Yüksek Tansiyon Nedir? Yüksek tansiyon nasıl tedavi edilir?
Yüksek Tansiyon İle İlgili Herşey
Yüksek tansiyon nedir?
Yüksek tansiyon (hipertansiyon) terimi atardamarlardaki büyük kan basıncının 150 mmHg (mm cıva basıncı), küçük kan basıncının ise 90 mmHg’ye eşit ya da daha yüksek olduğu durumlarda kullanılır. Tansiyonu uzun sürelerle bu değerlerin üstüne çıkan bireylerde beyin, böbrek, kalp ve damar hastalıklarının daha çok görüldüğü ve genellikle tansiyonu normal olanlara oranla yaşam süresinin daha kısa olduğu kanıtlanmıştır.
Sponsor Bağlantılar
Büyük kan basıncı (büyük tansiyon) kaç olursa olsun, küçük kan basıncı (küçük tansiyon) 90 mmHg ya da daha yüksekse sistemik yüksek tansiyon söz konusudur ve tedavi edilmesi gerekir. Son istatistiklere göre normalin üst sınırına yakın küçük kan basıncının (85-89 mmHg) bile bir risk etkeni olduğu anlaşılmaktadır.
Küçük (diyastolik) tansiyonun yüksek olmadığı, yani 90 mmHg’nin altında kaldığı, yalnız büyük (sistolik) tansiyonun yükseldiği durumlarda sistolik yüksek tansiyon söz konsudur. 70 yaşın altındaki kişilerde küçük tansiyon 90 mmHg’nin altında kalırken büyük tansiyon 160 mmHg ve daha yüksekse tedavi edilmesi gerekir. 70 yaşın üzerinde tedaviyi başlatacak büyük tansiyon değeri 170 mmHg ve daha üstüdür.
Hipertiroidizm, aort kapak yetmezliği ve atar-toplar damar bağlantılarında büyük tansiyon yüksek olmasına karşın ilaç tedavisi gerekmez. Bu durumlarda asıl hastalık tedavi edilmelidir.
Yüksek tansiyon günümüzde hâlâ beyin damarlarındaki tıkanıklık ve kanamalar açısından başlıca risk faktörüdür. Ayrıca, kolesterol ve sigara alışkanlığının yanı sıra miyokart enfarktüsünün başlıca nedenleri arasında yer alır; kalp ve dolaşım yetmezliği olan kişilerin yüzde 75′inde bu hastalıklara neden olduğu bildirilmiştir. Ayrıca tansiyon yükselmesinin damar duvarında kalınlaşma gibi belirgin değişikliklere yol açarak tıkayıcı damar hastalıkları, anevrizmalar ve böbrek yetmezliği gibi bir dizi doku bozukluklarına neden olduğu kanıtlanmıştır.
Son 35 yıl içinde yüksek tansiyonun ilaçla tedavisinde dev adımlar atılmış olmasına karşın, yukarıda belirtilen olgular güncelliklerini korumaktadır. Günümüzde fazla yan etkisi olmayan, buna karşılık son derece etkili ilaçlar vardır. Son yıllarda bu tedaviler sonucunda kan basıncının düşürülmesiyle kalp ve damar hastalıklarına yakalanma ve bu hastalıklardan ölme oranının belirgin ölçüde azaldığı kanıtlanmıştrr. Bu tedavilerin yüksek tansiyonlu hastaların tedaviden sonraki yaşanılan üzerindeki etkileri incelenmiş ve özellikle felç, kalp ve dolaşım yetmezliği ile böbrek yetmezliğinin ortaya çıkma sıklığının azaldığı, buna karşılık, söz konusu ilaçların yüksek tansiyonlu hastada miyokart enfarktüsü ya da anjina pektoris gibi kalp kasının yeterince kanlanamama-sına bağh hastalıkların önüne geçilmesinde daha az yararlı oldukları belirlenmiştir.
Bu ilerlemelere karşın, en son istatistiklerin de doğruladığı gibi, yüksek tansiyon hâlâ ölüme neden olabilmektedir. Bunun nedeni bazen hastanın ihmalkârlığı nedeniyle hekim kontrolünden geçmemesi ve hastalığa tanı kona-mamasıdır. Bazen de tanı konduktan sonra hekimin önerdiği ilaçların gereğince kullanılmaması ya da uygun oJ-mayan ilaçların seçilmesi ve daha sıklıkla muayene edilen kişinin kalp ve damarlarının yapısı nedeniyle tedavi yetersiz kalır.
Kuramsal olarak, daha iyi sonuçlar elde etmek mümkün olduğundan, kalp ve damarlarla ilgili komplikasyonların önlenmesindeki bu başarısızlıklar, sürekli bir tedavi uygulamanın gerektiğini vurgular. Yüksek tansiyon tehlikesi olan hastanın doğru saptanması, öte yandan hastaya verilmesi gereken ilaçların seçiminde etkili bir düzenleme yapılması gerekir.
Yüksek Tansiyonun Belirtileri nelerdir?
Oluşum mekanizması bakımından iki tür yüksek tansiyon vardır: Birincil ya da esansiyel ve ikincil. Birincil yüksek tansiyonun nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte, hastalığın oluşumunda kalıtım, ruhsal açıdan çabuk etkilenen heyecanlı kişilik, şişmanlık gibi bazı etkenler saptanmıştır, tkincil yüksek tansiyon aşağıdaki hastalıklardan sonra ortaya çıkabilir: Böbrek dokusu ve böbrek atardamarlarında yerleşen hastalıklar (akut ve kronik böbrek iltihabı, poli-kistik böbrek), böbreküstü bezinin kabuk bölümündeki hastalık nedeniyle kortizon ya da aldesteron hormonlarının fazla salgılanması sonucu görülen Cushing hastalığı ve Crohn hastalığı, böbreküstü bezinin iç kısmının (medul-la) tümörü (feokromositom), aortun kalpten çıktığı bölgedeki darlığı, kafa içi basıncının artması.
Yüksek tansiyonla basınç reaksiyonu arasındaki ayrımın da yapılması gerekir. Yüksek tansiyon terimi kan basıncının sürekli olarak bazı sınırların üzerinde kaldığım belirtirken, basınç reaksiyonu tansiyonun heyecanlanma ya da kan içine ilaç şırınga edilmesi gibi bir uyaran nedeniyle geçici olarak yükselmesidir. Yükselmeye yol açan uyaranın etkisi kaybolunca tansiyon normale döner.
Yüksek Tansiyonun görülme sıklığı nedir?
