Hz. Ömer yöneticilik sorumluluğunun yüzyıllardır en önemli kuralını formüle etmiştir. Bu kural onun dünya görüşüne zıt toplumlarca kabul görmüş ama aynı dini paylaştığı nice toplumlarda bu kuralın artık esamesi bile okunmamaya başlar olmuştur.
Koyunun başına bir çok felaketler gelmiş ama Ömerlerin umurunda olmamıştır. Ömerlere göre koyunun nehir kenarında ölmesi, nehre düşmesi ya da hırsızlarca çalınması öncelikle ilahi bir uyarıdır. Koyunun sahibi sapıtmıştır ve ilahi adalet onu uyarmıştır. Dolayısıyla Ömerlerin yapabileceği ne olabilir?
Bir başka görüş nehrin yüzyılın felaketi denilecek ölçüde taşmasıdır. Nehir taşmasaydı yani iklim değişikliği olmasaydı koyun sağlam ve hayatta olacaktı. Ömerler yüzyılda bir gelen meteorolojik bir olayı nasıl engelleyebilir?
Bir diğer görüş koyununa sahip çıkmazsan kaybolur görüşüdür. Ne yani sen koyununu gütmeyeceksin, bağlamayacaksın sonra da sorumlu Ömerler mi olacak? Koyun kaçar, nehir taşar demiş bir Ömer.
Ömerlerin en yaygın inanışı ise koyun sahiplerinin sorumsuzluğu. Kimse koyununu bağlamıyor. Suçlu koyun sahipleridir yani. Bu Ömerler devlet işinde de kendi işinde de aynı mumu kullanıyor zaten. Devlet işini yapıyorlar bir de mumun parasını mı ödesinler? Koyundan ve mumdan daha önemli davaları var onların.
aramasını bilmeyen bulamaz.
🙁 sitede hiç bir şey bulunamıyor
Güzel bir makale eline saglik kardes. Tesekür ederim.
guzel yazıda oncelıkle hz.omerın koyunu hıkayesını anlatsaydınız sonra yorum yapsaydık.bılmeyenler olabılır hıkayeyi :side: