Familya : Oleaceae
Latince : Fraxinus excelsior
Türkçe  : ADİ DİŞBUDAK

Sponsor Bağlantılar

Adi Dişbudak Doğal Yayılış ve Rakım
Avrupa, Kırım, Kafkasya ve ülkemizde Trakya, Kuzey Anadolu ve Güney Anadolu’da  Kahramanmaraş çevresinde 1200 m. rakımda ve Toroslar’da yetişir.

Adi Dişbudak Toprak ve Besin İsteği
Nemli-killi ya da kireçli topraklarda iyi gelişir. Tuzlu topraklar ve sahil arazide yetiştirmeye uygundur. Durgun suları sevmez. Derin, gevşek ve besince zengin topraklarda optimal gelişim gösterir. pH=6.0-7.5 optimaldir.

Adi Dişbudak Donlara Duyarlılık
Ekstrem donlardan zarar görür.

Adi Dişbudak Sıcaklık ve Nem İsteği
Ilıman İklim şartlarında iyi yetişir. Su isteği azdır. Soğuğa dayanıklı bir türdür.

Adi Dişbudak Tohum Özellikleri
Meyve İçinde genellikle bir adet tohum bulunur. Oval, endospermi etli, kahve renkli tohumların embriyo ve geçirgen olmayan tohum kabuğundan kaynaklanan çimlenme engeli vardır.

Adi Dişbudak Tepe Şekli
Yuvarlak ya da dikine oval, gevşek bir tepe yapısı vardır. Tepe çapı 10-15 m.dir.

Adi Dişbudak Makaslama ve Budama
Düzenli olarak budamaya İhtiyaç duyar.

Adi Dişbudak Büyüme ve Boylanma
Hızlı büyür. Maksimum 30-40 m. boy yapar.

Adi Dişbudak Kök Yapısı
Yayvan kök yapar. Köklerinin kuru kalmasından hoşlanmaz.

Adi Dişbudak Işık İsteği
Işık-yarıgölge ağacıdır.

Adi Dişbudak Meyve ve Çiçek
Meyveler bileşik salkım durumunda toplanmış, uzunca ters yumurta biçiminde, parlak kahverenginde ve nus meyve durumundadır. Dil görünüşlü kanat çoğunlukla yuvarlak, nadiren sivridir. Mayıs’ta açan çiçekleri dioiktir. Çiçekler küçük, san ve salkım şeklinde olup, yapraklanmadan önce açarlar.

Adi Dişbudak Yaprak ve Sürgün
Yaz yeşili yapraklarda ilk yapraklar bölünmemiş, tam ve sade olup sonraları 3’iü, olgun yapraklar ise 7-15 yaprakcıklı tek tüysü yaprak durumundadır. Yapraklar 5-10 cm. uzunlukta, yumurtamsı mızrak biçiminde, sivri uçlu, kenarları keskin dişli, üst yüzü tüysüz koyu mavi yeşil, alt yüzü seyrek tüylü ve açık mavi yeşildir. Sürgünler tüysüz, yeşilimsi ve gri bozdur. Tepe tomurcuğu konik, köşeli ve siyah renklidir.

Adi Dişbudak Üretim Şekli
Tohum ve çelikle üretilir. Tohumlar yeşilken toplanıp hemen ekilir veya katlamadan sonra ilkbaharda ekilir. Yaz sonu alınan çeliklere hormon uygulanırsa çakıl veya perlit ortamında başarı yüksek olur. Kültür çeşitleri aşı ile üretilir.

Adi Dişbudak Diğer Özellikler
Kent iklimine, kirli havaya, gölgeye, deniz suyuna, su baskınlarına ve kuvvetli rüzgarlara dayanıklıdır. Park ve bahçelerde süs bitkisi ve aile ağacı olarak kullanılır.

Adi Dişbudak