Soğuk hava, dik inişler ve bol kar… Bir snowboardçu daha ne ister ki. Peki ya etrafında dev kum tepeleri, bol kum ve bir board tahtası duruyorsa? İşte o zaman  kum sörfü ortaya çıkmış olur…

Aslında adını belki ilk burada duydunuz fakat kum sörfünün tarihi antik mısıra kadar dayanır. Yani milattan önce 3.050 yılından beri var olan bir spor hatta bir gelenek.

Sponsor Bağlantılar

Peki kum sörfü bu kadar eski bir sporsa neden yaygın değil? Kum sörfü çok eski bir spor olmasına rağmen dünyada çok yaygın değil çünkü kum tepelerine telesiyej yapmak çok zor bu yüzden insanlar ya yürüyerek kum tepelerine çıkıyor ki bu çok zor bir şey ya da özel kumsal arabalarıyla kum tepelerine çıkıyor.

Peki kum sörfü nasıl yapılır?

Kum sörfünün iki türü vardır. Birincisi çok kolay olan ve herkesin yapabileceği bir türdür. Genelde kum sörfü yapmak için gelen turistler bu türü seçer.  Bu türde bir snowboard tahtası üzerine yatarsınız ve kum tepesinden son hız aşağı doğru kayarsınz. İkinci tür ise biraz uğraş gerektirir. Bu tür snowboardla birebir aynıdır. İlk başlarken bir sörf tahtası ya da snowboard tahtası kullanabilirsniz. İlk başta bir arkadaşınızın sizi düz yolda çekmesi ile başlayın. Burada dengede durmayı öğrenirsiniz. Düz yolda sıkıntı çekmeden gitmeye  başladığınızda kum tepesinin alçak kesimlerinde durmayı öğrenin. Bunu da başarılı bir şekilde yapmaya başlayınca artık kumtepeleri sizi bekliyor olacak. Peki bu sporda tehlike yok mu? Tabii ki var! Kum sörfünde çok yüksek hızlara ulaşırsınız ve eğer düşerseniz maalesef ki sizi sıcak ve sert kumlar bekliyor olur ve inanın bu hiçbir zaman kazanmak istemeyeceğiniz türden bir deneyimdir.

Kum sörfünü biz yeni duysak da bu sporla ilgili rekorlar bile var. Mesala profesyonel kum sörfçüsü ve aynı zamanda dört Dünya şampiyonluğunu elinde tutan ve üç dünya rekoru sahibi Josh Tenge 44 inç yani yaklaşık olarak 1 metre ile dünyanın en uzun mesefeli geri takla rekorunun sahibi.

Profesyonel snowboardçu ve kum sörfçüsü olan Erik Johnson resmi olarak kum sörfü tahtası üzerinde 82 km hız yaparak kum sörfü yaparken çıkılmış en yüksek hız rekorunu elinde tutuyor, fakat resmi olmayan bir şekilde kum sörfü tahtası üzerindeyken 97 kilometre hız yapan birisi de var.

Peki kum sörfü nerelerde yapılır?

Maalesef ki ülkemizde heyelan riski olduğu için bu sporu yapmak için bir alan yoktur.

Yurtdışında küm sörfü yapmak için bir sürü yer var, örneğin Peru’daki Duna Grande in Ica kum tepeleri dünyanın en geniş kum tepeleridir ve her yıl birçok insan buraya kum sörfü için gelir.

Ya da Mısır- Siwa da bulunan kum tepeleri kum sörfü için dünyanın en iyi yeri olarak gösteriliyor.

Ben kum sörfü yapmak istiyorum fakat bu yerler çok uzak diyorsanız Avrupa’da kum sörfü yapabileceğiniz tek yer olan Almanya’daki insan yapımı kum tepesi olan Hirschau kum tepesinde kum sörfü yapmanız mümkün. Ayrıca 2007’den beri dünya kum sörfü yarışları burada yapılıyor.

Ben adrenalin dibine vurmak istiyorum diyorsanız Nikaragua’daki Cerro Negro aktif volkanında kum sörfü yapabiliriniz. Buranın özelliği adından da belli olduğu gibi her an patlamaya hazır aktif bir volkanın üzerinde kum sörfü yapmanın verdiği heycandır.

İnişim uzun sürsün diyorsanız dünyanın en yüksek kum tepeleri Namibya’daki Sossusvlei kum tepelernde sörf yapabilirsiniz.

Kum sörfü yapmak için bu kadar yer varsa tabii ki bu sporun yarışları da vardır.

Kum sörfü yarış branşları snowboardla aynıdır.

Kum sörfünde ilk yarış 1996 yılında Floransa-Oregon’daki Sand Master Park’ta yapılan ve hala yaz aylarında yapılmaya devam eden Sand Master Jam yarışıdır.

Bir başka ünlü yarış ise isteyen herkesin katılabildiği ve serbest stil ile atlayış branşlarında yarışlar yapılan Pan-American Sand Boarding Challenge’tır. Bu yarışlar Brezilya’daki Prainha’s Beach’te yapılıyor.

Umarım siz de bir gün bu sporu denersiniz.