Son yazımda Başbakan Erdoğan’ın 1- 2 Şubat tarihlerinde Bişkek’e resmi ziyaret gerçekleştireceğini, ziyaretinden önce Kırgızistan Zaman gazetesine “Bugün artık Kırgızistan için geçmişe değil, geleceğe bakma günüdür” başlıklı bir yazı yazdığını, yazısında “Cumhurbaşkanı Sayın Otunbayeva ve değerli kardeşim Başbakan Atambayev liderliğinde Kırgızistan için yeni ve umut dolu bir geleceğin kapılarının ardına kadar aralandığına inanıyoruz.
İşçi, öğrenci ve işadamı olarak yklaşık 6 bin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Kırgızistan’da barış ve huzur içinde hayatlarını ikame ettiriyorlar… Farklı lehçelerde de olsa, bizler, aynı dili konuşuyoruz. Aynı kültürü paylaşıyor, ortak bir geçmişi gururla taşıyoruz. Bugün bu ortaklıkları, ülkelerimiz, bölgelerimiz için refaha dönüştürmek elimizde… Gün, hüzünleri olduğu kadar, sevinçleri; sıkıntıları olduğu kadar, tecrübeleri paylaşma günüdür. Yaşasın Türkiye Kırgızistan kardeşliği…” dediğini ve gazetenin aynı nüshasında Kırgızistan Başbakanı Almazbek Atambayev ile yapılmış bir röportajın da olduğunu, röportajında Atambayev’in siyasi ilişkilerden ekonomiye, kültürel ilişkilerden Türk okullarına kadar birçok konuda değerlendirmelerde bulunduğunu ve şunları söylediğini yazmıştım: “Dostlar zor günlerde belli olur. Kardeş ülke Türkiye her zaman bizim yanımızda oldu. Özellikle nisan ayından itibaren zor ve sıkıntılı bir dönemden geçen ülkemiz her zaman Türkiye’yi yanında gördü. Türkiye bizden hiçbir fedakarlığı esirgemedi… Türkiye bizim kutup yıldızımız, o ne kadar büyür ve gelişirse bize örnek olur. Kardeşlerinin de önünü açar. Türkiye çok güzel bir yer. Türkiye gibi bir ülkede yaşıyorsunuz, çok şanslısınız. Şu anda Türkiye’de olmayı, İstanbul’u ve İzmir’i gezmeyi çok isterdim. Türkiye cennet gibi bir ülke… Yapılan eğitim çalışmaları Türk Birliği’ni oluşturmanın ilk ve en önemli adımıdır. Bu sebeple eğitim faaliyetlerini can-ı gönülden destekliyorum… Allah Türk milletine ve halkına mutluluk ve iyilik versin. Çok sevdiğim Türk milletine ve Türk halkına bol selam ve muhabbet göndermek istiyorum.”
Bu yazının yayınlandığı günün akşamında, 1 Şubat’ta, Başbakan Erdoğan ve ailesi, beraberindeki bakanlar, milletvekilleri ve gazetecilerle Bişkek’e geldiler. Ertesi gün resmi temaslarda bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Kırgızistan Başbakanı Almazbek Atambayev baş başa ve heyetlerarası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenlediler. Basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, ”Mısır’da bazı gelişmeler yaşanıyor. Dün cumhurbaşkanı Mübarek bir açıklama yaptı. Cumhurbaşkanlığına aday olmayacağını söyledi. Yine Ürdün’de de bazı gelişmeler yaşanıyor. Hüsnü Mübarek’in açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Türkiye’nin bundan sonra bölgedeki rolünü nasıl yorumluyorsunuz?” sorusuna şu yanıtı verdi: ”Bu gece geç saatlere kadar ben de izledim. Bu açıklamanın arkasından yüz binlerce insanın toplandığı o meydanda bu açıklama yeterli bir açıklama olarak görülmedi. Artık Mübarek’ten çok daha farklı bir adım atması bekleniyor. Halkın beklentisi bu. Oradaki bir demokrasi uygulamasının çok kısa bir sürede başlaması için de şu andaki mevcut yönetim güven vermiyor. Bu sürece girilmesi gerekir diye düşünüyorum. Bunun da yol haritasının, takviminin açıklanması gerekir diye düşünüyorum. Eğer bu takvim açıklanırsa o kitleler tatmin olacaktır. Eğer bu takvim açıklanmazsa kitlelerin bir defa bundan tatmin olacağının mümkün olmadığı düşüncesindeyim. Kaldı ki bu süreci geçici bir yönetimle atlatmak bana göre çok çok önemli diye düşünüyorum. Çünkü burada da güven önemli. Bu güveni sağlayacak bir yönetim noktasında atılması gereken adımlar var. Mısır’da da bugün siyasi partiler var. Bu siyasi partilerin kanaatleri çok çok önemli. Biz tabi Mısır’ın içişleri noktasında herhangi bir fikir beyan etme durumunda değiliz. Böyle bir yetkimiz falan söz konusu değil. Sadece bizim dışarıdan bir bakışımızdır bu. Bunun nihai kararını, en önemli kararını Mısır’ın kendi içindeki siyasi partiler verecektir. Oradaki kanaat önderlerinin ortaya koyduğu düşünceler bana göre çok çok önemlidir.”