Yüksek tansiyonluların tümü tanı konacak biçimde tıbbi kontrolden geçmemiş olduğundan ve yüksek tansiyon değerlendirme ölçütleri her yerde aynı olmadığından yüksek tansiyonun dağılımını kesin olarak saptamak olanaksızdır. Hekime başvuran erişkinlerin yaklaşık yüzde 25′inde yüksek tansiyon vardır ve bunların yüzde 9O’ı esansiyel (birincil) tiptedir.
Yüksek tansiyon tanısı nasıl konulur?
Tanı konması için kan basıncı 20 dakika dinlenmenin ardından ölçülmelidir; birbirinden farklı zamanlarda yapılan üç ayrı ölçümde de kan basıncı yüksek çıkıyorsa yüksek tansiyon tanısı konabilir.Kan basıncı ölçümlerinde pek çok kısıtlama ve hata olasılığı vardır.Bunların başında hastanın muayeneye ve hekime olan tepkisi gelir. Burada tansiyon heyecan nedeniyle tepkisel olarak yükseldiği halde, kişiye yanlışlıkla yüksek tansiyon tanısı konur.
Son yıllarda bu yanlışlıklardan kaçınmak için günlük etkinlikleri engellemeden kan basıncının otamatik olarak kaydedilmesini sağlayan birçok teknik geliştirilmiş ve uygulanmaya başlamıştır. Böylece elde edilen 24 saatlik tansiyon değerleri, yüksek tansiyonun organlarda yol açtığı zararları tansiyon aleti ile elde edilen değerlerin ortaya koyamadığı kadar belirgin olarak sergiler. Bununla birlikte, kan basıncının dinamik olarak monitörle izlenmesinin tanı açısından üstün olduğuna ilişkin bir kanıt elde edilememiştir. Bu nedenle bu yöntem yalnız bazı seçilmiş yüksek tansiyon olgulanyla sınırlı kalacak biçimde uygulanmaktadır; bunlar kan basmcı sık sık değişen hastalar, yüksek tansiyon ile organlardaki örselenme arasında bağlantının tam kurulamadığı olgular, sık sık tansiyonu yükselenler ile tedavi sonuçlarının değerlendirilmesi istenen olgulardır.
Olguların büyük bir bölümünde dikkatli bir ölçümle yüksek tansiyon tehlikesi olup olmadığı belirlenebilir; gerekirse hasta kan basıncını evde kendi kendine de ölçebilir.
İkincil yüksek tansiyonun nedenlerini saptayabilmek için genel bir muayene yapılması önemlidir. Özellikle kol ve bacak atardamar nabızlarının kolayca alınıp alınamaması, atardamarlardaki nabız vuruş şiddetinin birbirinden farklı olup olmaması, böbrek atardamarlarının karından stetoskopla iyice dinlenmesi gereklidir. Ayrıca idrar tahlili yapılır ve kanda üre, ürik asit, kreatinin, sodyum ve potasyum gibi elektrolitlerin düzeyi belirlenir.
Yüksek Tansiyon Tedavisi Nasıl Yapılır?
Belirti ve yakınmaların az ya da çok olmasına bakılmaksızın tüm yüksek tansiyonluları tedavi etmek gerekip gerekmediği tartışması şu çözüme bağlanmıştır: Küçük kan basıncı 90 mmHg’nin (mm cıva basmcı) üstünde olan tüm hastaların tansiyonu 85 mmHg düzeyinde tutulacak biçimde tedavi uygulanmalıdır.
ikincil yüksek tansiyonda tedavi öncelikle temelde yatan hastalığın tedavisine yöneliktir; birincil yüksek tansiyonda basıncın kontrol altına alınmasıyla ve basıncm normale inmesiyle sorun çözülemezse komplikasyonlann tedavi edilmesi gerekir. Birincil yüksek tansiyonun tedavisinde genel önlemlerin yanı sıra ilaç tedavisi uygulanır. Genel önlemler kısaca şunlardır: • Beslenme – Bazı istatistikler sanayileşmiş toplumlarda nüfusun yansından çoğunun fazla kilolu olduğunu göstermektedir. Bu durum genellikle yüksek tansiyon, şeker hastalığı ve damar sert-liğiyle birlikte görülür; öte yandan tek başına da kalp ve dolaşım sistemi hastalıkları için bir risk faktörüdür. Bu nedenle yüksek tansiyonlu, şişman hastanın normal kilosuna getirilmesi büyük önem taşır. Hafif ya da orta derecede yüksek tansiyonlu hasta, çoğu zaman yalnızca kilo vererek kan basıncını normal değerlere düşürebilir. Verilen her kilo için diyastolik (küçük) kan basıncının 2-3 mmHg azaldığı saptanmıştır.
Özellikle hayvansal kökenli doymuş yağlar (tereyağ, içyağı) az kullanılmalıdır. Bu maddeler aşırı miktarda alınırsa kandaki kolesterol düzeyi artar; buna bağlı olarak yüksek tansiyon ve öteki kalp ve dolaşım sistemi hastalıklan açısından risk yükselir. Sebzeyle beslenen topluluklarda çok az kişide yüksek tansiyon görüldüğü gözlenmiştir.
Besinlerle aşın tuz alımı da engellenmelidir. Tuz kendi başına güçlü bir damar büzücüdür ve tansiyonu düzenleyen bazı sistemleri etkiler. Ama yapılan son araştırmalar tuz kısıtlamasının bütün birincil yüksek tansiyon durumlarında etkili olmadığını göstermektedir. Sonuç olarak tuz kısıtlamasına yanıt veren ve vermeyen birincil yüksek tansiyon çeşitlerinden söz edilebilir. Son zamanlarda dikkatlerin odaklaştığı bir başka nokta ise potasyumdur. Potasyumca biraz zengin bir diyetin henüz tam olarak aydınlatılamamış mekanizmalarla tansiyonu düşürdüğü gözlenmiştir. Kahve de kan basıncında birkaç saat süren 5-20 mmHg’lik yükselmelere yol açtığından kısıtlı miktarda alınmalıdır. Aşın alkol alımı da zararlı olabilir, aşın alkol alındığında sempatik sinir sisteminin uyanlmasına bağlı olarak uzun süreli yüksek tansiyon görülür.
Sonuçta, yüksek tansiyonlu hasta peynir ve öbür süt ürünleri de içinde olmak üzere çok az hayvansal yağ ve tuz tüketmeli, bol meyve ve sebze yemelidir. Gerekenden çok kalori almamalıdır.
• Hareketsiz yaşamla savaş – Yüksek tansiyonlu kişiye önerilen yüzme, yürüyüş, jogging, bisiklet ve kayak gibi sporlar izotonik tiptedir. İzometrik egzersizler (ağırlık kaldırma) önerilmez. Tansiyonu sürekli yüksek olan kişi, önerilen egzersizleri uygularsa, sistolik ve diyastolik kan basıncıyla, kalp atım hızının düştüğünü görecektir.
• Gevşeme teknikleri – Sanayileşmiş toplumlarda çok yüksek düzeyde olan ruhsal gerilim tansiyonun yükselmesine neden olabilir. Bu nedenle son yıllarda tansiyonun düşmesinde yararlı olduğu saptanan gevşeme tekniklerinin kullanımı gündeme gelmiştir.
• Sigara dumanından uzak durma -Tek bir sigaranın dumanının tansiyonda 15-20 dakika süreyle ani ve birkaç mmHg’lik yükselmeye yol açtığı kanıtlanmıştır. Aşırı sigara içen kişinin sürekli yüksek tansiyon tehlikesiyle ne ölçüde karşı karşıya kaldığı kolayca anlaşılabilir.
Birincil yüksek tansiyonun tedavisinde yalnızca deneyimler sonucunda seçilen bazı ilaçlar kullanılır. Sabit bir tedavi tablosu yeğlenmemekle birlikte, kan basıncını düzenleyen mekanizmalar hakkında kazanılan bilgilerin yardımıyla değişmeyen bir tedavi planının uygulanmaya sokulabileceği düşünülmektedir.
Kan basıncını düzenleyen pek çok mekanizma olmasına karşın, en önemli ve uzun süreli etkiyi sağlayan, damarla-nn büzüşmesini ve dolaşımdaki kanın hacmini düzenleyen sistemdir. Kan basıncı kalbin damarlara pompaladığı kan miktan ile-arteriyollerin (küçük atardamarlar) duvarlarındaki direncin bir ürünüdür. Bu düzenleme sisteminde, böbrekte ve böbreküstü bezinin kabuk bölümünde odaklasan iki merkez vardır. Bunlann arasındaki dengenin bozulması iki farklı mekanizmayla yüksek tansiyona yol açar ve uygulanması gerekli tedavi her iki durumda farklıdır. Bunların aynı anda etkili olması ise daha karmaşık bir yüksek tansiyon biçimine neden olur. Yüksek tansiyon, vücutta aşın su ve sodyum tutulmasına bağlı anormal bir sıvı birikiminden kaynaklanıyorsa; tedavide idrar söktürücü ilaçlar kullanılır; yüksek tansiyon damar büzüşmesine bağlıysa, bunu önlemeye, çözmeye yönelik ilaçlar öncelik kazanır. Ara biçimlerde ise her iki tür ilaç birden kullanılır.
Tansiyonun düşürülmesi gereken bazı özel durumlan da ele alalım:
• Yüksek tansiyon ve yaşlılar – Bir zamanlar yaşlılarda doğal bir olgu olarak kabul edilmiş olsa da, yüksek tansiyon damarlardaki yaşlılığa özgü değişiklikleri hızlandırır. Yaşlılarda sürekli ve sabit yüksek tansiyonun etkilerinin en çok görüldüğü organlar beyin, göz, kalp ve böbrektir. Damar sistemindeki değişikliklere bağlı olarak bu organlarda işlev bozukluğu görülür. Vücutta güç harcadıktan sonra ortaya çıkan değişiklikleri değerlendirirken, tansiyonun aynı koşullarda sağlıklı kişilerde de yükseldiği unutulmamalıdır. Yaşlı hastaların tedavisinde amaç, sistolik kan basıncının 170 mmHg’nin, diyastolik kan basıncının ise 90 mmHg’nin altına düşürülmesidir. Yaşlılarda tedavi, başka hastalıkların da varlığı nedeniyle gençlere göre daha zordur.
Ani tansiyon düşüşleri beyin dolaşımında zaten var olan yetmezliği kötü-leştirdiğinden, bu durumun önlenmesi gerekir. Tedavinin aşamalı ve “yumu-şak” bir tansiyon düşürücüyle başlanıp sürdürülmesi önerilir.
Yaşlılarda yalnızca sistolik tansiyonun yükselmesi de sık görülür. Sistolik tansiyon yaşla birlikte yükselir. Bu durum, aortun ve başlıca atardamarların esnekliğinin azalmasına ya da yok olmasına bağlıdır. Yaşlılarda sistolik kan basıncı 170 mmHg’nin üstünde, diyastolik basınç 90 mmHg’nin altında ise başlangıçta olabildiğince düşük dozda idrar söktürücülerle tedaviye başlamak gerekir.
• Yüksek tansiyon ve şeker hastalığı-Yüksek tansiyon şeker hastalarında, şeker hastalığı olmayanlara oranla iki kat sık görülür. Erişkin tip şeker hastalığı olanlarda yüksek tansiyonu açıklamak için birçok varsayım ortaya atılmıştır. Şişmanlık her iki hastalıkta da görülür. Şeker hastalarında tansiyonun kontrol altında tutulması böbrekteki örselenme-yi yavaşlatır ve hastalığın gidişini düzeltir.
• Yüksek tansiyon ve gebelik – Gebelikte yüksek tansiyon tek basma ya da gebelik eklampsisi tablosunda vücutta sıvı birikimiyle birlikte ortaya çıkabilir. Bu durumun özellikle dölüt için olumsuz sonuçlan olacağından, tansiyonun dikkatle kontrol altında tutulması gerekir.
• Yüksek tansiyon ve çocukluk – Çocuklukta yüksek tansiyon oldukça ender görülür. Tansiyonun normal değerlerin dışında olması iç salgı hastalıklarını, böbrek hastalıklarını ve aort damarı darlığını düşündürmelidir; ruhsal nedenler ya da yanlış ölçüm gibi teknik nedenler de rol oynayabilir. Genellikle sorun kilo vermeyle düzelirse de, çocuklarda ve gençlerde görülen yüksek tansiyon olgularının çok büyük bir bölümünde sorunun başka bir hastalıktan kaynaklandığı ve bu nedenle tanıya yönelik bir araştırma ve özgül bir tedavi gerektiği unutulmamalıdır.
• Yüksek tansiyon ve böbrek yetmezliği – Böbrek hastalığının ağırlaşmasını önlemek için tansiyonun denetim altında tutulması gereklidir. Hekim tansiyonu düşürecek ilaçları seçerken ve dozlarım ayarlarken dikkatli olmalı ve böbrek işlevleri üzerinde olumsuz etkisi olacak maddeleri kullanmaktan kaçınmalıdır.
