Günümüzde teknolojinin de yardımıyla ilginizi çekmek için her türlü oyun oynanıyor. Dev ilan panoları ve sizi çağıran sloganları, TV reklamları, internet reklamları, sayfalarca gazete reklamları, mağazalardan gelen kokular ve hatta sokakta yürürken karşınıza çıkan ve size bedava ürün denettirmek isteyen insanlar. Bunların hepsi satın alma oyunları ve sizin bir şeyler almanız için yapılmakta.
Bütün işletmelerin kullandığı bu dikkat oyunları temelinde dört farklı adımdan oluşan kanca taktiğini kullanıyor. Kanca taktiğinin adımları; tetikleyici, davranış, ödül, yatırım. Bir parfüm mağazasını örnek vermek gerekirse durum şöyle işler:
İlk adım olan tetikleyicinin amacı insanların aklını tetiklemek ve “acaba bu mağazaya girsem mi?” düşüncesini zihninizde uyandırmak. Genelde mağazadan gelen güzel kokulardan ötürü aklınız çelinir.
İkinci adım olan davranışın amacı ise sizi mağazaya sokmak. Mağazadan gelen güzel kokuları merakınızdan dolayı mağazaya girersiniz. Davranış denilen şey mağazaya doğru yönelip mağazaya girmenizdir.
Mağazaya girdikten sonra yanınıza hemen biri gelir ve size yardımcı olur. Bu kişi üstünüze beğendiğiniz kokuları sıkmanıza izin vererek sizi ”ödüllendirmiş” olur. Ödül genelde asıl ürünün çok küçük bir kısmıdır ve amacı size ürünü beğendirtip ürünü almanızı sağlamaktır.
Son adım ise yatırım. Bu adım size verilen “ödülün” yani üstünüze sıktığınız kokuyu çok beğenip o ürünü almanızdır.
Yani çoğu zaman “bu insanlar niye bedavaya pahalı pahalı parfümler denettiriyor, niye öyle lüks arabaları bedava deneme sürüşüne çıkarttırıyorlar” diye düşünmemize karşın bu olayların insanlara bir şeyler almasını sağlamak için yapıldığını unutmamak gerek. Satın alma oyunlarında kandırılmak istemiyorsanız kanca taktiğinin üçüncü adımı olan ödül adımında bırakın. Hem küçük ödülünüzle mutlu olun hem de sizinle oynamak isteyenlerle oynayın.