Latince : Picea orientalis
Türkçe : DOĞU LADİNİ
Doğu Ladini Doğal Yayılış ve Rakım
Kafkaslardan başlamak üzere Kuzey Anadolu’nun Karadeniz kıyılarında Ordu-Melet Irmağı’na kadar yayılış gösterir. Sahilden başlayarak 2400 m. rakıma kadar çıkar.
Doğu Ladini Toprak ve Besin İsteği
Rutubetli ve besince zengin, humuslu topraklardan hoşlanır. Hafif ıslak ve asidik topraklarda da yetişir. Kireci sevmez. Yetişme muhiti toprak özellikleri genel olarak kumlu-balçık, balçık ve tozlu balçıktır. Optimal pH = 5.5-6.5 tur.
Doğu Ladini Donlara Duyarlılık
ilkbahar donlarına karşı mutedil derecede duyarlı, sonbahar (erken) donlarına karşı dayanıklıdır.
Doğu Ladini Sıcaklık ve Nem İsteği
Rutubet isteği yüksektir. Yeterli rutubet bulduğu taktirde karasal iklime uyum sağlar. Sis ve yağmur yönünden zengin olan yörelerde toprak elverişli ise iyi gelişir. Karasal iklimlerin hava rutubeti yüksek, yazlan bol yağışlı relyonlarını tercih eder.
Doğu Ladini Tohum Özellikleri
Tohumlar 3-4 mm. uzun, ince, 1-1.5 cm. kanatlı ve koyu kahve renklidir.
Doğu Ladini Tepe Şekli
Geniş ve konik bir tepe yapar. Tepe çapı 6-8 m.dir.
Doğu Ladini Makaslama ve Budama
Budamaya yatkındır. Sık meşçerelerde kendiliğinden doğal olarak budanır. Kuruyan alt dalların alınması şeklinde budanır. Makaslanarak çit tesisine uygun form verilir.
Doğu Ladini Büyüme ve Boylanma
Gençlikte yavaş, 10-12 yaşından sonra hızlı büyür. Maksimum 60 m. boy yapar.
Doğu Ladini Kök Yapısı
Sığ ve saçak kök sistemi geliştirir. Maksimum 1-1.5 m. derine inen köklerin yatay uzunlukları 8-10 m.ye kadar ulaşır. Köklerinin rutubetli olmasından hoşlanır.
Doğu Ladini Işık İsteği
Işık-yarıgölge ağacıdır. Yaşlandıkça ışık ihtiyacı artar.
Doğu Ladini Meyve ve Çiçek
Kozalaklar 4-7 cm. uzunlukta, silindirik veya uzun yumurta biçiminde, önceleri menekşe renginde olgunlukta kahve renklidir. Kozalak pullan derimsi ve kenarları tamdır. Çiçekleri kokulu ve monoik olup Mayıs’ta açar. Dişi çiçekler menekşe renginde, erkek çiçekler yumurta biçiminde ve karmen kırmızısı renginde, sürgünlerin ucunda tek ya da ikili olarak bulunur.
Doğu Ladini Yaprak ve Sürgün
Hep yeşil iğne yaprakları 4-11 mm. uzun, sürgünde çok sık dizilişli, sert, küt ve dala doğru yatmış durumdadır. Yapraklar koyu parlak yeşil renkte ve her bir yüzü az belirgin stoma batlıdır. Genç sürgünler açık kahve renkli ve tüylüdür.
Doğu Ladini Üretim Şekli
Tohum ile üretim esastır. Tohumların çimlenme engeli yoktur. Tohumlar ilkbaharda ilaçlanıp, bir gün kurutulduktan sonra ekilir. Kültivarları aşı ile üretilir. Yumuşak çelik! ve yarı olgun odun çelikleri ile de üretilebilir.
Doğu Ladini Diğer Özellikler
İyi bir park ve bahçe ağacıdır. Rüzgar, kirli hava ve zehirli gazlardan etkilenir. Mantar ve böcek zararlısı vardır. Odunu sarımsı-beyaz renkli ve yumuşak olup selüloz ve kereste sanayiinde çok kullanılır.