Yüksek Tansiyon Tedavisi ne kadar sürer? Tansiyonun düşürülmesi gereken en düşük nokta tartışılmaktadır. Son çalışmalar tansiyonun 85 mmHg’den daha aşağı düşürüldüğünde miyokart enfarktüsü nedeniyle ölüm tehlikesinin arttığını belirtmektedir. Bu olay 55 yaşın üstünde ve sigara içen erkeklerde daha belirgin görünse de, tansiyonu düşüren tedavinin tipiyle bağlantılı değildir. Bu varsayım üzerinde farklı görüşler ileri sürülmektedir; hatta, bazılarına göre bunun bilimsel bir temeli yoktur, ulaşılması gereken tansiyon düzeyi, yan etkilerin ya da hastalığa bağlı olan belirtilerin ortaya çıkmadığı en düşük düzeydır.
Hekimin karar vermek zorunda kaldığı bir sorun da tedavinin süresidir. Genel olarak tedavi yaşamboyu sürmelidir. Genellikle ilacm kesilmesinin ardından hemen tüm hastalarda tedaviden önceki tansiyon değerlerine dönüş izlenir. Bununla birlikte, tansiyonun denetim altında tutulduğu uzun bir dönemden sonra, temkini elden bırakmadan, kullanılan ilaçların dozu ya da sayısı azaltılabilir.
Büyük tansiyon 17.5 90 ne yapabilirim
İki tane tansiyon ilaci icsek ne olur
teşekürler
teşekürler
tansiyon 17 11 cikti. doktor holter takti. ortalama 14.5 10 cikti. ilac verdi. ancak kafam donuyor. tansiyon demin 9-5.5 olmus. ne yapmaliyim
ben seni aydınlatmak isterim benle BIRAS TAKIL BAK NASI DUZELCEKSIN
artık yine bir güne sağlıklı girmek istiyorsanız beni dinleyin ben çok kilolu değilim.yalnız benim bir arkadaşım var o ise 189kiloya ulastı ve simdi 192kilo ne yapabilir
hocam heyecanlanınca tansiyonum 12-8 den 16 11 e kadar çıkıyor bu çok sık olmuyor bir sorun teşkil edrmi vede koştuktan veya heyecanlandıktan sonra bu normalmidir ? damarlarda sıkıntı olurmu
hepinize geçmiş olsun
iyi akşamlar ,
aneme yaklaşık 2 hafta önce böbrek küçülmesi teşhisi kondu.doktoru sadece tuzlu yemeyeceksin egzersiz yapacaksın dedi. tansiyonu hiçbir şekilde kontrol edemiyoruz. ne yapmamız gerekiyo yardımcı olursanız sevinirim.
12 yaşındayım tansiyonum 230 ‘a 210 oluyor ben her seferinde bayılacak gibi olup başım ağrıyor norvasc diye bir ilaç kulanıyorum tansiyonum 190 ‘a 150 oluyor ilacı içince 140 ‘a 110 oluyor ve hiç düşmüyor
Hocam, eşim yanlışlıkla 2 tansiyon ilacı aldı bir sorun olur mu?
Oncelikle hayrli yilar dlyohrum butn insanliga yakninimda akrabm var yasli bi teyzem tansynu cıkmş beni aradlar bi blgm olmadıni şoyledm araştsmya bşladm naPmalyz haçamat ne dmek cevtaplarinizı bklym
Oncelikle cok buyuk gecmis olsun bu mesaji gorurmusunuz gormezmisin umit ediyorum gorursunuz ve uygularsiniz. babaniz daha genc biri, anem hipertansiyon ve seker hastasiydi ALAHA sukurler olsun hacamat olduktan sonra gozle gorulur sekilde muthis bir sekilde hem tansiyonu hem de sekeri normal seyrediyo anem hacamat olarak hem efendimizin sunetini gerceklestirmis oldu hem de mucizevi sekilde iyilesti. peygamber efendimiz tedavilerin en hayirlisi hacamatir buyuruyor. babaniz oldukca genc hacamat olursa iyilesmesi yuksek ALAH acil sifalar versin…
(hacamatin faydasini gordugum icin herkese oneriyorum hic bir yan etkisi veya zarari yoktur arastirin derim)
Hacamat olarak iyilesmenin etkisinde kalacaksiniz. efendimizin tavsiyesidir.
tedavilerin en hayirlisi hacamatir (hadis-i serif)
Mrb. levent bey yuksek tansiyon(hipertansiyon) modern tipta tedavisi ömür boyu ilacla tedavi edilen bir hastaliktir. eger hipertansiyon hastasiysaniz size onerim olur hacamat olun… peygamber efendimiz hz. muhamet (s.a.v) tedavilerin en hayirlisi hacamatir buyurmustur. Anem hipertansiyon ve seker hastasi rabime sukurler olsun hacamat olduktan sonra anemde muthis sekilde iyilesme goruldu. kendi ilinizde hacamat merkezini arastirarak ogrenebilirsiniz. hacamati da arastirabilirsiniz. gecmis olsun…
buyuk tansiyonun normal ama küçük tansiyonun üst sınırı 9 dur .
arkadaşlar 25 yaşındayım yuksek tansıyon hastasıyım tansıyonum 13e 9buçuk sızce bu normalmi?
tansiyonumyüksek 17/9 keratinim4.02 kulak çınlaması çok artı Mustafa Arıcının hastasıyım hocama ulaşmak istiyorum Ankara dışında olduğunu öğrendim Ben Mete Atila.
37 yaşındayım tansiyonum 16 17 e kadar çıkıyor gözlerim kızarıyor başım dönüyo tadavisi nedir bi yardımcı olurmusunuz _?
Milet canıyla uğraşıyo senin gibi ölü skicilerde bundan nemalanmaya çalışıyor. Al o çayı anenle beraber iç…Al bu da benim telefonum ara istersen ben içireyim ikinize o çayı; 0554 3889782
47 yaşindayım 6 yildir tansıyon hastasıyim 01 01 2011 tarıhınde kiriz geçırdım küçük tansıyonum 10 büyük tansiyonum 17 18 oluyor böbreklerimde nefrotüksendurum saplandı covarsl 10 kulanıyorum neyapmam gerekir bana yardimcı olursanız sevinirim tlfon 05366620724
gözde, bir defa öyle çıktı diye tansiyon hastası olunmaz.Ama hergün tansiyon hep yük****e araştırılması gerek,büyük ihtimale psikolojik olabilir.bu yaşta tansiyon böyle olmam
alı.
