BENCİLLİĞİN SIFIRLANDIĞI NOKTA ‘’ANNELİK’’

İnsanlar zaman zaman kendi isteklerinin tahminini ön plana çıkartabilir. Bazen arkadaşına, annesine bazen de eşine karşı dahi ‘’ben’’ diyebilir. Ancak bir annenin güzel olan her şeyi kendinden önce çocuğuna tercih eder. Önce onun yemeği, onun mutluluğu, onun giyimi… Ve bu güzellikleri tanıyan annelerin bunları karşılıksız yapması en güzel olan tarafıdır. Çocuğun doğumuyla bir kadının kendi isteklerinin sıfırlandığı nokta başlar; ANNELİK.
4-7 YAŞ ARASINDAKİ ÇOCUKLAR VE ANNELİK

Sponsor Bağlantılar

çocuklarının dört yaşından sonra en çok hoşlandıkları şey, etrafta yaşanan olayların ve kurallarını öğrenmektir. Çünkü bu dönemde çocuklar, kendilerini yetişkinlerle aynı kefeye koymaya çalıştıkları için neyin, nasıl yapıldığını öğrenmek ve uygulamak isterler. Onlar için bunun anlamı, yetişkin olmanın da bir işaretidir. Bu yüzden çocuklar, herkes neyi, nasıl yaparsa o şekilde yapmak ister; yani o işin ‘’kurallarını’’ öğrenmek ister.

Bu bazen bir yapboz oyununun kuralları, ders çalışma kuralları bazen de oyun kuralları olabilir… Çocuk artık sosyal dünyaya adım atmak için yaşamın kurallarını oldukça önemser.

SAĞLIKLI BİR AİLEDE BABANIN ROLÜ NEDİR?

Bir ailede baba yapı taşlarından biridir. Ve bu yapı taşının tek görevi çalışmak ve evin ihtiyaçlarını temin etmek değildir ve olmamalıdır. Aile üyelerinin babadan gelecek manevi desteğe ihtiyaçları vardır. Bireyin iş hayatındaki rolü, baba olmasıyla doğrudan alakalı değildir. Bu yüzden ‘’ ben çalışıyorum yetmez mi?’’ denmemelidir. Evet çocuğun maddi ihtiyaçları önemlidir ve bu sebeple babanın iş yoğunluğunu artırarak aile üyeleri için çalışması ciddi bir fedakarlıktır. Ancak çocukların manevi ihtiyaçlarını ve kendisine duyulan ihtiyacı önemsemeyen ve dahası hissetmeyen birey ne kadar çalışırsa çalışın, çocuklarının dünyasında birtakım boşluklar oluşacaktır. Bu sebeple babalar iş yoğunlukları veya farklı birtakım meseleleri bahane sebep göstermeksizin çocuklarına zaman ayırmalıdır. Günde ayrılacak 10 dakikalık bir zaman dilimi babalar için bir kayıp olmazken çocuklar için ciddi fayda sağlar. Veya çocuklar için önemli anların, günlerin, başarıların baba tarafından görülmesi çocuk için fazla önem taşır. Ve bu iş hayatına engel değildir.

BİZ BÖYLE GÖRMEDİK DEMEYİN

Bazı babalar ‘’biz görmedik’’ dediklerine şahit oluruz. Babaların yaşamadıkları bir süreci hayatlarına geçirmeleri kolay olmayacaktır belki, ancak bu konuda kendilerini zorlamaları ve çocukları ile ilgilenmeleri gerekir. Peki nedir bu ilgiden kastedilen? Mesela akşamları yapılacak on dakikalık günün nasıl geçti sohbeti, okul hayatıyla ilgilenme, zaman zaman dışarıda baba-çocuk olarak özel zaman geçirme gibi yaklaşımlar çocuk için çok anlamlıdır ve çocuğun sağlıklı kişisel ve duygusal gelişimi için çok önemlidir. Bu tarz yaklaşımları anne içinde ciddi bir destek olacak ve dolaylı yoldan anne çocuk diyaloguna olumlu olarak yansıyacaktır.

ÇOCUK ÖZGÜVENİ BABADAN ALIR

Anne ve baba çocuğun gelişiminde iki büyük etkendir. Ancak toplumumuzda genellikle baba, çocuğun kişilik gelişimine olan etkisini göz ardı ederek devreden çıkmayı tercih etmiştir. Görevinin sadece birtakım ihtiyaçları karşılamak olduğunu düşünen babanın, çocuğuyla diyalogunda bir takım sorunlar çıkabilir.

Peki, nedir bu sorunlar ve ne zaman kendini gösterir? Oluşması en muhtemel sorun özgüven problemi olabilir. Çünkü baba evde güven simgesidir. Çocuğun hem kendisine hem çevreye olan güveni ile babası ile olan ilişkisi arasında sıkı bir bağ vardır. Babanın bu sebeple çocuğuna daha fazla vakit ayırması, ona güvendiğini hissettirmesi gerekir. Çekingen ve kendini ifade edemeyen çocukların büyük bir kısmı babası ile kopuk ilişkiler yaşar. Bu sorunlar çocuk küçükken kendini gösterebileceği gibi ilk yetişkinlik veya gençlik yıllarında babadan kopma isteğiyle de kendini gösterebilir.

Unutulmamalıdır ki; babanın varlığı çocukların özgüveni için gerekli ve önemlidir. Babanın, yaşı kaç olursa olsun çocuğuna fikir danışması, çocuğuna bir takım sorumluluklar vermesi çocuktaki özgüveni arttıracaktır.

Evet, Babalar! Nasıl olsa annesi ilgileniyor diye düşünmeyin. Çocuklarınızın size de ihtiyacı var.

UZM. PSK. TUBA SEZGİ