1 Nisan’da yürürlüğe gireceği için size bazı kurallar şaka gibi gelebilir ama değil 🙂 Yeni trafik kanununda yer alan ana değişiklikler aşağıda sıralanmıştır.

Sponsor Bağlantılar


Genel olarak bakıldığında Kanunun eksik yönleri bulunmakla birlikte eskisinden daha iyi bir şekilde düzenlendiği görülmekte. Her Kanun gibi, bu kanunun da önemli olan maddeleri değil, ne kadar uygulanabileceği. Bu yönden ilk zamanlar çok sıkıntı yaşanacak gibi görünse de ilerleyen zamanlar için uygulamadaki aksaklıkların düzenlenmesiyle beraber iyi bir kanun olacağı inancındayım.

Yeni trafik yasasındaki ana değişiklikler şu şekilde:

* Her yıl sürücülerin en az 1/3’ü alkol kontrolünden geçirilecek.

* Radar, alkol, hız ve kırmızı ışık denetimleri için sivil polisler gereken yerlere yerleştirilecek.

* Sivil ve tüzel trafik yetkilileri otobüslere binerek ihbarlı denetim yapacak.

* Elektronik ceza tutanağı düzenleme cihazları geliştirilecek

* Hız sınırlayıcı cihaz bulundurma zorunluluğu olupta, hız sınırlandırıcı cihaz bulundurmayanlara 188 TL para cezası verilecek.

* Sağlık kontrolleri sıklaştırılacak. 50 yaşına kadar her 10 yılda bir, 50-65 yaş aralığında her 5 yılda bir yani toplamda 3 defa, 65 yaşından sonra ise her 3 yılda bir sürücüler sağlık muayenesinden geçirilecek.

* Yeni düzenlemeyle tek gözü görmeyenlerde belli şartları taşımaları durumunda ehliyet alabilecekler.

* Sürücü belgesi almaya hak kazananlara stajyerlik geliyor.

* Bir yıl içerisinde kırmızı ışık kuralını toplam 5 defa ihlal edenlerin sürücü belgesi bir yıl süreyle alınacak.

* Maddi hasarlı trafik kazalarının tespiti ve değerlendirmesini sigorta kuruluşları gerçekleştirecek.

* Hız sınırları şehirlerarası karayollarında 90 km, bölünmüş yollarda 110 km ve otoyollarda 120 km olacak.

* 3 yıl içinde araç tescil ve sürücü işlemleri tek merkezde yapılacak.

* Kaza durumlarında, kazaya karışanlar kendi aralarında bir tutanak düzenleyerek trafik polisine gerek kalmadan anlaşma sağlayabilecekler. Maddi hasarlı kazalarda taraflar doldurup imzaladıkları tutanak sayesinde trafik polisini beklemeden olay yerinden ayrılabilecek. Tutanaklar ve fotoğraflar sigorta şirketlerine verilecek, taraflar hasarlarını sigorta şirketlerinden alacak. Taraflar arasında anlaşmazlık olursa eski uygulamada olduğu gibi polis çağırılacak.

* Ehliyet için en az ortaokul mezunu olma şartı getiriliyor. Yani 8 yıllık temel eğitimini bitirmeyenler ya da bitiremeyenler ehliyet alamayacaklar. Motorsiklet için en az 17 yaşında olmak ve en az ilkokul yani 5 yıllık temel eğitim almış olmak şartı getiriliyor.

* Yorgun ve uykusuz, otobüs, kamyon ve çekici şoförlerine 340,90 TL para cezası verilecek. Bu araçların gerçek sahipleri farklı kişilerse, gerçek sahiplerine de ceza kesilecek.

* Okul taşıtlarında her öğrenci için emniyet kemeri bulundurulması zorunlu olacak. Bu araçların şoförleri en az 3 yıllık ehliyet sahibi olmaları gerekiyor. Ayrıca ehliyetlerine de birden fazla el konulmamış olması gerekiyor. Bu kurallara uymayanlara da ayrıca 340,90 TL para cezası verilecek.

* Trafik polisleri artık peşin para cezası yazamayacak ve peşin para tahsil edemeyecek. Bu sayede rüşvet iddialarının da önüne geçilecek.

* 50 araçtan fazla filosu bulunan otobüs veya nakliye firmaları, bir trafik uzmanı bulunduracak. Hurdaya çıkmış aracı kullananlara 427 TL, bu araçları işletenlere 684 TL para cezası verilecek.

* Değnekçilere hapis cezası: Yetkisiz olduğu halde halktan otopark ücreti alan kişilere ya da çetelere 3 aydan 6 aya kadar hapis ve 760 TL adli para cezası verilecek. Bu suçun birden fazla işlenmesi durumunda, 1 yıldan 2 yıla kadar hapis ve 1.143 TL ile 1.904 TL arasında para cezası verilecek.

* Belediyeler cezalandıracak: Meclis İçişleri Komisyonu’nda kabul edilen Trafik Kanunu’nda AB çerçevesinde değişiklikler benimseniyor. Belediyeler bakım, onarım ve yapımından sorumlu oldukları karayollarını yapacak ve trafiğe açık durumda bulunduracak. Taksi ve dolmuş sayıları ile ruhsatlarının belirlenmesinde Vali’nin onayı alınmak kaydıyla Belediye Meclisi yetkili olacak. Büyükşehir Belediyeleri ve nüfusu 50 binin üzerindeki diğer belediyelerin trafik görevlileri, teknik cihazlarla tespit ettiği trafik suçuna ilişkin ceza tutanağı düzenleyebilecek, takip ve tahsilini yapabilecek.

* 100 metre mesafedeki yaya alt geçidi ya da üst geçitlerini kullanmayanlar, trafik işaretlerine uymayan yayalar, bir kaza anında “Asli Kusurlu” sayılarak cezalandırılabilecekler.

2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Trafik Yönetmeliği çerçevesinde yalnız maddi hasarla sonuçlanan trafik kazalarında tarafların serbest iradeleriyle dolduracakları “Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı” uygulaması başladı.

Trafik Kazası Tespit Tutanağını İndirmek İçin Tıklayın!
http://rapidshare.com/files/107348313/kaza_tutanak_formu.rar.html

Bu konudaki açıklamaları öğrenmek için tıklayın!
http://rapidshare.com/files/107349073/aciklamalar.rar.html