13 yaşındayım ve tansiyonunm 14 e 11 çıktı normal mi bilmiyorum yardımcı olurmusunuz?
Melis,benim de babam,anem tansiyon hastası.Tecrübelerime dayanarak şunu söyliyebilirim.Tansiyon hastalığı ömür boyu süren bir hastalık,bu sebepten dolayı ilaçları düzenli kulanmak gerek.Babanız ilaçları düzenli kulanırsa,tuzsuz,salçasız yemek yerse tansiyonu normale dönecektir.Bir de tek ilaç yetersiz gelebilir.Tek ilaçla düşmüyorsa günde 2 ya da 3 tane doktor tavsiyesi ile ilaç alınabilir.Buna rağmen düşmüyorsa Gaziantep tıp fakültesinde dirençli tansiyon tedavisine yönelik böbrek sinirleri yakılıyor ve tansiyon kontrol altına alınıyor.Geçmiş olsun.
öncelikle yazılan yorumları okudum hepside eski tarihliydi.umarım bir cevap alabilirim.babama yüksek tansiyon hastası tanısı koyuldu.kendisi 48 yaşında.70 kilo.şeker klosterol gibi rahatsızlıkları yok.tomografi, ekg ve kan tatlileri yapıldı.her hangi bir sorun çıkmadı.yalnızca kalp duvarında kalınlaşma olduğunu ilerde kalp yetmezliği olabilceği söylendi.bugün ilk defa ilaç kulanmaya başladı.coveram 10mg/10mg.beyin kanaması,kalp krizi,felç riski olduğu söylendi.ama müşade altına alınmadı.şuan evde.3gündür hiç bir şey yiyemiyor.mide bulantısı,kusma ve aşırı derecede baş ağrısı var. korkuyorum yardımcı olursanız çok sevinirim 🙁
hocam kolay gelsin,
ben 44 yaşında 110 kğ olan tansiyon hastasıyım ilacım MİCARDİSPLUS 80/12,5 günde tam aldımı çok halsiz ve baş ağrısı yapıyor.Yarıma düşürdü ölçümlerim 9/14 çıkıyor ama halsizlik ve bitkinlik yapıyor.bende arkadaşımın COVERAM 10mg habını kulandım 8/13 küçük tansiyonum 8 düştü ama yine başımda ve belki bana öyle kalkınca dengem pozuluyor gibi bazen.bu ilacı kulanmamda bir mahsur varmı.sizin tavsiyeleriniz bekliyorum.
iyi günler benim anemin tansiyonu 15 e 10 çıkmış doktor dikat et cok cidi beyin kanaması ya da felç tehlikesi var demiş çok bilgim yok bu konuda aslında ne yapmalıyız ilaçlardan başka nasıl düzeltebiliriz kilosu da fazla biraz
SLM ARKADAŞLAR YÜKSEK TANSİYONUN İLACI ALIÇ ÇAYI SÜPER BİR ÇAY KISA SÜREDE TANSİYONU DÜŞÜRÜYOR BEN KULANDIM ÇOK MEMNUNUM İSTEYEN VARSA GÖNDEREBİLİRİM TEL. 05353877777
salam yasim 39 tansyonum 10.20 dediler ne etmem lazim
merhaba 27 yaşındayım baş ağrısı şikayetiyle doktora gitim insülin direncimin yüksek olduğunu şeker hastası olmak üzere olduğumu kilo vermem gerektiğini söylerek diyetisyene gönderdiler ve 2tane şeker ve tansiyon için ilaç verdiler tansiyonum çoğu kez 18 19 çıkıyodu 2ay boyunca diyetimi yaptım ilaçlarımı kulandım 16kilo verdim o sırada baş ağrım olmadı ama bi süre sonra boğazımda kuruluk ve baş ağrıları başladı ilaçları doktora gitmeden bıraktım ve uzun bi süredirde iyiydim yanlız 5gündür tansiyonum bi 18 e çıkıyo bi 11e düşüyo miğde bulantım ensemde ağrı var acile gitim fakat tansiyonum normalde o sırada bişey ypmadılar çok fazla değişiyo beşgündür sersem gibi oluyorum bu nedir acaba doktora gidene kadar bilgi almak istedim iyiakşamlar teşekürler 🙂
sayın hocam tansiyon sıkıntısı yaklaşık 10 yıldır yüksek tansiyonum var zaman zaman 16 ile 11 degerlerinde oluyor bu konuda beni aydınlatılırsanız sevinirim teşekürler .
18 yaşındayım tansiyon aletimiz var evde biraz önce ölçtüm 21 çıktı işin garibi kendimi kötü falan hisetmiyorum
Teşekür ederim çok güzel ve acık anlıyacağımız dilde anlatılmış ama ben tansiyonumun neden yükseldiğini nasıl araştıracağım yani önce hangi aşamalardan geçeceğim
4 ay önce preklemsi geçirdim bebeğim öldü hamileliğim sonlandı ama tansiyonum düzelmedi küçük 9 yada üstü büyük tansiyon genelde normal kalbimi niri sıkıyo gibi oluyor kalp atışlarımı boğazımda duyuyorum bu geçici bir durum mudur?
slm arkadaşlar,öncelikle tansiyondan bu kadar korkmayın çünkü korktukça yükseliyor stresten çok etkileniyor,2.si beslenmenize ve spor yapmaya özen gösterin.benim tansiyonum 20-12 olmuştu 1 yıl içinde 13-8 e düşürdüm hiç ilaç kulanmadım,yani çok nadir kulandım aşırı sinir stres yaptığım zamanlarda.
