büşteri bulabilirmiyim