Başbakan Erdoğan, Kırgızistan’daki resmi temasları çerçevesinde Cumhurbaşkanı Otunbayeva ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından Erdoğan’a, Danaker Devlet Nişanı takdim edildi. Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, “Kırgızistan’da, Otunbayeva’nın elinden, son derece önemli bir nişanı almaktan çok büyük memnuniyet ve gurur duyduğunu, nişanı, şahsından ziyade, Türkiye-Kırgızistan kardeşliğine verilmiş bir hediye, büyük bir teşvik olarak gördüğünü” ifade etti.
Türkiye Kırgızistan İş Forumu’nda konuşan Erdoğan “Bu yeni süreçte özel sektörün önünü açacağız” dedi ve ardından Kırgızistan Meclis Başkanı Ahmetbek Keldibekov ile görüştü. Erdoğan, görüşmenin ardından Kırgızistan Parlamentosu Cogorku Keneş’te Kırgız milletvekillerine hitap etti. Konuşmasına, ”Kırgızistan Parlamentosu’nu, siz değerli milletvekillerini, sizlerin şahsında tüm Kırgız halkını en kalbi muhabbetlerimle selamlıyorum” diye başlayan Erdoğan, “Kırgızistan’a yaptığı resmi ziyaret dolayısıyla Cogorku Keneş’e hitap etmekten büyük gurur duyduğunu” söyledi ve saat 17’de (Türkiye saati ile 13’te) Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği binasının açılışını yaptı. Açılışa eşi Emine Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, AKP İzmir milletvekili İbrahim Hasgür, AKP Grup Başkanvekili ve Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş; Hürriyet gazetesi genel yayın yönetmeni Enis Berberoğlu, Akşam gazetesi genel yayın yönetmeni İsmail Küçükkaya, Star gazetesi genel yayın yönetmeni Mustafa Karaalioğlu, Sabah gazetesi yazarı Emre Aköz, Yenişafak gazetesi yazarı İbrahim Karagül, Kırgızistan Büyükelçimiz Nejat Akçal ve Bişkek’te yaşayan birçok vatandaşımız katıldı. Açılış töreninde önce Bişkek’teki Türk okullarında okuyan öğrenciler mini bir gösteri yaptılar konuklara ve ardından konuşmasında Türkiye, Kırgızistan ve Rusya arasında Kırgızistan’a yatırıma yönelik üçlü işbirliği oluşturabileceğini dile getiren Erdoğan, “Bir diğer adım; o da vizeyle ilgili bugün yapmış olduğumuz anlaşmadır. İlk etapta 90 günlük vizelerin kaldırılması anlaşmasını imzaladık ama yıl sonunda tamamıyla vizenin kaldırılmasını da bu anlaşma içerisine yerleştirdik. Yıl sonuna kadar Türkiye ile Kırgızistan arasındaki vizeler tamamıyla kaldırılacaktır. Bu konuda mutabık kaldık” dedi.
Bu arada tüm gazetecilerle konuşma imkanı buldum. Akşam genel yayın yönetmeni İsmail Küçükkaya “Gazeteniz sizinle atağa geçti” sözlerim üzerine “Çok teşekkür ederim. Sağolun” derken, Sabah yazarı Emre Aköz “Ülkemizde bugünler önceden hayal bile edilemezdi. Biz darbeler dönemini yaşadık. Bugün Türkiye süper.” dedi. Daha sonra Manas Üniversite’sini ziyaret eden Erdoğan’a Rektör Süleyman Kayıpov tarafından Kırgızistan yerel kıyafeti “çapan” giydirildi ve Erdoğan resmi ziyaretini sonlandırıp Türkiye’ye geri döndü.
Erden ÖZKANT
basbakan bu sekılde algılanmasaydı gelısmeler bu sekılde tırmanmazdı:):)
Başbakan Erdoğan Bişkeke gidince orada yağmur yağmış yani bereket olmuş. Oradaki dostlar aradılar dediler ki “benim adım Kemal”duysun aylardır yağmayan yağmur Erdoğan ile birlikte geldi. Teşekürler Erdoğan.