Değerli hocamızın makalesini okudum. Ben de yüksek tansiyon hastasıyım 22-23 yaşlarında iken doktora gitim ilaç kulamdım bir süre şu an 44 yaşındayım hiç ilaç kulanmadan tansiyonum normal değerlerde. Benim söylemek istediğim bazı doktorlarımızın ve özelikle pratisyen hekimlerimizin tam teşhis koymadan ilaçla tedaviye başlamasının yanlışlığı. Hocamızın söylediği sebebinin araştırılması gerekir. Kesin tanı konduktan sonra belki de hasta yaşam tarzını düzelterek, (özelikle gece uykusunu çok önemli) az yağlı ve az tuzlu diyet, biraz hareket, en önemlisi de iyi bir moral ile benim gibi 20 sene sonra bile ilaç almadan hayatını devam etirebilir. Teşhis konduktan sonra ilaç kulanması gerekiyorsa mutlaka kulanmalı. Benim acziane tavsiyem bu.
yaşım 22 bende yüksek tansiyon rahatsızğlı var 16.8 tansiyonum güneş altında 2 dakadan fazla duramıyorum çay içerimiyorum baş dönmem var sizde bunlar başka hastalıkların sinyalimi
selam benim tansiyonum 9 za 5 rahatsız olmuyorum fakat son zamanlarda 13 e 6 denildi benim bu konularla bilgim yok beni bilgilendirirseniz sevinirim
selam benim tansiyonum 9 za 5 rahatsız olmuyorum fakat son zamanlarda 13 e 6 denildi benim bu konularla bilgim yok beni bilgilendirirseniz sevinirim
selam benim tansiyonum 9 za 5 rahatsız olmuyorum fakat son zamanlarda 13 e 6 denildi benim bu konularla bilgim yok beni bilgilendirirseniz sevinirim
selam benim tansiyonum 9 za 5 rahatsız olmuyorum fakat son zamanlarda 13 e 6 denildi benim bu konularla bilgim yok beni bilgilendirirseniz sevinirim
selam benim tansiyonum 9 za 5 rahatsız olmuyorum fakat son zamanlarda 13 e 6 denildi benim bu konularla bilgim yok beni bilgilendirirseniz sevinirim
selam benim tansiyonum 9 za 5 rahatsız olmuyorum fakat son zamanlarda 13 e 6 denildi benim bu konularla bilgim yok beni bilgilendirirseniz sevinirim
selam benim tansiyonum 9 za 5 rahatsız olmuyorum fakat son zamanlarda 13 e 6 denildi benim bu konularla bilgim yok beni bilgilendirirseniz sevinirim
selam benim tansiyonum 9 za 5 rahatsız olmuyorum fakat son zamanlarda 13 e 6 denildi benim bu konularla bilgim yok beni bilgilendirirseniz sevinirim
selam benim tansiyonum 9 za 5 rahatsız olmuyorum fakat son zamanlarda 13 e 6 denildi benim bu konularla bilgim yok beni bilgilendirirseniz sevinirim
selam benim tansiyonum 9 za 5 rahatsız olmuyorum fakat son zamanlarda 13 e 6 denildi benim bu konularla bilgim yok beni bilgilendirirseniz sevinirim
Büyük tansiyonum normal küçük tansiyonum 8 – 9 larda dört aydır Karvezide tansiyon ilacı içiyorum küçük tansiyonum düşmüyor yanıtınızı bekliyorum teşekürler
tansiyonum çok yuksen buyuk 16.5 kuçuk 11.5 ne yapmam lazım lutfen yardımcı olun
tansiyon ilaç isimleri
çok teşekür:)
denenmiş olup 1 kase yoğurt içine 1 tatlı kaşığı tarçın karıştır ye. hemen tansiyon düzenlenir fakat dr. araştırması yapılıp sebebi bulunmalıdır tansiyonun. genel olarak böbrek ve stres kaynaklıdır.
ben 21 yasımdayım bendede yuksek tansıyon var.6 ay once tanısı konuldu fakat herseyım temız 80 kıloyum belkı kılodan olur dedım dıyet yapıyorum suan bır aralar cok streslıydım ama suan stresım yok acaba ozaman kı streslerımın acısı sımdımı cıkıyor cunku aklım almıyor herseyım temız neden tansıyonum yukselıyor.moralım bozuluyor boyle olunca.bırde kulaklarımdan rahatsızım acaba o tansıyonumu cıkartıyo olabılırmı kulaklarımı yıkatıcam bakalım ozaman tansıyonym duzelecek mı. cevap verırsenız sevınırım.
tansiyon yuksek olunca ne yapmalı hocam,,anem 78 yaşında ve kalp rahatsızlığı var,anjio geçirdi 1 yıl önce,,tansiyon sürekli düşüp kalkıyo,150 küçük 9,5,,,teşekürler
Merhaba,
Ben, 53 yaşında 78 kg. 177 boy
Gündüzleri normal seyreden tansiyon gece uykuda yükseliyor ve uykumu bölüyor. karvezide 150/12,5 tansiyon ilacı kulanıyorum.
Hocam bende doktora gitim duzensiz tansiyon var devamli degil bazan genelde aksam bazen uykumda basimin arkasi ensemin ustu agri oluyor bobreklerim denmi ratsizim acaba tesekurler
anem de ve bende hıper tansıyon tanısı var.durup durur ken basım donuyor kotu oluyorum.4 yasında bır kızımda var ustelık.bır arkadasım ba zorla gunde 2 lıtre hımala tuzlu su içirdi.şimdi dua edıyorum kendısıne.6 yada 7 hafta yaptım bunu.sımdı hıc bır sıkıntım yok.tansıyon hastası degılmıs bu problemı hıc yasamamıs gıbıyım.bende kendısıne tesekur maıyetınde tel numarasını verıcem.bence herkes bu numarayı arayıp ondan hımalayakrıstal tuzu alsın ve kulansın.mıde agrılarınada cok ıyı gelıyor.0539 458 29 00 ilker bey.kesınlıkle sıze de yardımcı olacaktır.
hocam ben normal tansiyo n aralıklarınıistiyorum hangi aralıklar normal hangi aralıklar yüksek tşk
Selamlar saygı deger Hocam. Benim Tansiyon Yogurt ve beyaz Peynir fazla yedıgim zaman yükseliyor, genelikle gece uyurken sabah kaltıgımda baş ağrısı var. Normal başka zamanları olmuyor, Baş agrısı oldugu zaman bende neler yapmalıyım herkeş başka birşeyler diyor sizin yardımınızı istiyorum, vede bazen çok güldügüm zaman sanki beynim şişiyor gibi olıyor. Teşekürler.
merhaba hocam, benim hergün öğle yemeğinden sonra elerim ayaklarmuyuşuyor halsizlik basıyor ve aşırı uykum geliyor. çok kötü oluyorum. sadece öğle yemeklerinde böyle oluyorum. tansiyonla bi ilgisi varmı? işte olduğum için ölçtürme zamanımda olmuyor.
