Labiatae familyasından olup, 120’ye yakın türü vardır. Doğal olarak tropik Asya ve Afrika’da yetişmektedir.

Doğal yetişme alanlarında otsu veya ağaççık şeklinde gelişen formları vardır. Saksı çiçekleri yetiştiriciliğinde önemli türü C. blumei hibritleridir. Gayet güzel ve dekoratif yaprakları için yetiştirilirler.
Aydınlık, havadar, nispi nemi yüksek ve yarı gölge alanlarda iyi gelişirler. Yaz aylarında bitkiye bol su verilir ve yapraklarına su püskürtülür. Sıcaklık 16-18°C olmalıdır. Daha sıcak yerlerde vantüasyon yapılmalı, zorunlu şartlarda gölgeye alınmalıdır. Aksi taktirde yaprakları bozulur ve dökülür. Bu şekildeki bitkiler hemen budanarak serin ve aydınlık bir yere alınırlar. Kış aylarında ise 13°C‘de muhafaza edilirler. Sıcaklığın 7°C’nin altına düşmesine engel olunur. Bitkiye verilen su azaltılır ancak toprağın kurumasına müsaade edilmez.

Sponsor Bağlantılar

yaprak güzeli, kolyoz, coleus

Saksı değiştirmesi Şubat-Mart aylarında budamadan sonra yapılır. Saksı harcı olarak John-İnnes harcı kullanılır. Eylül ayında ikinci bir budamayla toplu bitkiler elde edilir.

Üretimi tohum ve çelikle yapılır. Tohumlar Şubat, Mart, Nisan aylarında ekilir ve 21°C’de ve gölge bir alanda muhafaza edilir. Elde edilen fideler fincan saksılara şaşırtılırlar. Esas üretim şekli çelikle olur. Çelikler yıl boyu alınabilir ve nisbi nemi yüksek, sıcak bir yerde 1-2 haftada kolayca köklenirler. Köklenen çelikler 8’lik saksılara şaşırtılırlar.