Merhabalar,
46 yaşındayım. Yaklaşık 40 gün önce sigarayı bıraktım. Vücudumda tuhaf şeyler olmaya başladı. İlk kez ağzımda aft çıktı. Sonra çabuk üşümeye başladım. Ve bu 40 gün içinde iki kez tansiyiyonum 150-110 oldu. Daha önce günde iki paket sigara ve 5-6 fincan kahve içerken tansiyonum 12’den yukarı çıkmıyordu. Acaba bünyem alışmaya mı çalışıyor? Ya da sigarayı bırakmanın stresi mi beni etkiliyor? Tansiyonum için ne önerirsiniz? Şimdiden teşekürler.
Arkadaşlar yüksek tansiyon hastalarına şidetle himalaya tuzunu tavsiye ediyorum. 1-2 hafta gibi kıa bir sürede tansiyonunuzun düzeldiğini görüyorsunuz. İsteyenler interneten araştırabilir.
Ama dikat edin piyasada çok sayıda sahte himalaya tuzu var paranızı çöpe atmayın.
Tansiyon hastaları himalaya tuzunu belirli bir ölçüyle kulanmalıdır. Uzman bir kişinin kontrolünde kulandırılmalıdır. Ayrıntılı bilgi için 05307611589
hocam slmlar benim sorum şu bende 2 aydan beri kalbim sanki beynimde atıyor zaman zaman özelikle şunu sormak istiyorum bir yerde otururken ayağı kalktığım zaman kan akışı beynime hızlı bir şekide 1 sn kadar yoğunlaşıyor ve snr normale dönüyor tansiyonum için 24 satlik holter takıldı birşey yok dendi fakat sarmısak ve limon suyu içince bu şikayetlerim azalıyor ben tansiyon hastasımıyım değilmiyim bilemiyorum bu yüzden piskolojim çok bozuk beni bilgilendirirseniz çok sevinirim şimdiden tşk
50 yaşındayım bende 3 kez yükseldi tansiyon 23 12 ler gördüm hala 6 aydan beri hap içiyom ama böbreklerim ağrıyo iyi olamadım neler öneririsiniz aşağıya inip geliyor insan fena bir durum neler yapmalıyım doktor tavsiyeler bekliyom
merhba 26 yaşındyım bu güne kadar bilmyrdm babam bir tansyon aleti gitdrkten sonra..tansyonumu her ölçtğümde yüksek tansiyon 21 civarı çıkıyo düşük tansyonda 11 çıkyo kalp ritmi 110 un üstünde çıkıyo.boyum 1.70 cm kilom da 75 civarı..ve bu durumu yeni öğrenyorum..nasıl bir risk altındayım ve öncelkle nerye başvurmam gerekiyo..yardımcı olursnız çok sevinirim.
hocan ben 1971 doğumlu 40 yaşındayım bir kaç günden beri ensemde yani arka tam orta yerde bir ses var ağrı yok ama içimde bir boşluk ve sol kulağımım arkasında uyuşma gibi ve ara ara aritmi sol tarafımda belirli belirsiz uyuşma kalbimin alt kısmı soğuk gibi oluyor ve kulak arkasında yanma ve uyuşma net var.
ilk defa tansiyomun 14/9 veya 15/9 çıktı limon suyu ve sarımsak yersem biraz rahatlıyorum bu konu bilgilendire bilirmisiniz.
not:kb,noroloji ve kalp doktorunun han gisine gitmem lazım
arkadaşlar doktor değilim ama yüksek tansiyon ve kolekstrolü tetikleyen yani yükselten guatır olabiliyo
Ahmet Bey, yenimakale.com/wordpres ‘da herkesin yazma hakı vardır. Yazarın sorulara cevap vermesi bizim içinde önemli bir konu. Ancak bu yazarın bir seçimidir. Yazılarının altına gelen yorumlara cevap verenlerde bulunmakta, cevap vermeyenlerde bulunmakta. Bu durumda siteyi suçlamanız biraz anlamsız değil mi? Sizde yorum yazma ya da yazmama hakına sahipsiniz. Saygılarımızla.
buraya bende bir şeyler yazacaktım ama vazgeçtim nedenini sorarsanız insanlar buraya bir şeyler yazmış sonrunlarını anlatmış hiç birine vevap yazılmamış sorulan sorulara göre cevapları okuyalımki bir işe yarasın bu siteyi yorum yazacak şekilde yaptıysanız madem soruların cevaplarınıda yanıtlamanız gerekli yanıtlayamıyorsanız web sitenizi yorumlara kapatın yada bir bilen oturtun bilgisayarın başına sorulara cevap versin.
Selam ve saygılarımı sunduktan sonra izninizle sorunumu arz etmek istiyorum. Yaklaşık 2 ay kadar süren Bronşit rahatsızlığından sonra kulaklarımda bir uğultu başladı. Uğultu,sanki kafamın içinde bir makine çalışması şeklindeydi. Sesin önceleri apartmanda bir komşudan geldiğini sanmış çok üstünde durmamıştım. Fakat daha sonra yakınlarım evde hiç ses olmadığını sesin bendeki bir rahatsızlıktan kaynaklandığını söylediklerinde mekanımı değiştirip aynı sesi tekrar duyduğumda sesin benden kaynaklandığı konusu kesinlik kazandı. Tansiyonumu ölçtürdüğümde ise 16 – 6 gibi bir sonuç çıktı. Yaklaşık 3 gündür aralıklı olarak tansiyonumu ölçtürüyrum sürekli 15 – 9 ya da 17 – 8 arasında gidip gelmekte. Durumu bilgilerinize arz eder bu konuda ne yapmam gerektiği konusunda önerilerinizi bekliyorum. Saygılarımla.
meraba ben 44 yasindayim sikayetim yuksek tansyon benim tansyonum bazen 190-105.kadar cikyor okadar doktora gitim sonuc alamadim yadimci olursaniz sevinirim
holanda da yasiyorum yasim 34 tansiyonum oldugunu tesadufen ogrendim ve 160-10 140-90 130-85 cikiyor bazen bazen de dusuyor turkiye de tatilde 120-70 cikiyor holanda cikiyor havasi nemli tansiyonum ondan cika bilirmi ve panik atak ve hastalik hastaligi tehsisi koydu doktor biraz heycanli bir kisiligim var ne yapmaliyim doktorum bana ace adli bir ilc ver di ama kulanmadim siz ce kulanmalimiyim yoksa boyle devemi etmeliyim tsk
benım tansıyonum sureklı 20 12 veya 19 10 ben gunde üç tansıyon ve kalp ilacı kulanıyorum yınede duşmedı. nedenını bırde sızden dınlesem . sımdıden tesekur ederım. bu arada yaşım 29 kılom 85 boy 170
Anem yüksek tansiyon hastası tansiyonu bugünlerde bir inip bir yükseliyor çok kısa sürede 5 – 10 dk. olan bu durumun sebebi ne olabilir.Bu hastalıktan ilaçsız sürekli kurtulmanın yolu varmı anem 60 yaşında ve kilolu bir bayan.şimdiden teşekürler
beni tansiyonum 13 e 6 veya 13 e 9 ,benim durumum ne acaba,boyum 172 kilom 79
anem hiper tansiaon hastası bugun tansıyon degerlerı 14/9
16/9 ve en son degeri 19/9 oldu bu durum nereye kadar surecek.. bıolmıyorum hastanede gıtıgımızde yapılan herhangı bı mudehale yeterlı olmuyor yardımcı oluırsanız sevınırım..
merhaba hocam
tansiyonum ölçüyorum 15.10 bir ölçüyorum 11.7 düzensiz şimdi acilden geldim ne yapabilirim
DAHA FAZLA BİLGİ… YANİ KONU KAPSAMLI OLMUŞ AMA BEN BU SİTEYİ SU SEBEBLE ACTIM BENIM EVDE BIR ANEM VAR. YÜKSEK TANSİYON HASTASI AİLE İCİNDE SORUNLARIMIZ OLDUĞU İÇİN SÜREKLİ PANİK ATAK GEÇİRİYOR VE TANSİYONU YÜKSELİYOR BEN EVDE NE YAPMAM GEREKTİĞİNİ DAHA FAZLA ÖĞRENMEK İSTİYORUM LÜTFEN EVDE UYGULANMASI GEREKEN DURUMLARDAN DA BİRAZ BİLGİ VERİRMİSİNİZ TEŞEKÜRLER…
ben 16 yaşındayım tansiyonum inip çıkıyo mesela 14 8 – 12 8düşüyo bunun için ne yapmalıyım
Ben 1966 doğumlu bir bayanım. son 1 haftadir başimdan enseme doğru uzanan bir agri giriyor.sağ tarafım tamamen uyuşuyor.beynimn yarisi sağ kolum bacagımi hisetmiyorum.sıklıklka baş dönmesi oluyor.gözlerim kararıyor.3 gün öncesi tansiyonum büyüğü 28.e cıktı ve yerde yığılıp kaldim ayildiğimda ambulanstaydim.dil altiyla tansiyonumu düşürmüşler ama şikayetlerim devam ediyor. dün tansiyonum 12 küçük 15 büyüktü. ne yapmalaliyim?
hocam öncelikle saygılarımı sunarım 6 ay önce 15,16, büyük 8,9 küçük tansiyonum vardı.yaşım 27 boy 1.69 kilom 87’di 3 ay önce düzenli spora başladım günde 1 paket sigara içiyordum bıraktım.şimdi tansiyonum büyük 12,13.5 küçük 7.5-8 bir aydır hapları bıraktım ve75 kilodayım.hapları bırakmamın sakıncası varmı ? birde hastanede çok heyecanlanıyorum nefesim daralıyor korkuyorum.o yüzden hastaneye gidemiyorum. saygılarımı sunarım.
hocam benım 1 haftadır tansıyonum 13 ile 16 arasında değişiyor kuçuk tansıyonumda 8/9.6 arası ayaklarımda bazen uyuşma oluyo bıde baş ağrısıoluyo ne yapmalıyım yardım edersenız cok sevinirim saygılarımla
mrb babamın bazı aralıklarla tansıyonu cıkıyor 8 veya 9 cıkıyor cıkması onu fızıksel acıdan rahatsız edıyor 1954 dogumlu sebebı ne olabılır
Ayni zamanda ölçtüğüm sağ kol 12’ye 9 olmasına rağmen sol kol 9’a 4.5 çıkıyor.Böyle çıkmasının sebebi nedir? Teşekür ederim.
İyi günler,
Bir yakınım tansiyonunu kendi ölçüyor ve zaman zaman küçük ve büyük tansiyonunun aynı değerlerde olduğunu söylüyor. Örn:12-12 Böyle bir durum olabilirmi ve nedeni ne olabilir.
Saygılarımla
Hocam Merhaba Tansiyon ilacı yükses dozda Kulanılırsa Ne olur
ben 20 yaşında 75 kiloyum dijital tansiyon aletiyle ölçüm yapıyorum ve büyük tansiyonum 13 ve üzeri çıkıyor doktora hiç gitmedimkorkuyorum ve aşırı heyecan var.acaba hipertansiyon hastasımıyım?
hocam merhaba ben abdurahim,benim sorunum tansiyonum 3-4 gündür sürekli yükseliyor.dijital tansiyon ile yaptığım ölçümlerde ise 145/92,141/90,145/95 vb. sürekli yüksek değerlerde çıkıyor.bazende özelikle spordan sonra düşüyor.130-80 vb.yaşım 38 , klom 107 ne yapmalıyım hocam bana bilgi verirseniz sevinirim.teşekürler
yaklaşık bir senedir 15/10 civarında bir sene önce çok aktif bir spor hayatım vardı bir senedir sporu bıraktım suratım ta devamlı bir kırmızılık kulaklarımda da ugultu var iki kez doktora gitim tansiuyon hapı verdiler yaşım 30 bu yaşta kulanmak istemedim acaba sporu bıraktığım için tansiuyonum çıkabilirmi
doktor de?ilim arkada??m da sorunun büyük bölümünü zaten çözmü?sün. olay psikolojik diyorsun. madem sebebini biliyorsun neden her ?eyi kndine dert ediyorsun. bir deyim vard?r: vur dibine gitsin. rahat ol ya. faydal? i?lerle u?ra?, bo? durma hiçbir zaman. kendini bir i?e var. ama dedi?im gibi doktor de?ilim. imkan?n var ise bir doktora görünmeni, olay psikolojik ise psikologa gitmeni tavsiye ederim.
Ben 19 ya??nda üniversite 1. s?n?f ö?rencisiyim. yakla??k bir y?ld?r kendimi huzursuz hisediyorum. Bunun sebebinin büyük bir bölümünün psikolojik oldu?unu da biliyorum. Ancak son bir ayd?r tansiyonumu ölçtü?ümde 16-17 ye 10-11 oldu?unu görüyorum. ?u a?amada bir yan etkisini görmesemde bu durumdan rahats?z oluyorum kendimi iyi hisetmiyorum. Sizce bu durum normal mi? Bu konu ile ilgili ne önerirsiniz? Te?ekür ederim.
Tansiyonla iligli sorunlar?n?za cok dikat etmenizi öneririm